Ediţia din 2015 a concursului Eurovision se va desfăşura în Austria, după ce Conchita Wurst a câştigat competiţia din acest an, cu piesa "Rise like a Phoenix", care a obţinut un total de 290 de puncte. Pe locurile 2 și 3 s-au clasat Olanda (238 de puncte) şi Suedia (218 puncte).
România a totalizat 72 de puncte la ediția Eurovision din Copenhaga. Paula Seling și Ovi au primit cele mai multe puncte din Republica Moldova (12), singura țară care a acordat punctaj maxim reprezentanților noștri.
România a mai primit câte 8 puncte de la Malta, Israel, Austria și Spania, 6 puncte din Azerbaidjan și câte 5 puncte din Belgia și Italia. România a mai primit câte 4 puncte de la Macedonia și Norvegia, două de la Irlanda și câte un punct de la Belarus și Portugalia.
Din România, cele mai multe puncte au mers către Suedia - 14 și Ungaria - 10.
La jumătatea numărătorii punctelor acordate de 20 de ţări, România se afla la doar trei locuri de ultima poziţie în clasament, cu numai 19 puncte. Primele locuri erau ocupate de Austria - 193 de puncte, Olanda - 113 şi Armenia - 107.
Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi) au intrat pe poziţia a şasea în finala concursului care a avut loc sâmbătă seara, în Copenhaga, după ce joi au trecut de cea de-a doua semifinală, care s-a desfăşurat pe scena B&W Hallerna din Copenhaga.
Foarte emoţionată la început, Paula Seling a reuşit să cânte superb piesa "Miracle", împreună cu partenerul ei de scenă, Ovi, cel care a compus melodia alături de Phillip Halloun, Victor Forberg Skogberg şi Frida Amundsen.
"Dragi Români, #TeamMiracle, sperăm că v-a plăcut! De acum depinde doar de voi! My darlings, I hope you liked it. Now it is up to you!", a scris Paula Seling pe contul ei de Facebook după ce a coborât de pe scenă.
Ordinea de intrare în concurs a fost stabilită de producătorii show-ului şi aprobată de administratorul executiv al European Broadcasting Union (EBU), Jon Ola Sand, şi de preşedintele Grupului de referinţă, Dr. Frank-Dieter Freiling.
37 de ţări au participat la ediţia din acest an a Eurovision. Dintre acestea, în finala de sâmbătă au participat 26 de ţări. Eurovision 2014 s-a desfăşurat în Copenhaga, după ce ediţia de anul trecut a concursului a fost câştigată de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa "Only Teardrops".
Paula Seling şi Ovi au mai reprezentat România în 2010, când, în finala care a avut loc la Oslo, au ocupat poziţia a treia.
Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc, în luna mai, la Malmö Arena (Suedia).
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Foto: AFP/Mediafax