Se spune ca marile iubiri nu se uita niciodata. Chiar daca, asa cum spunea Oscar Wilde, "de fiecare data cand iubim, este singura oara cand am iubit vreodata", unele persoane ne raman pentru totdeauna in suflet.
Poate ca intre timp fiecare dintre cei doi a cunoscut pe altcineva, alaturi de care se simte fericit si implinit. Povestea de odinioara pare sa fi ramas acolo unde ii este locul, adica in trecut...
Ei bine, nu intotdeauna se intampla asa. Este posibil ca, de multe ori prin concursul hazardului, cei doi fosti parteneri sa se reintalneasca si, aparent, sa uite ca s-au despartit vreodata. Timpul pare sa se fi intors si de multe ori pasiunea ce caracterizeaza asemenea relatii "resuscitate" este pur si simplu incandescenta.
Problema este ca, luati de val, oamenii tind sa uite ca au si alte obligatii. Si atunci cand isi aduc aminte, este, de multe ori, prea tarziu pentru a mai evita suferinta si, chiar, despartirea.
Iar daca sunt si copii la mijloc, totul se transforma deja intr-o tragedie. Si pentru ce? E cu atat mai ridicol cu cat este foarte posibil ca, dupa ce "focul" s-a stins, jarul care mocneste sa nu fie capabil sa-i mai tina pe cei doi impreuna. Nici nu este de mirare: timpul a trecut pentru amandoi, s-au maturizat separat si nu mai impartasesc aceleasi idealuri si conceptii de viata.
De ce se intampla, totusi, acest lucru? De multe ori este vorba despre un concurs de imprejurari. Spre exemplu, daca unul dintre parteneri este nemultumit de felul in care decurge relatia actuala, este mai predispus sa cada in reverie, sa-si aminteasca de trecut si de cel care l-a marcat din punct de vedere emotional si afectiv... si, cine stie, sa incerce sa afle de pe Internet informatii in legatura cu persoana respectiva. Iar de aici si pana la incercarea de a intra in contact cu ea nu mai este decat un pas.
Pe de alta parte, bineinteles ca si coincidentele isi au importanta lor. Insa, daca relatiile din prezent ale celor doi sunt bine "sudate", lucrurile s-ar putea opri aici. In caz contrar, situatia se poate complica, in eventualitatea in care mai exista sentimente.
Dar mai exista, intr-adevar? Aceasta este intrebarea. O asemenea revedere este de cele mai multe ori emotionanta, nostalgia este la cote maxime, tindem sa ne aducem aminte numai de ceea ce a fost frumos, uitand toate motivele care au condus la despartire. Iar aceasta nu se cheama neaparat intelepciune, asa cum ne-ar placea sa credem... ci, uneori, refuzul de a vedea realitatea.
Asa-numitul efect "Romeo si Julieta"
Cercetatorii au incercat sa inteleaga de ce foarte multi oameni sunt dispusi sa reia legaturi care pareau demult incheiate. De cele mai multe ori, acest lucru se intampla cu relatiile din tinerete care, din varii motive, nu au rezistat.
Este posibil ca sentimentul de neimplinire si frustrare care a ramas in asemenea situatii sa se faca resimtit la cote maxime si sa fie interpretat gresit: nu intotdeauna iubirea este cea care ii reuneste pe cei doi. Dar asa cred ei, pe moment, in caruselul ametitor al pasiunii regasite.
Un alt posibil motiv ar fi ca oamenii tind sa asocieze povestile de iubire din adolescenta sau tinerete cu o perioada foarte frumoasa a vietii lor, cand aveau mai putine griji ca acum si, data viind naivitatea varstei, si dragostea arata altfel: mai copilaroasa, mai pura, mai delicata.
Dorindu-si in subconstient sa retraiasca acele vremuri, ei pot ajunge sa reia relatia. Foarte curand insa, exista riscul sa descopere ca nimic nu mai este ca inainte si ca si-au complicat inutil vietile. Iar dezamagirea poate fi incomparabil mai mare decat la prima despartire.
In sfarsit, un al treilea posibil motiv este ca, de-a lungul anilor, cei doi s-au gandit unul la altul si au ajuns sa se idealizeze. Acest lucru nu inseamna ca eventualii parteneri din prezent nu sunt cei potriviti; pur si simplu, inconstient "uitam" ceea ce ne-a facut sa suferim. Dar asta nu inseamna ca acest lucru nu s-a intamplat.
Prin urmare, daca simti ca te regasesti in aceste situatii, reflecteaza pe indelete inainte de a intra intr-un vartej din care s-ar putea sa nu mai stii sa iesi. Desigur, in final s-ar putea dovedi ca merita riscul, insa esti dispusa sa ti-l asumi?