Dar cum pot cuplurile să înceapă să comunice eficient şi să interacţioneze într-un mod sănătos?
Îşi arată apreciere zilnic
Un mesaj simplu pe frigider, un sms drăguţ de dimineaţă sau un compliment sunt foarte importante într-o relaţie. Arătându-i partenerului că este apreciat şi că eforturile sale nu trec neobservate îl pot ajuta să se simtă înţeles şi încrezător în relaţia voastră.
Se ascultă reciproc în mod activ
Aşa cum probabil ştii, există o diferenţă mare între a auzi şi a asculta. Este foarte important într-o relaţie să asculţi şi să nu răspunzi cu soluţii sau opţiuni, ci cu expresii precum: "văd că eşti supărat pentru că...". Aceasta se numeşte ascultare empatică.
Îşi scriu nemulţumirile
Indiferent de cum stau lucrurile în relaţia voastră, bine sau rău, dacă îţi critici partenerul cu voce tare, poţi cauza mai multe probleme decât există deja. Specialiştii recomandă să îţi scrii criticile pe o foaie pe care să i-o dai partenerului. Atunci când sunt prezentate în acest mod, partenerul tău le poate analiza mai bine şi poate formula un răspuns valid, fără să reacţioneze impulsiv.
Sunt pozitivi
Cercetările arată că relaţiile fericite şi sănătoase sunt cele care practică un comportament pozitiv. Să faci declaraţii pozitive în mod regulat ajută la construirea egalităţii într-o relaţie şi poate fi cheia în dispersarea argumentelor.
Ştiu când să se oprească
Un dezacord poate porni de la un simplu cuvând greşit. Pentru a evita ca acest lucru să se întâmple, specialiştii recomandă să puneţi frână înainte de a scăpa situaţia de sub control. Dacă vedeţi că lucrurile degenerează, unul dintre voi trebuie să semnaleze problema şi să spună simplu: STOP. Acesta este un semnal că trebuie să luaţi o pauză să vă liniştiţi, timp în care să nu vă spuneţi nimic. După aceea, latura raţională îşi va intra în drepturi.
Sunt mereu conectaţi
Nu subestima puterea gesturilor. Puteţi spune multe fără să vorbiţi, doar ţinându-vă de mână sau îmbrăţişându-vă. Toate aceste lucruri sunt cu adevărat importante, pentru că atingerea fizică vă ajută să vă apropiaţi.
Evită acuzarea directă şi agresivă
Ceea ce spui în timpul unei dispute contează. Când discuţi cu partenerul tău, încearcă să nu dai vina pe el şi să spui: "Tu ai făcut acest lucru, tu trebuie să repari". Dacă te exprimi aşa, el se va simţi vinovat şi urechile lui se vor astupa automat. Foloseşte: "Eu cred că ar trebui să te gândeşti la cum să găseşti o soluţie". Ceea ce trebuie să faci este să nu îl provoci să devină defensiv şi pronumele "Eu" sau asumarea unei anumite responsabilităţi ajută în acest sens.
Pun întrebări
Poate că sunteţi de mult timp împreună, dar o să fii surprins să afli că încă mai sunt multe lucruri de învăţat şi de descoperit despre partenerul de viaţă. Specialiştii recomandă să fii curios şi să pui întrebări simple ori de câte ori simţi nevoia, astfel vei menţine iubirea vie şi, de asemenea, înţelegerea.
Posteaza comentariu