Odată ce copiii şi-au făcut un rost în viaţă, iar gândul zboară la pensionare, anii ce urmează ar trebui să reprezinte pentru cuplu oportunitatea de a se bucura de o viaţă liniştită, fără griji, împreună. Însă, mulţi parteneri care ajung la vârsta de 50 de ani, aleg divorţul, rezultă dintr-un studiu realizat în Marea Britanie. Care sunt motivele care îi împing spre acest punct critic? Lipsa dragostei, a intimităţii, a încrederii şi a interesului pentru sex - sunt patru motive care se situează pe aceeaşi treaptă.
Cu cât cuplurile stau mai mult timp împreună, cu atât se cunosc mai puţin unul pe celălalt, sunt de părere psihologii. O serie de experţi au făcut o cercetare şi au întrebat partenerii despre preferinţele în materie de filme, mâncare şi mobilă. În toate cazurile, cei care formau un cuplu de aproximativ 40 de ani au avut mai multe răspunsuri eronate decât cei care erau împreună de doi ani, de exemplu.
"Un motiv ar putea fi faptul că acei parteneri care sunt împreună de foarte mult timp acordă foarte puţină atenţie unul celuilalt, pentru că văd relaţia lor foarte sigură sau au impresia că îşi cunosc partenerul foarte bine", este de părere dr.
În România, din ce în ce mai multe divorţuri
În fiecare an, numărul divorţurilor este în creştere. În 2009, de exemplu, s-au înregistrat cele mai multe divorţuri din istoria ţării. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna iulie 2008, s-au pronunţat mai mult de 2.500 de divorţuri, cu 785 de cazuri mai multe decât în iulie 2007. În iunie 2009 s-au pronunţat 3.284 divorţuri.
Divorţul devine o alternativă tot mai prezentă în viaţa cuplurilor din România. De ce? Psihoterapeutul Lena Rusti explică: "Femeile se conştientizează mai bine, îşi conştientizează nevoile şi au o stimă de sine ridicată, care le dă încrederea că se pot descurca şi singure. Multe femei rămân în relaţii surogat pentru că nu au curajul de a o luă de la capăt şi pentru că le este mai frică de singurătate decât de o relaţie eşuată".
Principalele motive care duc la divorţ:
Toate au la bază distrugerea valorilor relaţiei:
- Încrederea;
- Fidelitatea;
- Respectul unuia faţă de celălalt;
- Pasiunea.
Distrugerea acestor valori duce la un proces de revoltă urmat de depresie şi descurajare, apoi de căutarea unor alternative, printre care divorţul este o soluţie destul de întâlnită.
Cum suportă femeile divorţul?
O căsătorie este o legătură umană profundă, care lasă urme puternice în fiinţa unei femei, oricât de superficială ar fi relaţia. Fiecare persoană percepe diferit trecerea, iar procesul de readaptare poate dura luni şi chiar ani de zile. În această perioadă contează foarte mult nivelul de trai al persoanei, reţeaua de prieteni şi cum se "reaşază" aceasta în urma divorţului, preocupările şi pasiunile pe care le are, stima şi imaginea de sine şi, nu în ultimul rând, vârstă pe care o are.
Cât de important este acest pas?
Teoretic, o viaţă singură, în care ai alternativa de a întâlni pe cineva cu care să te potriveşti, este mult mai bună decât a fi într-o relaţie cu care nu te identifici. Însă, în mod practic, nu toate femeile privesc lucrurile aşa. Multe sunt încă agăţate în teama de singurătate, imaginea socială, frica de a nu privi divorţul ca pe un eşec etc.
Psihoterapeutul Lena Rusti îţi oferă 7 sfaturi, dacă simţi că nu ai puterea să divorţezi:
1. Conştientizează de ce nu vrei să renunţi la această relaţie. Speri că lucrurile se vor îmbunătăţi? Atunci începe prin a face tu ceva pentru asta. Te-ai obişnuit să fii o victimă? Atunci asumă-ţi această condiţie şi ia ce e mai bun din ea. Accepţi compromisul relaţiei doar pentru că nu vrei să mergi singură în vacanţe, la cumpărături sau la părinţii tăi? Atunci nu îţi mai consuma energia plângându-te, până când nu te hotărăşti să faci lucrurile altfel.
2. Nu te lăsa amăgită de amânările care îţi aduc deresponsabilizare: e ultima oară când accept asta la el, e ultima oară când îl mai laşi să facă asta, e ultima oară când fac singură asta. Fiecare nouă acceptare întăreşte excepţia, nu o îndepărtează. Dacă vrei ceva, luptă pentru asta, nu aştepta ca altcineva să facă ceva pentru ca ţie să îţi fie bine.
3. Nu te ascunde în spatele copiilor, dacă există, şi nu îi încărca cu vină pentru nefericirea ta.
4. A trăi aşteptând ca ziua de mâine să aducă altceva înseamnă a-ţi amâna viaţa. Dacă nu vrei să renunţi la el şi rămâi într-o relaţie care nu îţi aduce mulţumire sufletească, atunci măcar învaţă să faci singură lucruri pentru tine.
5. Nimeni nu îţi poate garanta că după divorţ te aşteaptă o alee cu bărbaţi minunaţi cu buchete de flori în braţe. Dar dacă ai încredere în tine poţi învăţa să te iubeşti şi astfel să îţi dai şansă unei relaţii adevărate.
6. Încearcă să vorbeşti cu soţul tău, să învăţaţi să vă ascultaţi şi respectaţi unul pe celălalt. Asta nu înseamnă numaidecât să ajungeţi la concluzia că vă potriviţi, dimpotrivă, însă cel puţin veţi lua o decizie bună, împreună, iar dacă hotărâţi să vă despărţiţi veţi putea rămâne prieteni.
7. Uneori, ideea divorţului aduce frica de a te vedea pe tine aşa cum eşti, căci nu mai eşti ascunsă în spatele unei verighete. Simţi că asta ţi se întâmplă? Atunci învaţă să ieşi încet la lumină.