9 lucruri surprinzătoare despre iubire și atracție, descoperite de oamenii de știință

Este minunat să fii îndrăgostit. Deși poveștile și filmele de la Hollywood ne-au facut să credem că iubirea este magică, psihologii și oamenii de știință au descoperit că dragostea este mai complicată decât am fi crezut.

Iata care sunt unele dintre cele mai fascinante descoperiri despre iubire si atractie:


Dragostea este complicata


Acea stare de a fi indragostit este, de fapt, o combinatie de dorinta, atractie si atasament, ce poate duce la diferite emotii, de la placere pana la durere.

Potrivit antropologului Helen Fisher, citat de themindsjournal.com, hormonii sexuali, testosteronul si estrogenul, ne regleaza apetitul sexual pentru a ne motiva sa ne reproducem.

Serotonina, dopamina si adrenalina controleaza de cine ne simtim atrasi, prin reglarea comportamentului la nivelul creierului, ceea ce ne face sa ne simtim exuberanti atunci cand suntem indragostiti.

Dorinta initiaza procesul de imperechere, atractia ne ajuta sa alegem un partener potrivit, iar atasamentul ne ajuta sa mentinem o relatie de durata cu un partener pentru a aduce la indeplinire indatoririle de parinte.

Iubirea poate sa reduca apetitul


Este cunoscut faptul ca nu simtim la fel de puternic foamea atunci cand suntem indragostiti. In stadiul de atractie, hormonii fericirii, dopamina si oxitocina, precum si hormonul stresului, sunt eliberati in cantitati mari la nivelul creierului.

Aceste substante chimice reduc apetitul si ne fac sa ne simtim euforici si cu capul in nori.

Dragostea este o dependenta


Cercetarile au descoperit ca iubirea este asemanatoare cu dependenta.

Un studiu realizat in anul 2016 a aratat ca simptomele primelor stadii ale iubirii romantice, precum euforia, dorinta, toleranta si dependenta, sunt similare cu cele ale adictiei de substante sau comportamente. Citeste continuarea pe andreearaicu.ro.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod