Ştiinţa explică de ce îmbrăţişarea este atât de importantă pentru o relaţie sănătoasă. Iată 7 motive:
1. Afecţiunea fizică eliberează hormonul fericirii
Unul dintre motivele pentru care îmbrăţişarea, ţinutul de mână şi atingerea ne face să ne simţim bine este că acestea cresc nivelul de oxitocină, un hormon care reduce durerea şi provoacă o senzaţie de calm. Oxitocina creşte în timpul orgasmului sexual şi, de asemenea, este rezultatul afecţiunii fizice.
2. Afecţiunea fizică dezvăluie nivelul de iubire
Deşi dragostea dintre soţi dezvăluie nivelul de afecţiune fizică, inversul este, de asemenea, adevărat.
3. Afecţiunea fizică este strâns legată de scăderea tensiunii arteriale
În cazul femeilor, cele care primesc mai multe îmbrăţişări de la partenerii lor au tensiunea arterială mai mică în repaus. Nu este clar dacă acelaşi lucru este valabil şi pentru bărbaţi.
4. Afecţiunea fizică te face să pari mai încrezătoare
Fiind afectuoasă fizic poate îmbunătăţi modul în care te văd ceilalţi. Conform unui studiu, acest lucru măreşte gradul de încredere pe care îl emani.
5. Afecţiunea fizică reduce hormonii de stres
În cuplu, creşterea afecţiunii fizice scade nivelul zilnic al cortizolului, hormonul de stres.
6. Afecţiunea fizică este asociată cu o satisfacţie mai mare în relaţie
Studiile au constatat că partenerii romantici sunt mult mai mulţumiţi de relaţiile în care sunt implicaţi cu cât sunt mai afectuoşi fizic unul cu celălalt.
7. Afecţiunea fizică de astăzi te va face să ai o dispoziţie mai bună mâine
Beneficiile afecţiunii fizice nu se limitează la momentul prezent. În cazul femeilor, afecţiunea fizică faţă de partener le creşte buna dipoziţie în ziua următoare.
Toate aceste observaţii nu sunt un motiv de a începe să îmbrăţişăm oamenii fără discriminare. Beneficiile afecţiunii fizice se limitează în mare parte la relaţiile apropiate. Într-adevăr, primirea afecţiunii fizice de la un străin cauzează adesea stres. În anumite situaţii, cum ar fi o asistentă care ţine de mână pacientul poate fi benefic pentru cel din urmă chiar dacă cei doi nu au o relaţie apropiată, dar acest gen de situaţii sunt excepţia, nu regula.
Cu cei dragi însă, afecţiunea fizică constituie adesea un avantaj al calităţii relaţiei, al sănătăţii fizice şi al bunăstării mintale. Din aceste motive, este bine să îţi faci timp pentru mai multă afecţiune!