Week-end cu premiere una si una

Lumea muzicala ii simte deja lipsa si, cu siguranta, va fi mult mai saraca de acum inainte. Luciano Pavarotti a pierdut lupta in fata cancerului pancreatic de care suferea si s-a stins din viata la resedinta sa din Modena, Italia, in data de 6 septembrie 2007, la varsta de 71 de ani. Pavarotti a fost cel mai popular cantaret de opera si va ramane in amintirea tuturor drept tenorul datorita caruia distanta dintre muzica pop si cea clasica s-a micsorat.

A trait o viata plina, din care nu au lipsit controversele si speculatiile. Modestul Pavarotti a incercat sa se tina cat mai departe de vizorul presei, preferand sa se exprime prin muzica - concertele sale au bucurat sufletele amatorilor de muzica clasica si de opera din intreaga lume.

De indata ce s-a raspandit vestea trecerii in nefiinta a marelui artist, atat celebritatile, cat si oamenii obisnuiti au tinut sa ii aduca un ultim omagiu artistului apreciat pentru stilul sau inedit de a reinventa si de a aduce un suflu nou operei clasice. Dupa cum a afirmat criticul muzical Mario Luzzato Fegiz, "La fel ca Ferrari, Pavarotti a fost simbolul Italiei in lume. Luciano a fost admirat pentru talentul sau, pentru abilitatile sale de tenor fara pretentii si pentru usurinta cu care se putea apropia de oameni."

Spre deosebire de alti artisti de opera, Pavarotti a stiut sa isi "vanda" meseria si sa o faca accesibila si celor mai putin initiati. Iubea spectacolul si acest lucru se vedea pe scena cu fiecare reprezentatie in parte. Artistul a fost admirat pentru vocea sa pura si splendida, pentru timbrul vocal deosebit.

Placido Domingo avea sa spuna despre el, dupa aflarea vestii nefericite a mortii cantaretului: "Intotdeauna am admirat vocea lui incredibila, harul acesta pe care i l-a dat Dumnezeu, timbrul inconfundabil si special pentru un tenor. De asemenea, mi-a placut la nebunie minunatul sau simt al umorului si, in unele dintre concertele noastre cu Jose Carreras - asa numitele concerte ale 'celor trei tenori' - am avut probleme in a ne aminti ca ofeream un spectacol unui public care platise biletul, tocmai pentru ca ne simteam atat de bine impreuna."

Ministrul italian al Culturii, Francesco Rutelli, si-a exprimat, la randul sau, regretul pentru nedreapta disparitie a starului: "Luciano Pavarotti a fost un gigant al secolului XX. Vocea sa impunatoare, la fel ca si prezenta scenica, l-au transformat intr-unul dintre protagonistii de top ai traditiei italiene de opera."

Cum incep povestile de succes...

Luciano Pavarotti s-a nascut in Modena, Italia, in data de 12 octombrie 1935.
In copilarie, fotbalul era preocuparea sa majora, motiv pentru care a tinut sa isi afiseze talentul si in echipa de fotbal a orasului. Mama sa, Adele, muncitoare intr-o fabrica de tutun, si tatal sau, Fernando, brutar, i-au insuflat tanarului dragostea pentru muzica, inca din primii ani ai vietii.

Fernando a fost si el un talentat cantaret de opera, amator insa, indemnandu-si fiul sa cante alaturi de el in corul Corale Rossi din Modena. Luciano a inceput sa fie mai interesat de opera decat de fotbal, in special dupa ce corul din care facea parte a obtinut un premiu international in Tara Galilor.

In ciuda inclinatiei spre muzica a fiului lor, parintii lui Luciano au vrut sa il stie pe tanar cu viitorul asigurat, motiv pentru care Pavarotti a studiat pentru a deveni profesor de scoala generala si, mai tarziu, de angajat in industria de asigurari. Luciano s-a descurcat in ambele domenii si s-a simtit bine facand aceste meserii, insa dorinta sa cea mai mare a fost sa devina tenor.

Debutul sau italian s-a produs in aprilie 1961, cu rolul Rodolfo din "La Boheme". Curand, sustinea concerte in toata Europa de Vest si si-a facut debutul si in Londra, in anul 1963. Tot aici a avut loc si debutul sau international in televiziune, cand a aparut in "Sunday Night at the London Palladium".

