Ai păstrat vreo idee secretă pentru că îți era frică de ceea ce ar putea crede oamenii? Ai vreo ambiție pe care nu pare că o poți duce vreodată la capăt? Toți oamenii au diferite frici. Însă aroganța îți poate fura încrederea în tine.
De ce este aroganța o frică ascunsă și cum distruge aceasta încrederea în sine?
Cu toții cunoaștem o persoană care este foarte încrezătoare, cu un farmec natural de invidiat și care face pe toată lumea să râdă la petreceri. Însă această persoană poate să aibă propriile procese interne de gândire automată, care influențează acțiunile și sentimentele, dar a învățat să aibă încredere în sine. S-ar putea să nu fie nevoie să se gândească foarte mult la acest lucru și să facă lucrurile automat sau să aibă în spate o practică ce îi permite să se simtă încrezătoare.
Aroganța este un hoț al încrederii
Știi ce înseamnă acest lucru pentru încrederea ta? Pentru capacitatea ta de a te simți confortabil în orice situație? Gândește-te cum te face să te simți. Este mai puțin probabil să realizezi ceea ce îți dorești, doarece vocea interioară și credințele tale intră pe pilot automat și te țin blocat într-o bulă care are ca rezultat doar același nivel de succes și nimic mai mult.
Dacă simți că ai o lipsă de încredere, dacă ți se pare că vorbești prea mult și, cu toate acestea, nu spui nimic sau dacă ți se pare că nu împărtășești nimic din ceea ce gândești cu adevărat, poate că este momentul să verifici atitudinea față de aroganță. Poate că te uiți la alți oameni atunci când mergi la o adunare socială și te întrebi de ce nu poți fi la fel de natural ca ei. De ce nu poți fi încrezător și relaxat? Poate că te gândești că sunt mai buni decât tine, că sunt în industrie de ani de zile, cu mult înaintea ta. Trebuie să îți dai seama că gândurile pe care le ai pot avea un impact semnificativ asupra acțiunilor și rezultatelor tale. Dacă vrei să ai rezultate mai bune, trebuie să-ți schimbi gândurile în primul rând.
Întâi, trebuie să devii conștient de modelele automate de gândire pe care le ai.
De exemplu, dacă ești o persoană căreia i se spune să renunțe la cofeină pentru propria sănătate, renunți în acel moment? Sau ești genul de persoană care limitează cantitatea de cafea pe zi pentru a ajunge la obiectivul tău? Sau îți instalezi o aplicație pe smartphone pentru a te motiva? Ești genul de persoană care studiază alternative și caută cea mai bună modalitate de a renunța la cafea sau te întrebi de ce tu și faci tot ce poți pentru a te ascunde în negare? Acest experiment al cafelei este important pentru că te ajută să înțelegi modul în care ești tu ca persoană și felul tău de a rezolva lucrurile. Însă este important să fii conștient de gândurile automate cărora le permiți să se desfășoare în mintea ta. Încearcă să oprești gândurile la jumătate și să alegi o idee nouă, mai motivantă și pozitivă.
În mod ideal, ar trebui să faci fiecare pas într-o săptămână nouă, pentru a-ți da timp să te obișnuiești.Gândește-te la persoana aceea care pare să aibă încredere, succes și fericire. Cum acționează? Ce spune? Cât de mult ascultă? Cum stă? Unde merge? Despre ce vorbește în mediul social? Uneori, observând trăsăturile persoanelor pe care le admiri, te poate ajuta să acționezi mai mult ca ele. Însă această modalitate este posibil să nu funcționeze pentru toată lumea.
Iar în cele din urmă trebuie să înveți să te accepți. Unul dintre motivele pentru care nu ne arătăm niciodată adevăratul nostru potențial este pentru că suntem speriați de ceea ce vor gândi oamenii și de modul în care ne vor percepe. Prin urmare, lucrezi din greu pentru a fi acceptat și plăcut, când ar trebui să te accepți mai întâi pe tine.