Dar, de ce o persoană poate să aibă un astfel de comportament? Cine este de vină? Adesea ne punem aceste întrebări când auzim despre înșelat.
Conform mai multor psihologi și experimente științifice, iată 7 circumstanțe care cresc riscul de infidelitate:
Absența intimității emoționale
Incapacitatea de a purta conversații din inimă cu un partener și lipsa de sprijin împing atât femeile, cât și bărbații să înșele. Există un stereotip că motivul principal pentru un bărbat este sexul. Dar, conform unui studiu, se pare că 47% dintre bărbați dau vina pe lipsa intimității emoționale. Situați devine mai dificilă, deoarece bărbaților nu le place să își arate sentimentele, iar femeile trec cu vederea faptul că bărbații au nevoie de sprijin. S-ar putea să o observe mai târziu și să o ignore chiar și așa.
Influența experienței și a societății
Dacă o persoană a mai înșelat în relația anterioară, există o mare probabilitate ca ea să acționeze la fel cu un partener nou. Este interesant faptul că oamenii din jur influențează tendința cuiva spre infidelitate. Într-un sondaj anonim, mai mult de 75% dintre bărbații care au fost infideli au afirmat că prietenii lor și-au înșelat partenerii.
O relație intimă plictisitoare
Lipsa senzațiilor noi în viața sexuală e motivul pentru care 70% dintre bărbați și 49% dintre femei decid să înșele. Trebuie menționat că persoanele care au participat la acest studiu au spus că relațiile lor au fost fericite în general, fără scandaluri mari sau alte probleme dezamăgitoare.
Vulnerabilitate din cauza crizei vârstei mijlocii
Toată lumea are un moment în viață când începe să facă un rezumat al rezultatelor generale din ultimii ani. Unii oameni concluzionează că totul este bine, pe când alții încep să experimenteze așa-numita criză mijlocie și ar putea deveni vulnerabili la ispită. Cercetările arată că, de obicei, se întâmplă la vârstele de 29,39 sau 49 de ani. Desigur, asta nu înseamnă că un bărbat familist și iubitor își înșală partenera de îndată ce împlinește 39 de ani. Vârsta este doar un factor în plus care poate agrava alte circumstanșe care îi fac pe oameni să înșele.
Interes excesiv pentru rețelele sociale
În cupluri în care unul dintre parteneri dedică prea mult timp Facebook-ului sau altor rețele de socializare, riscul de infidelitate crește. Astfel, dependenții rețelelor sociale își lasă partenerii prea mult singuri. Relațiile online pot provoca certuri și comunicarea virtuală poate deveni reală. Ambii factori creează un mediu favorabil pentru infidelitate.
Călătorii de serviciu și de afaceri
Conform unuia dintre sondajele pe această temă, mai mult de o treime dintre bărbații care înșală sunt oameni de afaceri serioși, care obișnuiau să își înșele partenerele în timpul călătoriilor de afaceri, iar 13% dintre femei au avut o aventură la locul de muncă. Posibilitatea de a înșela la locul de muncă crește în perioada 6-9 ani de căsătorie. Acești ani sunt cei mai fragili și, în general, necesită mult efort.
Lipsa oxitocinei
Oxitoncina, numită și hormonul îmbrățișării (crește atunci când ne îmbrățișăm și sărutăm), joacă un rol important în crearea și păstrarea încrederii într-o relație. Oamenii de știință cred că lipsa acestui hormon poate deveni un factor declanșator atunci când vine vorba de infidelitate. Într-un experiment, mai mulți bărbați căsătoriți au fost injectați cu oxitocină, au făcut cunoștință cu o femeie atrăgătoare și li s-a spus că se pot apropia cât de mult vor de ea. Participanții care au primit o doză de hormoni au păstrat o distanță mai mare decât ceilalți care au primit un placebo.