Mihaela Rădulescu, Daniela Gyorfi, Zina Dumitrescu, Oana Roman sau Dana Marijuana sunt vedete din România care au recunoscut că la un moment dat în viaţa lor au luat decizia să facă un avort. Fie că erau prea tinere, fie că nu-şi doreau să aibă un copil, fie că au rămas însărcinate cu partenerul nepotrivit, aceste femei au luat această decizie şi îşi asumă acest lucru. Altele, pe de altă parte, nu vor nici în ruptul capului să recunoască.
Într-o ţară care se află pe locul trei în Europa la numărul de avorturi, acesta este un subiecte extrem de dificil şi sensibil.
"În 2008, de pildă, în România s-au făcut aproape 128.000 de avorturi, dintre care 10% în categoria de vârstă 15-20 de ani. Mai multe decât în România s-au făcut doar în Marea Britanie şi Rusia. Este esenţial ca femeile, în special cele tinere, să înţeleagă faptul că avortul nu este o metodă de contracepţie şi că are consecinţe psiho-sociale grave. Din punctul nostru de vedere, ne dorim ca măcar 30-40% dintre cupluri să folosească metode contraceptive moderne", spune preşedintele Asociaţiei de Planificare Familială din România (APFR), dr. Cristiana Bîrlădeanu.
În opinia şefului Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Elias, dr. Radu Vlădăreanu, avortul a devenit, din păcate, un fenomen social, iar asta nu doar în România, ci şi la nivel mondial. "De cele mai multe ori, cauzele unui avort sunt de tip social şi nu medical, incluzând situaţia financiară a mamei, statutul social şi cel profesional", spune dr. Vlaădăreanu.
Începând cu anul 1993, statul s-a implicat în susţinerea planificării familiale. În acel an s-au deschis peste 230 de cabinete de planning familial în mediul urban, iar din 2000 acest program s-a extins şi în mediul rural. Din păcate, sunt puţine femeile care apelează la consiliere de acest fel.
Foto: Mediafax