Pavarotti a avut parte de sansa vietii sale la mijlocul anilor '60, cand a ajuns pe scena americana. Povestea sa de succes este una tipica, de genul "omul potrivit, la momentul potrivit" - in anul 1965, tenorul a urcat pe scena de la Miami - Dade County Auditorium alaturi de diva Joan Sutherland, inlocuindu-l pe artistul care ar fi trebuit sa cante in acea seara, daca nu s-ar fi imbolnavit.

La doar trei luni de la acest eveniment, Pavarotti a debutat in San Francisco si New York, prestatii care au ajutat la consolidarea renumelui sau de unul dintre cei mai promitatori tenori ai generatiei sale.

De aici mai departe, traseul carierei sale a fost stabilit. In anii '70 si '80, tenorul a devenit din ce in ce mai faimos, datorita aparitiilor sale televizate. A facut parte din asa numitul grup al "celor trei tenori", alaturi de Placido Domingo si Jose Carreras, si impreuna au sustinut spectacole de mare succes, cu casa inchisa.

In anul 1978, Pavarotti a primit primul dintre cele cinci Grammy castigate pentru Cea mai buna interpretare vocala clasica a unui artist solo.
In anul 1980, tenorul a inregistrat primul sau album cu piese care nu apartin genului clasic. "O Sole Mio - Favorite Neapolitan Songs" a avut vanzari uriase si a "spart" topul 100 Billboard. Materialul a fost urmat de o colectie dubla "Greatest Hits", care a obtinut un succes similar.

In anul 1982, artistul a facut saltul de la scena la marele ecran, interpretand rolul unui tenor faimos in pelicula "Yes, Giorgio". Filmul nu a reusit sa atraga publicul in cinematografe si nici nu i-a adus premii. Cu tot acest insucces din domeniul cinematografic, starul a obtinut un premiu Emmy pentru aparitia sa din 1985 in serialul "Great Performances", difuzat de postul de televiziune PBS.

Faima si popularitatea artistului au crescut in anii '90, cand a avut loc debutul alaturi de Placido Domingo si Jose Carreras, la Roma, in timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 1990. In timpul ceremoniei de deschidere, Pavarotti a interpretat "Nessun Dorma", "semnatura" sa muzicala. Aceasta este, conform mai multor topuri, cea mai vizionata inregistrare a sa - sute de milioane de telespectatori au vizionat respectivul show de atunci si pana in prezent.

Ultima sa aparitie majora in public a fost cea de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Torino, din 2006, pentru care publicul l-a aplaudat si ovationat in picioare, minute intregi.

In anul 1992, tenorul a inaugurat proiectul Pavarotti & Friends, evenimente concertistice speciale, care urmareau strangerea de fonduri pentru victimele razboiului si ale violentei. Publicul sau a devenit din ce in ce mai numeros, iar in 1993, tenorul a sustinut un spectacol in Central Park din New York, in fata a peste 500.000 de persoane. Tenorul a cantat in duet cu foarte multi dintre prietenii sai, artisti de muzica pop sau rock, cum ar fi Sting, U2, Stevie Wonder, Mariah Carey, Bon Jovi, Spice Girls, James Brown sau Celine Dion.

In 1994, "Cei trei tenori" au lansat un album care le poarta numele si care a ajuns pe primul loc in topuri. Materialul s-a vandut in milioane de exemplare in intreaga lume.

"Ti Adoro", album lansat in septembrie 2003, este primul album solo de studio al starului dupa mai bine de 15 ani. Colectia de melodii noi este primul si singurul album pop al lui Pavarotti, devenit rapid best-seller.

O viata personala plina de dragoste

La mijlocul anilor '90, viata lui Pavarotti a intrat in atentia lumii, dupa ce tenorul a fost fotografiat in pozitii compromitatoare cu secretara sa personala, Nicoletta Mantovani, in timpul unei vacante petrecute in Barbados.
Aceasta aventura a dus la destramarea casniciei de 35 de ani a starului cu Adua Veroni, sotie si manager, in acelasi timp. Trei fiice s-au nascut in urma acestui mariaj - Lorenza, nascuta in 1962, Cristina, in 1964, si Giuliana, in 1967.

Nicoletta Mantovani, desi are jumatate din varsta tenorului, a fost alaturi de cantaret pana la sfarsitul vietii acestuia. In ianuarie 2003, Mantovani i-a oferit tenorului o a patra fiica, Alice. Micuta, primul copil pentru Nicoletta, s-a nascut prematur si, din pacate, un frate geaman al fetitei s-a nascut mort, in urma complicatiilor.

