Antidot pentru tacere

Dintr-un motiv sau altul, tu si partenerul tau ati inceput sa comunicati greu - sau deloc. Este o problema frecventa in cupluri, dar totusi nu de nerezolvat. Cum puteti comunica din nou...
Dintr-un motiv sau altul, tu si partenerul tau ati inceput sa comunicati greu - sau deloc. Este o problema frecventa in cupluri, dar totusi nu de nerezolvat. Cum puteti comunica din nou, inainte ca situatia sa degenereze in ceva mai dificil?

In primul rand, trebuie analizat motivul pentru care nu mai comuncati sau nu comunicati bine. Pot fi diverse cauze - important este sa deschizi subiectul si sa spui ce simti. Totusi, adesea, si acest aspect este problematic. Cum anume comunici in asemenea imprejurari?

Daca ti-e teama ca adevarul doare si refuzi sa vorbesti din cauza aceasta, gandeste-te ca nu vei rezolva nimic tacand. Orice ai pe suflet ar trebui sa poata fi spus persoanei care iti este alaturi, nu-i asa? Indiferent despre ce este vorba, problema nu va disparea daca pur si simplu o ignori. Sau, daca dispare, s-ar putea sa se repete. Trebuie sa fii cinstita si cu tine, si cu el, atunci cand simti ca nu este totul in ordine.

Nu te poti astepta ca partenerul tau sa ghiceasca ceea ce gandesti! Indiferent de cat timp va cunoasteti, s-ar putea sa nu vada, sa nu reactioneze la fiecare dintre starile tale sau sa nu inteleaga ca te preocupa ceva, daca nu ii spui! Ia in calcul situatia inversa: daca ti-ar cere el sa stii instinctiv ce gandeste, ai reusi? Chiar daca raspunsul este afirmativ, daca el nu iti ghiceste gandurile, nu inseamna ca nu te iubeste! Inseamna doar ca este fiinta umana si nu un medium!

Analizeaza putin si felul in care comunici.
Ce anume si cum anume spui? Daca ii povestesti toate detaliile unei zile, nu inseamna neaparat comunicare; la fel daca spui tot ce-ti trece prin minte, indiferent de imprejurari. Comunicarea presupune dialog - iar dialogul presupune doua persoane care vorbesc, dar se si asculta una pe cealalta alternativ.

A sti sa asculti este o adevarata arta. Si nu, nu este vorba doar de un cliseu. Atunci cand nu asculti, nu mai poate fi vorba de comunicare. Trebuie sa stii sa asculti ce iti spune partenerul tau si sa reactionezi in consecinta, sa iei in calcul parerea lui. Si reciproc: si el trebuie sa te asculte si sa ia in considerare parerea ta. Cum faci asta? Nu este vorba doar de a-l lasa sa spuna ce are de spus, ci si de a intelege ceea ce iti transmite. Pune-i intrebari referitoare la ceea ce iti comunica si arata-i astfel ca te intereseaza ce are de spus.

Nu uita ca, daca tu nu il asculti, mai devreme sau mai tarziu nici el nu te va mai asculta pe tine. Prin urmare, indiferent cat de mult sau de putin vorbiti fiecare, monologurile nu vor reprezenta niciodata comunicare. Tacere exista si atunci cand se spun mii de cuvinte, daca acestea nu sunt percepute si nu starnesc reactii in consecinta.
Pretextul "oricum nu asculta niciodata ce-i spun" este doar atat: un pretext. Daca este o realitate constanta, atunci poate ar trebui sa te intrebi de ce mai sunteti impreuna...

Ce se intampla atunci cand va ascultati, dar nu sunteti de acord unul cu celalalt? Uneori, tacerea se instaleaza tocmai pentru a evita certurile nesfarsite, dar totusi aceasta nu este o solutie. Daca prima metoda a dat gres, incearca alta. Fa tot posibilul sa-i explici cat mai clar punctul tau de vedere, de ce vezi lucrurile intr-un fel sau altul. Fii calma, nu ridica vocea si nu spune primul lucru rautacios care iti trece prin minte cand simti ca te enervezi: nu-i vei arata decat ca nu stii cum altfel sa-ti sustii punctul de vedere!

