Teo Trandafir: 5 motive pentru care nu se face bine

Cu toţii aşteptam sosirea lui Teo Trandafir în ţară, sosire care fusese anunţată de curând. Însă, lucrurile au luat o altă turnură şi aflăm de la medicii austrieci că vedeta a suferit o nouă intervenţie chirurgicală. Aceasta a avut loc vineri (25 martie), principalul motiv fiind înlăturarea ţesutului necrozat şi infectat din abdomenul vedetei. De ce este atât de dificilă recuperarea ei?

Cu toţii aşteptam sosirea lui Teo Trandafir în ţară, sosire care fusese anunţată de curând. Însă, lucrurile au luat o altă turnură şi aflăm de la medicii austrieci că vedeta a suferit o nouă intervenţie chirurgicală. Aceasta a avut loc vineri (25 martie), principalul motiv fiind înlăturarea ţesutului necrozat şi infectat din abdomenul vedetei. De ce este atât de dificilă recuperarea ei?

Starea lui Teo Trandafir este acum stabilă, au anunţat medicii austrieci care susţin că motivul pentru care vedeta are nevoie de aceste operaţii este legat tocmai de faptul că afecţiunea de care suferă este un pericol în sine şi este foarte imprevizibilă, necesitând în foarte multe cazuri intervenţii chirurgicale repetate. "Este în natura acestei boli ca recuperarea să fie marcată şi urmată de tentative de revenire a bolii", a declarat marţi dimineaţă profesorul Michael Gnant, coordonatorul echipei de medici care se ocupă de Teo Trandafir, citat în comunicatul Clinicii AKH.

Deoarece infecţiile sunt foarte greu de stăpânit, iar evoluţia pancreatitei este extrem de imprevizibilă, medicii sunt rezervaţi în privinţa unui prognostic clar. "Infecţiile sunt tratate în mod intensiv cu o serie de antibiotice moderne, dar nu putem face nicio predicţie clară pentru zilele următoare", a precizat profesorul Spiss, specialist anestezist.

 

De ce nu se face bine Teo?

 

1. Regimul de viaţă şi dietele repetate

Cu ajutorul cunoscutei nutriţioniste Mihaela Bilic, Teo Trandafir a slăbit în urmă cu câţiva ani peste 50 de kilograme, fiind o adevărată inspiraţie pentru femeile din toată ţara care se luptau la acea vreme cu kilogramele în plus. Însă, încet, vedeta a luat în greutate din nou, astfel că în ultimele imagini (foto dreapta- sursa ziarul Ring) realizate cu câteva zile înainte să ajungă de urgenţă la spital era foarte grasă.

De ce? Pentru că, potrivit surselor din anturajul său ea ar fi renunţat la regimul de viaţă sănătos şi a început să folosească suplimente, ceaiuri şi pastile de slăbit. De asemenea, dietele repetate la care cu siguranţă a apelat şi Teo nu sunt binevenite pentru organism, deoarece încetinesc metabolismul, lucru pe care însăşi Teo l-a recunoscut în urmă cu 2 ani când declara că are probleme de sănătate, legate strict de metabolism. "După multe cure de slăbire drastice, organismul reacţionează foarte greu la o nouă dietă, pentru că metabolismul scade. De aceea, cele mai proaste rezultate sunt întâlnite la femeile care au încercat tot felul de diete. Cele mai eficiente sunt curele de slăbire pe care organismul nu le simte", spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic într-un interviu acordat site-ului Topsanatate.ro 

 

2. Pastilele de slăbit i-au afectat pancreasul

Foarte controversate, toate aceste medicamente care promit o slăbire rapidă nu sunt inofensive pentru organism, după cum atrag atenţia majoritatea nutriţioniştilor. Efectele adverse care pot să apară în timp nu sunt de ignorat, o dovadă clară în acest sens este şi exemplul lui Teo Trandafir, care a apelat la acest truc, potrivit spuselor unui apropiat, medicul la care mergea Teo împreună cu fetiţa ei, pentru vaccinuri. "Sunt absolut sigur că boala ei a fost generată de vreo trăsnaie legată de suplimente nutritive şi pastile de slăbit. Nu este ea persoana care să mănânce o oală de sarmale şi să ajungă la spital. În plus, Teo nu bea alcool. Categoric, în disperarea ei de a pierde kilograme, a luat ceva care i-a declanşat pancreatita asta.

Era dispusă să încerce orice pentru a slăbi", a spus medicul, citat de ziarul Ring.

 

3. Ceaiurile de slăbit

”E foarte greu să-ţi dai seama ce a luat Teo pentru a slăbi. Ceaiurile de slăbit sunt combinaţii de plante şi substanţe care ajung în organism şi fac ravagii fără ca medicii să ştie exact cu ce se confruntă”, a declarat un specialist din Spitalul de Urgenţă Floreasca. Sursa a dorit să-şi păstreze anonimatul. ”La limită, e mai uşor de tratat o persoană care a luat o supradoză de cocaină decât una care vine intoxicată cu ceaiuri de slăbit. Dacă vreţi, cu aceeaşi problemă ne confruntăm şi în cazul intoxicaţiilor cu 'etnobotanice'. Nu ştim ce a luat pacientul, nu ştim ce substanţe antidot să-i administrăm”, a declarat pentru Eva.ro aceeaşi sursă.

Boala lui Teo este un efect al amestecului de pastile şi ceaiuri pentru slăbit care i-au distrus pancreasul într-un timp foarte scurt.

 

4. Diagnosticul de pancreatita acută

Este o inflamaţie acută care afectează celulele pancreatice, împiedicând funcţionarea temporară a acestora. În cazul lui Teo, boala s-a agravat, ajungându-se la pancreatită acută necrozantă. Această afecţiune se manifestă prin moartea celulelor pancreatice, determinând astfel formarea de ţesut necrotic la nivelul pancreasului, care se poate infecta. Acesta a fost şi motivul pentru care Teo a fost supusă celor două intervenţii chirurgicale. În general, 10% din cazurile de pancreatită sunt complicate de necroza pancreatică, fiind responsabilă şi de cea mai mare parte a deceselor. Starea de sănătate a pacientului care suferă de pancreatită acută necrozantă poate evolua în trei direcţii: vindecare, pseudochist (complicaţie a pancreatitei acute necrozate, manifestată prin "sechestrarea" de ţesut necrotic, în jurul căruia se formează o capsulă fibroasă şi abces (pungi cu puroi, care apar atunci când ţesutul necrotic se infectează).Se pare că la Teo, pancreatica a evoluat spre abces.

 

5. Riscul de leziuni vasculare şi şoc septic este foarte mare

Şansele ca Teo să rămână cu sechele în urma acestor probleme medicale sunt foarte mari, după cum declara de atâtea ori în presă şi tatăl vedetei, medicul Ion Uţă. De asemenea, riscul de complicaţii metabolice, scăderea concentraţiei de magneziu şi creşterea glicemiei sunt câteva dintre complicaţiile cu care se poate confrunta vedeta pe viitor. Alte posibile complicaţii despre care vorbeşte prof. dr. Sorin Simion, şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Colentina sunt leziunile vasculare şi şocul septic. ”Consider că starea lui Teo este foarte proastă şi că prin evaluările permanente - scooring - şi tomografii se puteau anticipa eventualele complicaţii. În acest moment, riscul major îl reprezintă posibilitatea apariţiei leziunilor vasculare sau a unui şoc septic”, a declarat medicul pentru ziarul Ring.

Pentru evitarea acestor complicaţii este necesar ca pacientul să fie monitorizat în permanenţă, medicii vizând în special funcţia renală, pulmonară, precum şi circulaţia sanguină. Numai după îndepărtarea oricărui pericol de complicaţii se poate stabili cu exactitate cum va evolua recuperarea pacientului şi măsurile atât alimentare, cât şi medicale de care va trebui să ţină cont toată viaţa.


Spitalizarea şi operaţiile au costat peste 150.000 de euro, până acum


Teo Trandafir a fost internată pe 6 ianuarie 2011 în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului "Elias" din Capitală, unde i s-a pus diagnosticul de pancreatită acută. Pe 11 ianuarie, vedeta a fost transportată la Viena, la Clinica AKH.

Iniţial medicii austrieci au optat pentru tratamentul medicamentos, însă gravitatea afecţiunii i-a obligat ca pe 24 februarie să o supună pe Teo Trandafir unei intervenţii chirurgicale majore, din cauza complicaţiilor provocate de pancreatită şi de infecţia abdominală extrem de puternică.

Toate costurile acestui transfer la Clinica AKH, plus cele pentru tratament şi spitalizare sunt suportate de şeful Pro TV, Adrian Sârbu. Costurile suportate de un pacient aici nu sunt tocmai mici: o zi de spitalizare, fără analize, operaţie sau tratament ulterior, costă 897 de euro, iar o operaţie poate ajunge până la câteva zeci de mii de euro. Un calcul estimativ ne arată că suma necesară pentru spitalizarea, tratamentul şi operaţiile efectuate de Teo Trandafir se ridică undeva la cel puţin 150.000 de euro, din care 80.000 de euro doar pentru spitalizare. 

31 Martie 2011