Intruchiparea perfecta a Mariei Callas, actrita Teatrului Nottara VictoriaCocias considera ca cel mai mare regret al vietii sale este faptul dea nu fi avut mai multi copii. "Greutatile nu se compara cu bucuriile",spune cea care are un singur fiu, Tudor, in varsta de 23 de ani.
Interviul a avut loc mai mult pe strada, Victoria Cocias fiind o persoanafoarte activa si dornica sa se implice in cat mai multe proiecte. Inseara interviului, sotul sau, regizorul Radu Gabrea avea la InstitutulGoethe din Bucuresti lansarea filmului "Faclia de Pasti", o ecranizaredupa nuvela cu acelasi nume de I.L. Caragiale. Actrita a tinut sa-ifie alaturi in aceste momente festive, desi nu a putut stat decat 15minute, in acea seara jucand in avanpremiera spectacolului "PrapastiileBucurestiului", de la Teatrul Nottara.
- S-au schimbat multe in viata dumneavoastra dupa Revolutie?
- Desigur, si in primul rand faptul ca am putut sa-mi fac buletin deBucuresti, motiv pentru care in 1986 era sa fiu data afara din teatrude fostul ministru al culturii din acele vremuri. Ma prezentasem la unconcurs la Nottara, eu venind din Brasov, si nu am fost admisa pe motivca nu am buletin de Bucuresti. Mi-au luat apararea atunci colegii dinteatru dar am suferit foarte tare pentru ce s-a intamplat. Am revenitin acelasi teatru in toamna aceluiasi an, mai intai cu o colaborare.
- Dar unde v-ati nascut?
- M-am nascut la Braila, am fost crescuta la Galati, m-am maritat laBrasov, iar prima repartitie dupa terminarea facultatii de la Bucuresti,unde am intrat din prima, a fost la Botosani.
- Intre aceste "drumuri" profesionale ati facut si un copil...
- Da, pe Tudor l-am facut la 22 de ani, cand era inca studenta in ultimulan si am locuit apoi cu el intr-o cabina a teatrului din Botosani, care-mifusese repartizata. Am acest mare regret fata de copilaria lui Tudor casi eu si sotul meu de-atunci, adica tatal lui, am fost foarte mult timpplecati in primii ani ai vietii lui, cei mai frumosi ai copilariei.
- Dar in timp lucrurile s-au asezat...
- Da, dupa Revolutie... In viata mea s-au asezat dupa prima casatorie,care a durat 12 ani, si apoi dupa cea de-a doua... Profesionalvorbind, inainte era greu din punct de vedere ideologic sa fii actor,dar viata teatrala era mai intensa, era o supapa de refulare pentruspectatori. Invatasem sa jucam "subtextele", era o intelegere tacitaintre actori si public. Acum cred ca publicul tanar e mai putin educat,cu toate ca el umple salile de spectacole. Inseamna ca exista dorintade a veni la teatru si de a intelege si percepe altfel lucrurile.
- Nu ati aparut foarte des la televiziune. De ce?
- Nu am incercat sa fac nimic in televiziune. Consider ca e o altaprofesie. Nu mi-am dorit sa fac nici reclame, nici sa prezint vreoemisiune. Nu vreau sa ma indepartez de la profesia mea pe care oiubesc atat de mult. Mie imi place sa fac personaje. Imi plac texteleimportante. Sunt foarte conservatoare intr-un fel. Am ajuns la omaturitate in care fac doar ce-mi face placere. Consider ca publicul carevrea sa vada teatrul e acelasi si vrea sa te vada intr-un anume fel. Celmai mult m-am "indepartat" de teatru facand voci, postsincroane.
- Ati facut filme...
- Da, ultimile doua in care am jucat si au aparut anul trecut, au fost"Noro", in regia lui Radu Gabrea, unde jucam rolul mamei unui baietelcu handicap si "Binecuvantata fie inchisoarea", in care aveam rolul uneidetinute politic.
- Va considerati o fiinta norocoasa?
- Da, pentru ca am facut profesia la care am visat inca din clasa acincea. E din ce in ce mai greu sa faci lucrul asta in prezent. Sipentru ca am un copil cu care ma inteleg foarte bine. Sunt si bunica,am doua nepoate din partea sotului meu, deci pot sa spun ca sunt un omimplinit. Iar rolul din Maria Callas a fost si este rolul vietii mele.
- Aveti parte de momente de dezamagire, de deznadejde? Cum le depasiti?
- Traiesc aceste momente pana la ultima picatura. Sunt dezamagitaprofund, plang, ma cert, ma revolt. Traiesc momentul intens. Trebuiesa-ti manifesti revolta si bucuria ca sa poti merge mai departe. Oriceenergie negativa pe care nu o elimini iti face rau (fizic) organismului.
- Yoga v-a ajutat sa ganditi asa?
- Poate ca da, poate ca nu. Eu am facut yoga acum doi ani de zile, timpde un an, mergeam o data pe saptamana, dar au fost mai mult cursuri deinitiere. Le-am facut pentru ca sunt bune in procesul de autocunoasteresi autocontrol.
- Ce faceti acum in timpul liber? Mai urmati vreun curs?
- As vrea sa fac putina gimnastica, putina miscare, pentru ca acum m-ammutat la 25 km. de Bucuresti, spre Urziceni, si fac mult timp pe drum. Facmiscare in gradina casei, unde imi place sa ma ocup de flori. Initialnu am vrut sa ma mut in afara orasului, pentru ca tot timpul am locuitin centrul localitatii unde lucram. Dar cum am fost tot timpul cu cheiade gat mi-a prins foarte bine putin aer curat si multa liniste, asa cumam la casuta mea de-acum. M-am obisnuit sa fac "naveta" si uite asa aminceput sa ascult si radioul. In timpul liber imi place sa gatesc, saprimesc vizite de la prieteni. Nu mi-am luat inca catel sau pisica pentruca suntem prea mult timp plecati, dar poate o sa o fac in curand. Inrest citesc ziarele (cotidianele), urmaresc stirile pe toate canalele.
- Barbatii v-au influentat mult viata?
- Da, foarte mult. Toate legaturile mele, fie ele casatorii sau prieteniiau avut o mare influenta asupra vietii mele. In general am fost ajutatade prieteni, ei au fost sprijinul meu in cele mai grele momente, pentruca eu sunt o fata singura la parinti, iar acum o mai am doar pe mama.
- Ce regretati din viata dumneavoastra?
- Regret ca nu am facut mai multi copii, deoarece greutatile pe care tile aduc nu se compara cu bucuriile. Cred ca in viata importanta estedragostea si comunicarea, si daca ar fi sa o iau de la capat, as urmaacelasi drum, cu unele mici ajustari.
Posteaza comentariu