"Închisoarea îngerilor" (1994) considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile, rămâne un reper important al carierei lui Tim Robbins. În urmă cu doi ani, starul a declarat că nu a intuit succesul colosal pe care îl va avea această peliculă. "Ştiam că avea un scenariu foarte bun. Morgan (Freeman) şi cu mine intuiam potenţialul filmului, dar habar nu aveam despre impactul uriaş pe care îl va atinge", a declarat actorul la The Karlovy Vary International Film Festival 2018.
"Nu se poate şti dacă un film are succes"
Tim Robbins l-a imortalizat pe marele ecran pe avocatul condamnat pe nedrept Andy Dufresne, protagonistul romanului cu acelaşi nume al lui Stephen King, pe care se bazează filmul regizat de cineastul american de origine maghiară Frank Darabont.
Subiectul l-a inspirat pe actor pentru realizarea unui documentar despre reintegrarea socială a deţinuţilor din închisorile americane.
Actorul american a declarat că "nu se poate şti niciodată" dacă un film va avea sau nu succes, subliniind în acest sens că 'Închisoarea îngerilor' nu a avut un impact imediat însă cu timpul a devenit un film cult care a rezistat timpurilor.
Atras de scenă din copilărie
Unul dintre cei mai importanți actori și producători americani, Tim Robbins s-a născut la 6 octombrie 1958, în West Covina, California. A fost al patrulea al unei familii de catolici, Gil și Mary Robbins. Tatăl său, cântăreț de folk, a activat în formația Highwaymen în perioada în care au locuit în New York, în cartierul Greenwich Village. Mama lui a fost director al unei reviste, potrivit Cinemagia.
Tim a fost atras de scenă, cântând în duet cu tatăl său melodia cu mesaj protestatar "The ink is black but the page is white". În scoala gimnazială s-a alăturat echipei teatrului din New York, unde a activat timp de șapte ani. În perioada petrecută la liceul Stuyvesant s-a încris la clubul de dramă, unde a cochetat cu domeniul regiei.
După o perioadă scurtă petrecută la Universitatea de stat din New York, s-a mutat la U.C.L.A., lucrând ca livrator de pizza și chelner pentru a-și obține rezidența în California. La U.C.L.A., a făcut parte din echipa de softball a universității, împreună cu colegii lui de la cursul de teatru. În 1981, membrii acestei echipe, denumită Male Death Cult, au pus bazele unei trupe de teatru avangardist, Actor's Gang, unde au montat piese ale lui Bertolt Brecht și Alfred Jarry. În 1983, Tim deja debuta pe marele ecran într-un mic rol din "Toy Soldier", plănuind să obțină fonduri pentru a continua proiectul "Actor's gang".
Susan Sarandon, femeia care l-a înțeles perfect
Primul rol important îl face în 1988, în "Bill Durham", ca jucător de baseball, Nuke LaLoosh. Idila de pe ecran cu Susan Sarandon se muta și în viață reală. Tim Robbins își continuă munca cu Gang și obține multe premii pentru piesele regizate, în special pentru "The good woman of Setzuan", care îi aduce o nominalizare pentru cel mai bun regizor din partea Asociației de critici din Los Angeles.
În 1992, joacă în "The player", rolul lui Griffin Mill aducându-i premiul pentru cel mai bun actor la Cannes și un Glob de Aur. Colaborarea cu Sean Penn, dar și partenera lui, Susan Sarandon, îi va pune pe toți trei în valoare, în filme precum "Dead man walking" pe care îl regizează și "Mystic river", care îi va aduce Oscarul pentru rol secundar.
Citește și: Hugh Jackman, la 52 de ani. Starul are un pact secret cu soția lui, cu 13 ani mai în vârstă
Tim Robbins este foarte bun prieten cu John Cusack, alături de care a jucat în șase filme. De asemenea, Tim Robbins a fost cel care i-a descoperit talentul lui Jack Black, în 1992, distribuindu-l în primul său film, "Bob Roberts".
Tim Robbins a mai apărut în filme de succes, precum "Top Gun" (1986), "IQ" (1994), "Ce-am avut şi ce-am pierdut" (1997).
Tim Robbins a încheiat o relaţie de lungă durată cu actriţa Susan Sarandon în decembrie 2009. Cei doi nu au fost căsătoriţi, însă au împreună doi fii.
Foto: Hepta