Componente culturale ale masculinităţii
La mulţi bărbaţi vei mai găsi încă credinţa că masculinitatea înseamnă putere şi că putere înseamnă să nu îţi exprimi emoţiile. Controlul planului emoţional devine un scop în sine: bărbaţii nu plâng, bărbaţii nu sunt slabi, bărbaţii nu îşi arată sentimentele. Pornind în viaţă cu aceste legi organice, de cele mai multe ori inoculate în copilărie de către adulţii din viaţa sa, bărbatul îşi dezvoltă tot mai mult latura raţională, inhibând-o pe cea emoţională, pe care o devalorizează ca fiind feminină, inutilă, marcă a slăbiciunii sale interioare. Şi astfel, unii bărbaţi pot ajunge să îşi renege sentimentele sau, dacă şi le recunosc, să nu indrăznească să le exprime verbal. Firesc, ceea ce simţim se vede în modul în care noi reacţionăm, în componentele nonverbale ale comunicării. Iar o femeie îşi poate dezvolta abilitatea de a înţelege limbajul nonverbal la fel de bine ca şi pe cel verbal. Apoi, împreună, cei doi pot găsi modalităţi de a flexibiliza reguli vechi şi ruginite, scoţând sentimentele le iveală.
Vocabular diferit
O altă problemă care apare când bărbatul pare să comunice verbal ceva, dar nu prea sună aşa cum femeia îşi doreşte. De multe ori, atunci când unele femei vorbesc despre exprimarea sentimentelor la bărbaţi, se aşteaptă la un vocabular anume. Şi nu doar să i se spună anumite cuvinte, ci să i se spună atunci când ea are nevoie de ele. În timp, un bărbat sensibil poate să înveţe acest lucru. Însă nu e o regulă. Mult mai simplu e, dacă ai aceste nevoi, să înveţi să le exprimi ca dorinţe, nu ca frustrări, în relaţia pe care o ai. Desigur, s-ar putea să apară şi probleme de comunicare, şi momente în care celălalt nu înţelege sau înţelege anapoda ce îţi doreşti. Însă şansele bune sunt să obţii mai mult decât aveai înainte. Varianta cealaltă este să îi înveţi modul de exprimare şi să te sensibilizezi la ei, că acele femei care ştiu, chiar dacă soţul le spune nişte cuvinte nu tocmai drăguţe, că el le iubeşte oricum şi că acele cuvinte au fost de fapt de dragoste.
Moduri diferite de a se raporta la emoţii
Pentru femei, cuvintele sunt importante. Şi pentru bărbaţi, dar la ei faptul că multe cuvintele sunt importante îl poate duce la economie de cuvinte. Sau la găsirea unor alte modalităţi de exprimare. De multe ori, atunci când auzi un cuplu care îţi vorbeşte despre problemele sale, îţi dai seamă că tot ceea ce ea îşi doreşte există acolo, şi el se străduie să îi dea, însă nu în felul în care ea se aşteaptă. Ea consideră că nu e iubită pentru că el stă prea mult la serviciu, el stă mult la serviciu ca să poată fi promovat şi să aibă banii cu care să îşi cumpere casă pe care ea şi-o doreşte. Ea crede că nu e iubită pentru că nu îi spune ce a făcut la serviciu. El nu vorbeşte pentru că ştie că ea e sensibilă şi vrea să o protejeze, că un adevărat bărbat care îşi iubeşte partenera şi pentru că ea i-a reproşat cândva că vorbeşte doar despre serviciu. Exemplele pot continua. Multe din ele se pot descurca prin simple discuţii, la care din nefericire, puţini parteneri recurg înainte de a ajunge la ceartă sau reproşuri.
Convingeri distorsionate
Fiecare persoană e unică, fiecare vine într-o relaţie cu convingerile sale privind relaţia şi ce ar trebui să facă pentru a se simţi bine în ea. Pentru unele persoane, neputinţe interioare, experienţe anterioare nefericite, preconcepţii privind femeile, bărbaţii sau relaţiile pot duce la comportamente defensive care nu ajută relaţia. Unii iubesc, dar pentru că le e frică să nu fie dezamăgiţi, ajung să se poarte ca şi cum ar fi deja dezamăgiţi. Aceste retrageri şi închistări afectează în timp relaţia, dacă nu sunt rezolvate cu curaj şi deschidere.
Începutul unei relaţii e foarte important
Dacă vezi că sunt lucruri care pot fi îmbunătăţite, vorbeşte atunci. Cu cât trece mai mult timp, cu atât partenerii se relaxează şi atunci rişti ca odată cu trecerea timpului să devii tot mai nefericită şi nu invers, cum ar fi firesc.
Comentarii (7)
dragutule, sa nu crezi ca intr-o relatie nu e vitala inclusiv comunicarea romantica, nu doar taiatul lemnelor si gatitul ciorbei.
Corina .. red studio .. praf ! Daca o fata are senzatia ca "isi pierde vremea" ... nici nu mai am cuvinte de dezgust pt asa ceva. Adica tu nu stai cu el pentru ca il iubesti sau pt ca iti place de el ci pentru ca el sa "faca ceva" ? Bine, ia 500 de mii si treci la treaba ! MARSH ! Si tu red studio ... ia o floare si hai! Of mai fetelor , cat de mercantile puteti sa fiti ! Si dupa aia cum va vad plangand ca ... vaaaiii, nu ma iubeste , la la la , abureli ... si deveniti aventurile unora imbracati la costum, care va dau o ciorba si va au oricand au EI chef. Va deplang ... Ma rog, poate nu e doar vina voastra ci si a societatii asteia infometate ... foame mare, ce sa faci ? Din pacate azi, putina lume se mai multumeste cu un prieten/prietena cu care sa se inteleaga bine si sa existe macar o urma de sentiment de atasament ... daca nu mai mult. Vreti sa vi se spuna "te iubesc" ? Ok, atunci trebuie sa nu mai fiti dupa interese meschine personale. Iar daca voi nu iubiti ... imi pare rau, dar nu aveti nici un drept sa pretindeti aceste cuvinte, sau mai bine zis sentimentul real. Oricum se vor gasi destui mincinosi care sa va rosteasca aceste doua cuvinte pentru a va avea in pat ( sau a va mentine in pat ) . Si voi ... gasculitze ipocrit pseudoromantice ... veti crede si ... veti trai asa, intr-o lume ireala, falsa, gaunoasa in care va veti complace. Dupa care ... va veti da virgine si veti dori plod :) Mame neprihanite . Great.
vorba multa saracia omului.parerea mea este ca la un barbat conteaza mai mult sa arate ceva prin fapte si nu prin vorbe.si daca mai cumpara si flori te poti simti fericita:
Nici prietenul meu nu-mi arata...si incep sa cred,ca imi pierd timpul degeaba langa el
este adevarat , da eu unul sunt fix invers ... si ma simt nasol de parca as avea o problema
Daca un barbat arata sentimentele sau plange,se considera slab.
Stiti proverbul "multa vorba, mare saracie".
Posteaza comentariu