Nu-i sublinia fiecare defect - nu uita ca nici tu nu esti perfecta! Comunicarea nu presupune o lista a tot ceea ce crezi ca nu e bun la persoana lui! Daca te deranjeaza de exemplu faptul ca vine tarziu de la serviciu, solutia nu este sa i-o reprosezi pe un ton iritat. Incearca sa reformulezi aspectul intr-un mod mai atent, mai pozitiv, care sa nu sune a repros. Spune-i, de pilda, ca iti lipsesete prezenta lui seara si ca ti-ar face placere sa stai mai mult cu el.
Ar fi ideal daca ai putea face referire mai degraba la tine decat la el atunci cand nu iti convine ceva. "Eu" suna mai pasnic decat "tu" in situatii de acest gen: este mai putin acuzator!

In comunicare conteaza si felul in care formulezi ceea ce ai de spus, tocmai datorita felului in care va fi perceput mesajul. Incearca sa analizezi modul in care vorbesti si sa te gandesti la cum intelege partenerul tau ceea ce ii spui. Acest aspect nu trebuie sa te blocheze insa! Teama ca nu vei formula corect o fraza sau o idee nu trebuie sa te impiedice total s-o mai transmiti. La urma urmei, comunicarea se invata, ca orice altceva!

Un detaliu pe care multi nu-l iau in considerare este faptul ca nu discuti lucruri importante atunci cand esti grabita sau suparata. E greu sa formulezi lucrurile asa cum trebuie cand nu ai timp suficient la dispozitie - sau destula obiectivitate! Amana pe alta data asemenea discutii daca nu se poate pe moment - dar a amana nu inseamna a uita definitiv!

Adesea, o problema de comunicare intervine in cazul distantei. Intr-adevar, cand nu esti langa persoana iubita timp indelungat, se instaleaza o oarecare dificultate de comunicare.
Din fericire, tehnologia faciliteaza mult mai mult aspectul. Foloseste cat poti mai mult e-mail-ul, telefonul, webcam-ul, vorbiti cat mai regulat si pe cat posibil asa incat sa compensati absenta fizica de langa celalalt. Este o situatie ceva mai dificila, dar nu imposibil de remediat.

Indiferent daca sunteti la un pas sau mii de kilometri distanta, o relatie se mentine prin contact. Indiferent de numarul de cuvinte, daca acesta nu se pierde, legatura ta poate fi mentinuta si se poate evita o tacere constanta si chiar definitiva.
 

Comentarii (7)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ana pe 9 Mai 2008, 12:57
    cat de ...plat

    Articolul asta., ca si toate de pe eva pe care le-am citit in ultimul an, este incredibil de plat. Nu stiu la ce fel de cititori va asteptati, dar mie mi se pare ca ne considerati cam.. saraci cu duhul. Titlurile sunt grozave si subiectele promit mult, dar efectiv continutul este incredibil de plat si de banal. Mai faceti si voi un mic efort. Poate, poate va mai iese si ceva de calitate.

    0
    0

  • luv D :X pe 8 Mai 2008, 21:41
    belea

    e chiar belea .. mie imi place .. sunt niste sfaturi f utile .. nu vad nimic penibil .. da` fiekre q parerea lui :)

    0
    0

  • coco pe 8 Mai 2008, 17:44
    penibil

    comentarii date de aceeashi persoana:))))) nu vad nimic special in articolul asta

    0
    0

  • enescu rodica pe 8 Mai 2008, 16:10
    antidot pt.tacere

    FELICITARI un articol foarte bun

    0
    0

  • nicoleta pe 8 Mai 2008, 14:23
    Frumos.

    Un articol frumos, pe care am bele sexe al trebui sa-l citeasca. Dar nu trebuie uitat faptul ca noi femeile vorbim mai mult (majoritatea), iar barbatii vorbesc mai putin (majoritatea); Asfel, puctand aceasta diferenta, este esential sa spun: Respectal si intelegel pe celalalt ca si cum te-ai respecta pe tine.

    0
    0

  • cristina pe 8 Mai 2008, 13:49
    un articol bun

    Este un articol foarte bun. Cred ca pe multi ii intereseaza rezolvarea unor astfel de situatii care apar uneori fara sa ne dam seama de ce.

    0
    0

  • Nori pe 7 Mai 2008, 10:30
    interesant

    Este superb articolul. Felicitari!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod