Teodora - o actrita ce devine imparateasa

Teodora s-a nascut in 496 sau 497 la Constantinopole. Tatal eieste paznic de animale salbatice la circul din capitala Imperiuluibizantin. Apartine celei mai umile clase sociale. Dupa ce isi pierde viataprematur, cele trei fiice ale sale sunt trimise de mama sa cerseasca inarena.

Teodora debuteaza ca dansatoare de circ. Apoi, ajutata de sora sa,Kometa, imbratiseaza meseria de actrita si, in paralel, cariera de"curtezana". Dupa cativa ani, renunta la viata artistica, pentru a insotiun guvernator la postul sau dintr-o provincie din Africa de Nord. Insalegatura nu dureaza. Intoarsa singura la Constantinopole, se instaleazaintr-o casa din apropierea palatului imperial si isi castiga existentatorcand lana. Intalnirea cu Iustinian, nepotul imparatului Iustinsi mostenitorul tronului, pune capat existentei ei precare. Ii devineamanta, mult adorata, insa sotia imparatului (Euphimia), se opune s-oia de nevasta.
In plus, exista o lege care interzice casatoria dintre uninalt demnitar si o actrita sau curtezana. Pentru a nu o pierde, Iustinianisi copleseste amanta cu bogatii si onoruri. Potrivit unor istorici, elar fi obtinut, cu mari eforturi, abrogarea legii cu pricina. Ridicarea pescara sociala ii permite fostei actrite accesul in palatul Hormisdas. Dupamoartea Euphimiei, in ciuda impotrivirilor mamei, Iustinian se insoaracu aleasa inimii sale. Devin imparat, respectiv imparateasa, inca dintimpul vietii lui Iustin.

Tanara imparateasa are o mare influenta asupra sotului, care nu face niciun pas fara sa o consulte. In anul 532 d.Hr., isi demonstreaza curajulsi energia in momente dramatice pentru tron. Pe fondul jocurilor publicece se desfasoara in orasele Imperiului bizantin, se declanseaza revoltalui Nika. Sub conducerea acestuia, poporul se razvrateste impotrivabirurilor instituite de Iustinian in vederea pregatirilor pentru acuceri Occidentul.
Multimea dezlantuita il insulta si-l aclama imparatpe Hypatios. Inspaimantat, imparatul se hotaraste sa fuga. Teodora sedovedeste mai puternica. Fara sa se piarda, convinge cativa generalifideli sa puna capat tulburarilor. Se varsa mult sange, insa coroanelesunt salvate. In final, imparateasa e aclamata de popor. Dupa aceastaintamplare, Iustinian ii acorda incredere totala. Ea este cea care alegedemnitarii, nu dupa criteriul competentei, ci in functie de contributiape care si-o aduc la intarirea autoritatii monarhice. Incepe un regimde teroare si razbunare.

Imparateasa se implica si in politica externa, amanunt de care ambasadoriitin cont. Ca si Iustinian, are ambitia de a reda maretia Imperiuluiroman. Pentru a implini acest vis, pornesc in cucerirea provinciilorpierdute din Occident si Africa de Nord. Reorganizeaza administratia silegea, reduc privilegiile aristocratiei.

Teodora devine protectoarea moralei.
Intareste casatoria si face divortulmai dificil. Se preocupa in mod special de soarta actritelor. Promoveazao lege care reglementeaza prostitutia si ii obliga pe proxeneti sa redealibertatea sclavelor si femeilor libere care nu mai vor sa practiceaceasta "meserie". Interesul suveranei pentru femeile care-si vand trupulse manifesta si prin gesturi de caritate. Rascumpara toate locatarelecaselor de toleranta din Constantinopole, pentru care infiinteaza azilulMetanoia. Cinci sute de prostituate sunt trimise la manastire.

Ca si Iustinian, se straduieste sa impuna legea crestina si sainfaptuiasca unitatea religioasa a imperiului. Construieste biserici,spitale si orfelinate. In timp ce ea sustine monofizitii, care il proclamape Iisus Hristos exclusiv de natura divina, suveranul imbratiseaza ideilebisericii latine, care sustine natura atat divina, cat si umana a Fiuluilui Dumnezeu.

Femeie frumoasa, de talie mijlocie, cu fata ovala si ochii mari,de culoarea murelor, imparateasa acorda o mare atentie ingrijirilorestetice.
Inteligenta si abila, devine un exemplu de corectitudine moraladupa ce accede la tron. Pentru a-si uita originile, se ingrijeste deviitorul rudelor si le copleseste cu onoruri. Din aceeasi cauza, faceparada de lux, obicei ce o face nepopulara.

In 548 d.Hr., este rapusa de o boala grea, la varsta de numai 50 deani. Distrus si neconsolat, Iustinian o inmormanteaza in BisericaApostolilor din Constantinopole. Pana in cea din urma clipa, Teodora aimpartit cu sotul responsabilitatile de sef de stat. Cel mai mare regretal ei a fost ca nu a putut avea mostenitori, din cauza rusinoasei meseriidin tinerete.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod