Ediţia din 2015 a concursului Eurovision se va desfăşura în Austria, după ce Conchita Wurst a câştigat competiţia din acest an, cu piesa "Rise like a Phoenix", care a obţinut un total de 290 de puncte. Pe locurile 2 și 3 s-au clasat Olanda (238 de puncte) şi Suedia (218 puncte).
România a totalizat 72 de puncte la ediția Eurovision din Copenhaga. Paula Seling și Ovi au primit cele mai multe puncte din Republica Moldova (12), singura țară care a acordat punctaj maxim reprezentanților noștri.
România a mai primit câte 8 puncte de la Malta, Israel, Austria și Spania, 6 puncte din Azerbaidjan și câte 5 puncte din Belgia și Italia. România a mai primit câte 4 puncte de la Macedonia și Norvegia, două de la Irlanda și câte un punct de la Belarus și Portugalia.
Din România, cele mai multe puncte au mers către Suedia - 14 și Ungaria - 10. Românii au votat și pentru "femeia cu barbă", Austria primind 10 puncte.
La jumătatea numărătorii punctelor acordate de 20 de ţări, România se afla la doar trei locuri de ultima poziţie în clasament, cu numai 19 puncte. Primele locuri erau ocupate de Austria - 193 de puncte, Olanda - 113 şi Armenia - 107.
Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu (Ovi) au intrat pe poziţia a şasea în finala concursului care a avut loc sâmbătă seara, în Copenhaga, după ce joi au trecut de cea de-a doua semifinală, care s-a desfăşurat pe scena B&W Hallerna din Copenhaga.
Foarte emoţionată la început, Paula Seling a reuşit să cânte superb piesa "Miracle", împreună cu partenerul ei de scenă, Ovi, cel care a compus melodia alături de Phillip Halloun, Victor Forberg Skogberg şi Frida Amundsen.
"Dragi Români, #TeamMiracle, sperăm că v-a plăcut! De acum depinde doar de voi! My darlings, I hope you liked it.
Ordinea de intrare în concurs a fost stabilită de producătorii show-ului şi aprobată de administratorul executiv al European Broadcasting Union (EBU), Jon Ola Sand, şi de preşedintele Grupului de referinţă, Dr. Frank-Dieter Freiling.
37 de ţări au participat la ediţia din acest an a Eurovision. Dintre acestea, în finala de sâmbătă au participat 26 de ţări. Eurovision 2014 s-a desfăşurat în Copenhaga, după ce ediţia de anul trecut a concursului a fost câştigată de Emmelie de Forest, reprezentanta Danemarcei, cu piesa "Only Teardrops".
Paula Seling şi Ovi au mai reprezentat România în 2010, când, în finala care a avut loc la Oslo, au ocupat poziţia a treia.
Cezar Ouatu, reprezentantul României la Eurovision 2013, s-a clasat pe locul al 13-lea în concursul a cărui finală a avut loc, în luna mai, la Malmö Arena (Suedia).
Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.
Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 58 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion şi Johnny Logan.
Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.
Foto: AFP/Mediafax
Posteaza comentariu