Sarah Brightman - sensibilitate si... forta

Te va mira sa afli ca Sarah Brightman va canta in Bucuresti? Nu trebuie, pentru ca asa se va intampla! Artista isi va sustine concertul pe 6 septembrie, in Piata Constitutiei, in cadrul Festivalului Artelor, ce se va desfasura in capitala in perioada 5-12 septembrie. Si, inca o bucurie pentru tine - accesul la concert este gratuit!

Sarah Brightman este artista care a reusit ceea ce foarte putini oameni de scena reusesc sa obtina in viata - a atras de partea ei o varietate de fani: atat publicul iubitor de opera (Sarah are vocea puternica a unei soprane, dar nu la fel de dura), cat si cel iubitor de muzica pop. Muzica sa este o imbinare a celor doua genuri...

Soprana se afla in prezent intr-un turneu de promovare a celui mai recent album al sau, "Harem", un album cu nume si sound oriental. Trebuie sa precizam faptul ca spectacolul pe care il va sustine in Piata Constitutiei este singurul concert desfasurat in aer liber din intreg turneul.

Acest material discografic, "Harem" (in limba araba acest cuvant inseamna "locul interzis"), reprezinta o infuzie de ritmuri beat, dance si acorduri sensibile de pop, instrumente variate, accente orientale, totul dus mai departe de vocea inconfundabila a lui Brightman, uneori tandra, alteori patrunzatoare.

Ce ne atrage atat de mult la Sarah Brightman? Poate ti se va parea ciudat, dar pana si fanii ei cei mai "inraiti" nu reusesc sa identifice exact in ce anume consta farmecul sopranei. Totusi, fanii au cazut de acord asupra unui lucru - Sarah Brightman este o imbinare de vulnerabilitate, sensibilitate si forta, fiind in acelasi timp o fire voluntara, o femeie frumoasa, sofisticata in gesturi si exprimare.

Pana si muzica pe care o creeaza sfideaza orice tip de clasificari. De-a lungul anilor, Sarah a uimit criticii si a luat cu asalt topurile, avand un numar record de vanzari de albume - 15 milioane de exemplare. Albumele "Dive", "Time to Say Goodbye", "Eden", "La Luna" si "Sarah Brightman: Classics" au castigat aprecierea internationala si s-au vandut multumitor, in ciuda faptului ca multi dintre cei care au ascultat-o nu au oferit prea multe sanse genului de muzica pe care ea il abordeaza, acest amestec de pop si de muzica de opera.

Totusi succesul ei nu este surprinzator si nici intamplator. Sa nu uitam ca Sarah Brightman a traversat foarte multe genuri muzicale, adaptand cu nonconformism elemente clasice la ritmuri moderne, sfidand canoanele si asteptarile.

Cea mai recenta creatie

Din nou Sarah Brightman atrage atentia cu acest nou material discografic, cu un sound complet nou fata de tot ceea ce a creat artista pana in prezent - "Harem" este o opera de arta, care combina virtuozitatea orchestratiei clasice cu instrumentatia muzicala exotica, punctate din cand in cand de arii de opera. Albumul este mistic si incantator, la fel ca Sarah.

Se asteapta ca "Harem" sa depaseasca succesul ei de pana acum si s-ar putea ca acest album sa fie cel mai creativ material discografic din intreaga ei cariera. Totul a inceput ca un proiect mai mult visat si dorit de Sarah: "Am vrut sa inregistrez un album cu un sound oriental. Mi s-a parut ca aceasta este calea care trebuie urmata; a fost mai mult o dorinta si o parere la inceput - de altfel, asta este povestea tuturor albumelor mele."

Soprana a adaugat: "Mi-a placut intotdeauna aceasta idee cu 'Arabian Nights'. O mare parte din ceea ce am creat deriva din lecturile mele din copilarie. Am fost un fan al lui C.S. Lewis. Imi plac povestile despre lumi paralele, taramuri indepartate si mister. Am calatorit destul de mult de-a lungul anilor, lucru care m-a influentat enorm."

Inceputuri... de vis

Tot ceea ce a facut Sarah in viata este multi-dimensional. Tendinta sa de a imbina stiluri diferite de muzica. Vocea sa cu numeroase valente si inflexiuni. Modul diferit in care se prezinta de fiecare data lumii si publicului.

Adesea, fanii sai "recenti" sunt uimiti sa descopere faptul ca soprana a avut un trecut de exceptie in productiile lui Andrew Lloyd Webber (poate cea mai cunoscuta piesa a sa este "Cats") de pe Broadway si West End. Cei care isi amintesc rolul ei din "Fantoma de la Opera" privesc cu admiratie acum traseul carierei sale din ultimii 10 ani, dupa despartirea de teatrul muzical. Fanii sunt, de asemenea, constienti de faptul ca evolutia sa ca solista a inceput intr-o era a muzicii disco, iar talentul sau de dansatoare isi are radacinile undeva departe, in copilarie.

Sarah Brightman s-a nascut pentru "entertainment". De la frageda varsta de trei ani, dansa la festivalurile din orasul sau natal, Berkhamsted, un oras linistit din apropierea Londrei. Profesoara ei de balet le-a facut cunoscut parintilor talentul deosebit pe care il are. Astfel incat aspiratiile fetei, desi aparute poate prea devreme, la universul stralucitor al scenei nu au fost simple fantezii.

Dorinta sa de astazi, de a imbina cat mai armonios elemente din diferite genuri muzicale, se explica si prin faptul ca, de mica, Sarah a ascultat un amestec de genuri - viitoarea soprana asculta acasa, in mod egal, atat acorduri ritmate de pop, cat si muzica clasica.

Dar vocea ei minunata nu a fost descoperita decat la varsta de 12 ani (desi in orasul natal Sarah canta in corul bisericii), la un spectacol organizat de scoala tip internat la care invata. Paula, mama sa, avea sa spuna despre acest eveniment: "Nu am realizat ce voce minunata are decat in momentul in care am auzit-o cantand la acest spectacol. S-a urcat pe scena si a cantat ceva din 'Alice in Tara Minunilor'. A fost un moment atat de frumos, nu imi venea sa cred. A atins niste note atat de inalte incat audienta a ramas inmarmurita. Toti au indragit-o instantaneu. A fost absolut magic si, evident, de atunci incolo, cantatul a fost chemarea ei." Bineinteles, talentul ei nu a trecut neobservat de direcorii scolii, care au distribuit-o in diverse roluri, in piesele muzicale de teatru puse in scena de copii.

In adolescenta, Sarah a cochetat si cu modelingul, iar la 16 ani a renuntat la scoala, in favoarea patrunderii, ca dansatoare, in grupul Pan's People. Desi parintii s-au impotrivit acestei decizii, se pare ca drumul care i s-a deschis artistei a meritat acest sacrificiu.

A fost remarcata de Arlene Phillips, coregraf (care mai tarziu avea sa realizeze coregrafia pentru piesele de succes "Annie", "Starlight Express" si "Lord Of The Dance"), si implicata in proiecte deosebite. In paralel, Sarah inregistra melodii, iar una dintre piese a atras atentia unui producator al unei case de discuri in a carei "custodie" se aflau si Donna Summer si Boney M. Hitul care a lansat-o pe Sarah a fost "Starship Trooper", in 1978 - s-a vandut in 500.000 de exemplare si a ajuns pe locul 6 in British Hit Parade.

Nebunia succesului incepuse... La 18 ani, Sarah Brightman devenise un star pop, adorat si imitat de adolescentii britanici. In aceasta perioada il cunoaste pe Andrew Graham Stewart si, dupa o scurta perioada in care acesta ii face curte, cei doi se casatoresc.

Activitatea in teatru

Dupa putin timp, artista sustinea o auditie pentru "Cats", faimoasa piesa muzicala. Dupa doar cateva linii melodice interpretate, i s-a spus ca a "castigat" o intalnire personala cu insusi Andrew Lloyd Webber, la resedinta acestuia.

Totusi, au trecut luni bune pana cand Sarah a aflat ca a primit un rol in "Cats". A fost insa mai mult apreciata pentru calitatile sale de dansatoare, primind totusi si un fragment de voce solo in cantecul de succes, "Memory".

Dupa ce a jucat un an in "Cats", a parasit proiectul pentru a se alatura operei pentru copii, "Nightingale", a lui Charles Strauss, in 1982. Andrew Lloyd Webber a urmarit-o intr-o seara in acest spectacol si i s-a parut de neiertat faptul ca nu remarcase de la inceput uriasul potential vocal al artistei.

Relatia lor profesionala a evoluat intr-o frumoasa poveste de dragoste, desi amandoi erau casatoriti la vremea respectiva - ea cu un alt Andrew, iar el cu o alta Sarah... Relatia lor, divorturile si, in sfarsit, nunta au fost intens mediatizate. In Anglia, doar barfele zilnice despre Printul Charles si Lady Diana au avut o mai mare acoperire in presa decat acest subiect...

Andrew a produs mai multe proiecte ale sopranei ("Him", "Song And Dance" - inregistrata pentru video in 1984), toate reusind sa puna in valoare vocea ei cristalina si totusi puternica. Dupa doar un an, Sarah a inregistrat piesa "Pie Jesu", care s-a vandut in 25.000 de exemplare in prima zi de lansare si a ajuns pe locul 3 in topuri.

"Requiem"-ul a avut premiera in Manhattan in aceeasi perioada, cu Placido Domingo si Sarah Brightman in "roluri" principale. LP-ul a devenit ulterior cel mai bine vandut album clasic al anului in Anglia si i-a adus sopranei o nominalizare la Grammy pentru categoria Cel mai bun artist de muzica clasica.

Astfel, America a fost cucerita... Sarah a continuat sa interpreteze "Requiem"-ul si in alte parti ale Americii si, in paralel, juca si rolul lui Valencienne in "Vaduva vesela", in Londra. Desi a fost extrem de obositor, a fost doar un "antrenament" pentru vocea ei care avea sa fie in centrul atentiei.

In 1984, sopranei i-a fost oferit un rol intr-o productie destul de modesta a "Fantomei de la Opera". Atunci Brightman refuzase rolul, dar sotul ei, obsedat de idee, a refacut showul, oferindu-i posibilitatea muzei si sotiei sale sa isi puna in valoare calitatile vocale. Premiera a avut loc in anul 1986, cu aplauze si aprecieri neasteptate. Un an mai tarziu, Sarah si-a reluat rolul in productia montata pe Broadway. Spectacolul a generat o frenezie mediatica neegalata pana in prezent.

De aici incolo, cariera ei a urmat o linie ascendenta: numeroase alte proiecte si aparitia primului album solo, in 1989, "The Songs That Got Away" (o antologie de 15 cantece care nu au mai intrat in piesele de teatru puse in scena sau au fost uitate, in ciuda calitatii lor). In anii '90 a lansat numeroase albume care s-au aflat in topul vanzarilor, printre care si "Dive" (1993), "Fly" (1996), "Time To Say Goodbye" (1997), "Eden" (1998), "La Luna" (2000), "Sarah Brightman: Classics" (2001).

Dar in viata sa din afara reflectoarelor, lucrurile nu se derulau pe acelasi traseu fulminant. Sesiunile de inregistrari si turneele, precum si absentele prelungite ale lui Andrew Lloyd Webber au dus la sfarsitul casniciei lor, anuntat in vara anului 1990. Totusi, la doar o luna de la ultimele proceduri de desfasurare a divortului, cei doi lucrau din nou impreuna, la piesa de teatru "Aspects", de pe Broadway, in care Sarah avea rolul principal.

Bineinteles, nu poate fi uitata nici colaborarea cu Andrea Bocelli, inceputa in 1997, cu melodia "A Time To Say Goodbye", inclusa pe albumul cu acelasi nume, mai sus amintit. Duetul a stationat in topul Billboard Classical Crossover din America timp de 35 de saptamani. Albumul a primit fie discul de aur, fie cel de platina in 21 de tari si s-a vandut in 3 milioane de exemplare in toata lumea. Single-ul s-a vandut in 5 milioane de exemplare in tarile din intreaga lume si a devenit cel mai bine vandut single din toata istoria muzicala a Germaniei.

In ciuda faptului ca Sarah a implinit 44 de ani, inca mai are frumusetea unei femei de 20 de ani. Este o doamna stilata si gratioasa, calitati care se regasesc in tot ceea ce face - in muzica, in prezenta scenica si in performantele actoricesti. Sarah Brightman avea sa spuna despre diversitatea materialelor sale muzicale: "A aduce variatie in ceea ce fac este ceva instinctiv si natural. Ma simt extrem de implinita datorita muncii mele. Totul este exact asa cum ar trebui: vocea, tipul de muzica, ceea ce sunt si ceea ce cred oamenii ca sunt."

Este ceva care ne atrage la Sarah Brightman: fie ca este vocea intensa si puternica, aproape de necrezut ca apartine unei femei aparent firave si fragile, fie ca este frumusetea spectacolelor sale, insotite in permanenta de decoruri, costume si dansuri deosebite. Daca nu esti inca fanul ei, pregateste-te sa devii!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod