Intra in arena si tine piept leilor si tigrilor. A plecat din Romania pentru a-si cladi un viitor si, dupa ceva timp, a ajuns tot in Romania, insa acum este cel mai bun dresor de la circul de stat. Prin intermediul lui Stefan Plesoianu, am intrat in lumea mirifica a circului si iata ce am aflat...
Cand ati inceput sa practicati dresura?
Povestea mea incepe acum 20 de ani, cand am plecat in Germania. Imi era foarte greu sa-mi gasesc un loc de munca, insa la circuri intotdeauna era ceva de facut si se platea si foarte bine. Am inceput ca ingrijitor si, pentru ca iubesc animalele, m-am afirmat foarte repede in fata dresorilor. Dupa ce am asistat la mai multe repetitii, am inceput sa dresez cai, insa eu imi doream foarte mult sa lucrez cu felinele. La un moment dat, i-am marturisit dresorului lucrul acesta, insa el mi-a spus clar: "Nu, deocamdata mai capeti experienta si abia apoi treci sa lucrezi cu felinele, pentru ca... 'felinele sunt feline'".
Dupa ce mi-am facut mana dresand cai, camile, elefanti, am reusit sa-mi indeplinesc visul. Am lucrat la cele mai mari circuri din Europa, iar la Circul Globus am venit din 2 februarie 2006.
Cum ati ajuns la Globus?
Cei de aici mi-au facut propunerea sa vin. Sincer, m-a incantat foarte tare acest proiect. La momentul acela, eram la un circ in Spania, unde existau trei manejuri. Colegii de acolo au primit usor uimiti vestea ca plec in Romania si chiar m-au intrebat daca m-am gandit serios la acest lucru. Raspunsul meu a fost clar: aceasta este tara in care m-am nascut si vreau sa incerc.
Cand am venit aici, am descoperit cu incantare ca Circul Globus a avansat foarte mult, iar la momentul acesta poate sa concureze cu circuri care au o dinastie de peste 100 de ani in strainatate. Trebuie sa recunosc ca acesti 10 ani de cand este director Brandusa Novac, se simt.
Care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba un om pentru a deveni dresor?
In primul rand, trebuie sa iubeasca mult animalele, apoi trebuie sa fie foarte calm, sa aiba foarte multa rabdare. Sunt zile in care totul merge foarte bine si vine o zi cand nimic nu iese. Trebuie sa ai rabdare, trebuie sa intelegi animalele, dar si ele sa te inteleaga pe tine.
Exista in Romania vreo scoala de dresaj?
Nu, din pacate, nu. Mai mult, in Romania nu exista nicio scoala de circ, care sa perfectioneze artisti, acrobati. La noi, la circ, s-a incercat, dar, din cauza fondurilor, nu se poate face mare lucru. Vin copii, se antreneaza, dar, pentru ca nu pot fi platiti, pleaca. In Rusia, spre exemplu, exista scoli de circ, in care cei care vin sa se antreneze au un salariu care-i ajuta sa se intretina.
Care este varsta optima pentru a incepe aceasta meserie?
Nu mai devreme de 20 de ani. Este adevarat ca cei care vor sa practice dresura se pot scolariza, pot invata, pot sta langa un dresor, langa animale, dar, pentru a profesa, efectiv, trebuie sa aiba o varsta... Pe de alta parte, cred ca niciun dresor nu ar accepta sa bage un copil in arena, cu fiarele.
Stiu ca, in februarie, in timpul unui spectacol, ati fost atacat de un leu. Care credeti ca sunt motivele?
A fost o reactie normala. Dupa cum stim, leul este regele animalelor, el cauta intotdeauna sa domine. Pe de alta parte, eu fac o dresura mixta, lei si tigri. Ei sunt dusmani de moarte, iar eu sunt cel care ii controleaza, cel care le impune respect, sunt ca o bariera intre ei si trebuie sa fiu eliminat.
Am vazut ca unul dintre ei este cam nabadaios si, la spectacolul la care am asistat eu, nu a vrut sa iasa din cusca. Aceasta scena face parte din spectacol sau, pur si simplu, asa reactioneaza el?
Nu face parte din spectacol. In fiecare zi este altceva - in una dintre zile este foarte bine, altadata iese foarte greu din cusca, uneori, poate intr-un minut, altadata, in zece. In fiecare zi, incearca sa ma domine, incearca sa nu-si faca treaba. Este exact ca un copil. Toate acestea sunt chestii logice.
Cat timp se lucreaza cu un animal pentru a fi bun de spectacol?
Depinde, nu trebuie nici sa fie foarte stresati. Ei, din momentul in care stiu ce au de facut, nu prea mai au nevoie de repetitie foarte multa. Se repeta foarte mult inainte sa inceapa spectacolul, inainte sa fie prezentati in fata publicului.
Cat dureaza, ca perioada?
Depinde de dresor. Poate dura un an de zile, poate sa dureze si o luna. Dresajul nu trebuie inceput nici de la o varsta frageda, pentru ca inca sunt copii, se joaca, nu receptioneaza nimic. Trebuie aleasa varsta adecvata si, cu foarte multa rabdare, vin rezultatele.
Cum reusiti sa comunicati cu animalele?
Nu stiu, eu nu cred ca este un secret, cred, mai degraba, ca este un dar. Trebuie sa stai foarte mult timp cu ei, asta este foarte important, pentru ca niciunul nu are acelasi caracter. Sunt animale care te lasa sa pui mana pe ele, sunt foarte blande, sunt animale care, insa, iti impun o distanta pe care trebuie sa o pastrezi mereu. Foarte multe accidente se intampla din cauza dresorilor. Ca dresor, trebuie sa simti care este starea animalului in momentul in care vrei sa lucrezi cu el.
Exista animale care se dreseaza mai greu decat altele?
Toate sunt greu de dresat, dar sunt unele care prind mai repede, altele care prind mai greu. Sunt animale care, prin caracterul lor, se incapataneaza sa nu respecte instructiunile. Cu toate este foarte greu de lucrat. Intr-adevar, sunt lucruri pe care ti le asumi si daca nu faci cu placere... nu ies rezultate bune.
Va amintiti vreun moment foarte greu pe care l-ati trecut de cand faceti dresura?
Imi raman in memorie momentele grele, dar nu pot sa spun care a fost cel mai greu dintre ele. Un accident de care imi amintesc este legat de un rinocer care mi-a rupt doua degete de la mana. Acesta este singurul accident cu urmari pe care l-am suferit in acesti 20 de ani.
Se traieste bine din aceasta meserie?
Suficient. Atunci cand alegi sa faci dresura, trebuie, in primul rand, sa-ti placa aceasta meserie si abia apoi sa te gandesti la bani.