1. Trăiești din amintiri, nu în prezent
Îți reamintești momentele fericite din relație pentru a te simți bine? Le folosești ca motive ca să continui relația? Dacă da, este un semn că relația ta curentă nu este cum ți-ai dori. Cu cât trăim mai mult în trecut sau într-un viitor imaginar, cu atât trăim mai mult într-o realitate creată de noi. Acest lucru este periculos, deoarece nu reflectă statutul actual al relației. Amintirile ar trebui să rămână în trecut, nu ar trebui să fie motivul pentru care rămâi împreună cu partenerul.
2. Relația îți aduce mai multă durere decât fericire
Câteodată, avem tendința de a ne lăsa orbiți de momentele fericite trecute ale relației. Uităm câtă nefericire ne aduce relația. Iar dacă relația ta te frustrează sau te face nefericită mai des decât decât ar trebui, probabil că nu ai întâlnit încă persoana potrivită.
3. Partenerul se așteaptă să te schimbi
Cea mai adevărată formă a iubirii este cea necondiționată. Partenerul tău nu ar trebui să se aștepte să te schimbi, decât dacă este pentru starea ta de bine.
4. Te aștepți ca partenerul să se schimbe
Indiciul de mai sus se aplică și pentru tine. Dacă stai într-o relație și te aștepți ca persoana iubită să se schimbe, atunci nu ai motivația potrivită. Încerci să schimbi o persoană pentru a se potrivi așteptărilor tale, în loc de a o accepta cum este. Chiar dacă partenerul se schimbă, vei vrea să mai schimbe și alte lucruri ulterior. Nu vei fi niciodată satisfăcută complet.
5. Încerci să-i justifici acțiunile
Oricând trecem printr-o situație în care nu ne simțim confortabil, experimentăm disonanța cognitivă. Se referă la disconfortul pe care îl simțim atunci când suntem puși față în față cu ceva care este contrar principiilor noastre. Atunci când se întâmplă acest lucru, încercăm să găsim explicații și justificări, astfel încât să ne simțim bine cu privire la situație.
6. Partenerul te rănește emoțional / fizic / verbal
Abuzul verbal și fizic nu ar trebui să existe în nicio relație. Chiar dacă este vorba despre impulsul momentului, există o problemă la mijloc. Iar abuzul emoțional este și mai rău.