Mantovani si Pavarotti s-au casatorit in data de 13 decembrie 2003, la resedinta lor din Italia. Printre invitatii la nunta, s-au numarat foarte multe celebritati, cum ar fi Donatella Versace, Sting si Bono (U2). Prietenul artistului, Andrea Bocelli, a cantat "Ave Maria".

Vis intrerupt...

In iulie 2006, starul de opera a fost diagnosticat cu cancer pancreatic si a fost supus unei interventii chirurgicale pentru indepartarea tumorii. In ciuda afirmatiilor reprezentantilor sai, potrivit carora starea sa de sanatate era foarte buna, Pavarotti a fost nevoit sa suporte cel putin cinci sedinte de chimioterapie si sa anuleze mai multe concerte. Lupta sa cu aceasta boala necrutatoare s-a incheiat in data de 6 septembrie 2007, dupa suferinte indelungate.

A fost un perfectionist si un showman innascut, care s-a folosit de talentul si renumele sau pentru a atrage atentia lumii asupra unor crize umanitare. Statutul sau de icon cultural a fost pecetluit pentru totdeauna de duetele fara precedent pe care le-a realizat cu staruri incontestabile din lumea rock si pop, diminuand astfel distanta dintre muzica de opera si cea "usoara".

Cu toate acestea, unele persoane il critica pentru concertele Pavarotti & Friends, reprosandu-i faptul ca a redus opera la un act comercial si "profan". Pavarotti a recunoscut aceste discutii si critici in unul dintre ultimele sale interviuri, acordate anul trecut: "Au existat polemici - mi s-a spus ca ma 'arunc' intr-un gen complet diferit." Insa in acelasi interviu, acordat la cateva luni dupa interventia chirurgicala, tenorul afirma: "Sunt si am fost un barbat norocos. Voi fi un optimist pana la moarte."

In ultimii ani, viata lui Pavarotti, mai degraba decat cariera, a fost cea expusa in presa. In anul 1999, tenorul a fost acuzat de evaziune fiscala, motiv pentru care a acceptat sa returneze statului italian mai mult de 11 milioane $, suma reprezentand taxe si penalizari.
In 2001, renumele starului a fost reabilitat si toate acuzatile impotriva sa au fost retrase.

In ciuda tuturor acestor probleme existente in viata sa personala, tenorul a primit in acelasi an premiul World Social Award, pentru eforturile sale umanitare si caritabile. Pavarotti s-a implicat si a luptat pentru respectarea drepturilor copilului, pentru ajutorarea victimelor unor catastrofe naturale si a refugiatilor din intreaga lume, precum si impotriva HIV/SIDA si a saraciei. A primit numeroase distinctii pentru activitatea sa umanitara si culturala, atat din partea Natiunilor Unite, cat si a guvernelor italian, austriac si american.

Stiai ca?...

Pe 27 octombrie 1997, a primit premiul Special Achievement Award pentru strangerea sumei de 8.2 milioane $ pentru copiii afectati de razboiul din Bosnia.

In decembrie 2004, a anuntat un turneu de retragere de pe scena muzicala - acesta urma sa aiba loc in 40 de orase.

In data de 9 martie 2005, a fost internat la Spitalul Lenox Hill din New York, pentru o operatie de refacere a doua vertebre de la gat. A fost externat la doua zile de la aceasta interventie chirurgicala de rutina.

Numele sau este mentionat in piesa rap-rock "Mope" a celor de la Bloodhound Gang, alaturi de personalitati cum ar fi The Notorious B.I.G., Tupac Shakur, Falco, Tori Spelling, Bo Jackson si Wolfgang Amadeus Mozart.

A sustinut 373 de spectacole la Metropolitan Opera House din New York, de la debutul sau pe aceasta scena, din 1968.

Luciano Pavarotti declara candva: "Vreau sa fiu faimos peste tot in lume". Putem spune ca tenorul a realizat ceea ce si-a dorit. Chiar si cei care nu au ascultat vreodata o arie de opera reactioneaza la auzul numelui artistului, devenit celebru pentru vocea extraordinara, prezenta scenica, zambetul minunat si pofta nebuna de viata care l-au caracterizat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod