Fiecare relație are un nivel de toxicitate, potrivit psihoterapeutului Ginnie Love Thompson. Deși e normal să existe maxime și minime într-o relație, este de asemenea înțelept să știi când este timpul să renunți. Dar, de multe ori, să ieși dintr-o relație e mai ușor de spus decât de făcut.
Având în vedere acest lucru, iată câteva dintre motivele pentru care oamenii rămân în relații toxice și nesănătoase:
Le e frică de singurătate
Potrivit unui studiu, frica de a fi singuri îi ppate face pe oamenii să rămână în relații distructive, pentru simplu motiv că este mai bine să ai un partener imperfect decât să fii singur. Uneori, societatea poate să-i facă pe oameni să creadă că a fi singuri este un lucru negativ, dar, în realitate, nu este absolut nimic în neregulă cu asta.
Au o stimă de sine scăzută
Studiile sugerează, de asemenea, că persoanele care au o stimă de sine scăzută au tendința de a rămâne în relații nesănătoase. După ce se confruntă cu abuzuri și comportamente toxice atât de mult timp, poate fi ușor ca oamenii să cadă în capcana de a crede că sunt vinovați pentru comportamentele toxice ale partenerului lor. Stima de sine scăzută poate determina, de asemenea, oamenii să-și pună la îndoială propria valoare și aportul în relație.
Citește și: 35 de sfaturi esențiale pentru cuplurile care vor să aibă o relație sănătoasă
Se simt responsabili pentru partenerul lor și pentru acțiunile lui
După o situație neplăcută sau o ceartă, un agresor o va întoarce uneori în favoarea sa și îl va face pe partenerului lui să se simtă vinovat, chiar dacă nu este. Acest comportament se dezvoltă adesea treptat, făcând astfel dificil pentru o persoană să-și dea seama ce se întâmplă. Sentimentul de anxietate, confuzie și incapacitatea de a avea încredere în tine și în acțiunile tale sunt semne ale acestei manipulări.
Cred că lucrurile s-ar putea schimba
Mulți oameni care sunt în relații toxice rămân uneori în jur deoarece își iubesc partenerul și cred că lucrurile se vor îmbunătăți cândva sau că relația lor poate fi salvată. De asemenea, ei pot presupune că acest comportament nesănătos al partenerului lor este rezultatul unor circumstanțe dificile sau că pot schimba cumva relația fiind ei înșiși un partener mai bun. Dar, în realitate, de multe ori comportamentul se înrăutățește în timp și oamenii sunt din ce în ce mai răniți.
Frica de a fi respinși
Un alt motiv este respingerea. Rămân într-o relație toxică deoarece le este frică să nu fie respinși în viitor, așa că se agață de partenerul lor actual și nu îi mai dau drumul. Oamenilor cărora le este frică de respingere le poate fi greu să se exprime, să-și exprime gândurile și să lupte pentru ei înșiși.
Spune-ne și tu dacă ai fost sau ești implicat/ă într-o relație toxică și prin ce experiențe neplăcute ai trecut!