Patricia Kaas - concert de zile mari in Romania

Frumoasa cantareata Patricia Kaas s-a aflat in Romania in data de 21 iunie, sustinand in Piata Revolutiei din capitala un concert de doua ore. Poate ca ti se pare putin lucru... Dar, daca ai fi fost acolo, cu siguranta ai fi plecat mai imbogatita sufleteste...

Patricia Kaas este singura artista care a participat la ceremonia oficiala de comemorare a 60 de ani de la debarcarea in Normandia, din 6 iunie 1944. Cantareata a interpretat in 6 iunie 2004 "L'hymne a l'amour" in fata a 17 sefi de stat, ceremonia fiind difuzata pe 33 de canale de televiziune din lumea intreaga, printre care TF1, ZDF, BBC, CBC si CNN.

Are 37 de ani, peste 15 milioane de albume vandute la nivel mondial si peste 800 de concerte la activ. In 1998, la 10 ani de la primul sau album, "Mademoiselle Chante...", Patricia a fost numita "Female Newcommer Of The Year", titlu ce i-a fost acordat in cadrul unei festivitati ce a avut loc in SUA, dovada cuceririi "Tarii tuturor posibilitatilor"...

Invitatul special al "Sarbatorii Muzicii", eveniment organizat de Institutul Francez si Orange in perioada 18-22 iunie, in Romania, a fost... Patricia Kaas! O vedeta internationala, in adevaratul sens al cuvantului, care a venit sa concerteze gratis in fata admiratorilor ei romani.

Trebuie sa stii ca Patricia se afla in acest moment in plin turneu mondial de promovare a celui mai recent album al sau de studio, "Sexe Fort", Bucurestiul aflandu-se pe lista oraselor sale de turneu. Kaas va duce mai departe "Le Sexe Fort Tour", inceput cu mare succes in luna mai in Franta, si publicului din Belgia, Germania, Elvetia si din alte tari ale lumii.

Are o voce extraordinara, cu un timbru usor gutural, voce care a facut ca solista sa fie comparata adesea cu Marlene Dietrich sau Edith Piaf. Dragostea ei pentru muzica franceza, pe care nu inceteaza sa o promoveze in concertele si albumele sale (Kaas este o adevarata ambasadoare a Frantei), se simte din primul moment in care urca pe scena.

De altfel, "scena este viata ei", dupa cum insasi cantareata afirma. Delicata, cu ochii de un albastru curat si senin, cu o silueta zvelta, Patricia lasa impresia unei femei sensibile si fragile. Un zambet usor trist ii infloreste pe buze, lasandu-ti mereu senzatia ca ceva incredibil de misterios se ascunde in sufletul ei, ca raman mereu, nedescoperite si nespuse, atatea lucruri.

Dar Patricia emana forta, forta prin interpretarea artistica si prin prezenta scenica, energie si incredere in propriile puteri. Se simte cel mai bine pe scena, acolo de unde poate sa comunice fanilor, neingradita, sentimentele sale. Si toti cei care au ascultat piesele ei sunt de acord - Patricia traieste muzica, traieste versurile.

Concertul de la Bucuresti i-a adus Patriciei in fata un public calduros, desi extrem de putini oameni au venit sa vada un asemenea spectacol. Exista "concerte" in Romania, cu piese cantate in dulcele stil... playback, ce se bucura de fani sositi in numar mult mai mare decat cei aflati in 21 iunie, in Piata Revolutiei... Dar cei care au venit s-o vada pe solista sunt, cu siguranta, admiratorii ei adevarati, cei care ii cunosc muzica si care ii apreciaza talentul extraordinar.

Se spune ca tarile francofone sunt familiarizate cu versurile artistilor de origine franceza, fapt care face ca si spectacolele acestora sa iasa mai frumoase, publicul cantand alaturi de ei. Ciudat, dar romanii se pare ca nu cunosc foarte bine limba lui Voltaire...

Da, intr-adevar, fanii nu au lasat-o pe Patricia si au cantat cu ea refrene ale unor piese celebre, asa cum sunt "Mademoiselle chante le blues", "Il me dit que je suis belle", "Quand Jimmy dit" si altele, dar vocile lor timide nu au reusit sa creeze atmosfera de vis de la concertele artistilor autohtoni sau de la cele ale unor cantareti de origine engleza.

Kaas si-a sustinut insa concertul cu aceeasi daruire si cu acelasi profesionalism cu care face acest lucru in orice alt oras al lumii, avand o trupa extraordinara, care ii cunoaste exact fiecare gest si pretentie. Energica si o foarte buna dansatoare, Patricia a stiut cum sa "incalzeasca" publicul si sa-l atraga de partea sa, iar micile glume dintre piese au avut darul de a destinde atmosfera.

Concertul si-a propus sa aduca (si) in atentia fanilor ei romani cel mai recent material discografic din cariera. "Sexe Fort" este cel de-al saptelea album de studio al cantaretei si a fost lansat la 1 decembrie 2003. Titlul transant al materialului afirma ca "femeie" este un cuvant care poate rima cu "forta".

Desi a fost anuntat ca un album rock, Patricia pastreaza in "Sexe Fort" stilul cu care ne-a obisnuit - blues, aducand insa influentele "tari" ale chitarii electrice. Contributia unor compozitori celebri, ca Francis Cabrel, Jean-Jacques Goldman, Pascal Obispo, Francois Bernheim, a facut ca acest album sa aiba acea prestanta si vitalitate specifice solistei.

De piesele de pe acest material discografic au putut sa se bucure si fanii romani veniti sa o vada concertand. Patricia le-a oferit acestora interpretarea live a unor melodii deosebite, cum ar fi "Ou sont les hommes" (prima piesa de pe disc), "Je le garde pour toi", "C'est les femmes qui menent la danse".

Si, ca sa iti faci o idee despre viata si talentul deosebit al celei mai bune voci franceze a ultimelor decenii, iata cateva detalii despre activitatea profesionala a solistei...

Inceputul unei minunate cariere

Patricia Kaas s-a nascut in estul Frantei, in Forbach (Lorraine), la 5 decembrie 1966, fiind cel de-al saptelea copil al unei familii franceze destul de modeste. Mama sa, de origine germana, si tatal ei, miner de profesie, au incurajat-o pe micuta Pat sa cante, "concertele" sale incepand de la varsta frageda de opt ani. Repertoriul ei de la acea vreme era format din piesele lui Sylvie Vartan, Claude Francois, Dalida sau Mireille Mathieu, continand, de asemenea, melodii americane de succes, cum ar fi "New York, New York".

Cat este mica, Patricia canta la diferite festivitati si petreceri, devenind foarte repede o adevarata profesionista. La 13 ani este deja angajata unui cabaret german din Sarrebruck, "Rumpelkamer", unde canta in fiecare sambata seara timp de sapte ani.

In 1985 este remarcata de un arhitect local, Bernard Schwartz. Acesta este atat de incantat de vocea Patriciei, de interpretarea si de naturaletea ei pe scena, incat ii obtine o auditie in Paris. Prin prietenul sau, compozitorul Francois Bernheim, actorul Gerard Depardieu asculta inregistrarea auditiei si este entuziasmat de talentul fetei.

Decide atunci sa ii produca primul material, "Jalouse". Piesa este scrisa de Elisabeth Depardieu, sotia actorului, Joel Cartigny si Francois Bernheim, cel care va ramane unul dintre compozitorii preferati ai cantaretei. Aceasta prima piesa are un oarecare succes, dar sub limita asteptarilor celor care o descoperisera pe Patricia.

Dupa acest prim contact "oficial" cu lumea muzicii, Kaas il intalneste pe compozitorul Didier Barbelivien, care ii scrie piesa "Mademoiselle chante le blues", integrata pe albumul lansat de Polydor in 1988. Succesul sau este imediat si fulminant, publicul intampinand-o cu caldura pe tanara care avea deja, in spate, o "cariera" muzicala de 10 ani. La nici o luna de la evenimentul de lansare, albumul se vanduse in 100.000 de exemplare, Patricia primind discul de aur pentru el.

Acesta nu este insa decat inceputul...

Muzica, viata Patriciei Kaas

Succesul de care s-a bucurat, intr-o perioada atat de scurta, este nemaiintalnit. Rareori se intampla ca un artist francez, care nu face compromisul de a-si traduce piesele in limba engleza (limba care "deschide usile" showbiz-ului...), sa fie atat de cunoscut in afara granitelor tarii sale. Dar Kaas sparge canoanele si devine un nume din Europa pana in Japonia...

La sfarsitul anului 1988, Patricia primeste premiul Victoire de la Musique pentru "revelatia anului", fiind considerata cea mai buna interpreta, primind, in acelasi timp, si Trofeul RFI pentru cantecul "Mon mec a moi".

In acelasi an, mama Patriciei se stinge din viata, lucru care ii bulverseaza pentru o buna perioada de timp reperele.

Ca si Edith Piaf, cu a carei imagine si voce Kaas este adesea comparata, ca si Charles Aznavour sau Jacques Brel, Patricia primeste in martie 1989 Marele Premiu al Discului acordat de Academia Charles Cros.

In aprilie, cantareata pleaca intr-un turneu de promovare prin Europa, iar la sfarsitul anului 1989 albumul "Mademoiselle Chante..." este recompensat cu un dublu disc de platina (600.000 de exemplare vandute).

La inceputul anului 1990, Patricia incepe un lung turneu, de 16 luni, in timpul caruia sustine 200 de concerte, printre care si o saptamana de spectacole la Olympia, in februarie. Tot atunci obtine si Victoire de la Musique pentru "cel mai bine vandut album in strainatate", distinctie pe care Patricia o va primi ani la rand dupa aceea... Albumul ei, de altfel, va primi si discul de diamant, cu peste un milion de exemplare vandute.

In aprilie 1990 se lanseaza cel de-al doilea album al solistei, "Scene de vie", disc "stabilit" ca Number One timp de trei saptamani in topul albumelor. In ianuarie 1991, albumul devine dublu disc de platina, cu vanzari de 600.000 de exemplare, iar Patricia primeste Victoire de la Musique pentru "cea mai buna interpreta a anului 1990".

Viata ei devine de acum un lung sir de premii si distinctii... Dar Kaas nu se multumeste cu atat. In iulie 1991, albumul "Scene de vie" se lanseaza in SUA si solista isi petrece toata vara promovandu-l "la locul faptei". Este invitata la una dintre cele mai faimoase emisiuni de televiziune din America ("Good Morning America") si intervievata de reviste ca "Time Magazine" si "Vanity Fair".

In noiembrie lanseaza primul album inregistrat in concert, "Carnets de scene" si o caseta video care se vinde in 300.000 de exemplare.

La sfarsitul lui 1991 se reintoarce in America, pentru a inregistra una dintre cele mai urmarite emisiuni din tara, "Johnny Carson Show", celebrul talk-show in care celebritatile vorbesc despre planurile lor actuale.

Dupa aceasta, sustine trei concerte in Rusia, in fata a 18.000 de persoane, care o primesc ca pe o regina. Publicul rus pur si simplu o adora...

Revine apoi in SUA, pentru a treia oara (si nu ultima...), unde va avea opt concerte acustice, impreuna cu o echipa de profesionisti, patru muzicieni de jazz.

Pe culmile succesului

Dupa cinci ani de cariera in care s-a aflat pe culmile succesului, Patricia avea la activ peste cinci milioane de albume vandute in intreaga lume. Turneul sau din vara lui 1992 a "traversat" 19 tari, 750.000 de spectatori venind sa o urmareasca. In timpul acestui turneu, Patricia este invitata de Luciano Pavarotti in Italia, pentru a participa la o gala umanitara.

In octombrie 1992, intra in studio si inregistreaza cel de-al treilea material discografic, "Je te dis vous". In martie 1993 apare primul extras de pe acest album, "Entrer dans la lumiere", iar, luna urmatoare, "Je te dis vous", acest disc ce contine 15 piese si care se lanseaza in 44 de tari, se vinde nesperat de bine, ajungand la peste doua milioane de exemplare.

La sfarsitul anului, Patricia se pregateste de un nou turneu indelungat, sustinut in 19 tari, printre care Cambodgia, Coreea de Sud si Vietnam. In primavara lui 1994, are doua concerte in Vietnam, la Hanoi si Ho Chi Minh, fiind prima cantareata franceza care concerteaza aici dupa anii '50. In 1994 apare si un alt album live al solistei, "Tour de charme".

In aceasta perioada, Patricia cocheteaza cu cinematografia - trebuia sa joace rolul lui Marlene Dietrich intr-un film al regizorului american Stanley Donen, dar proiectul nu se concretizeaza. Foarte curtata de regizori, totusi Kaas nu gaseste un rol care sa o motiveze. In 1995, regizorul Claude Lelouche apeleaza la ea, dar pentru a interpreta coloana sonora a filmului sau, "Les Miserables".

In acelasi an, Patricia primeste inca o data Victoire de la Musique pentru "cel mai bine vandut disc in strainatate" si pentru "cea mai buna artista de origine franceza a anului". La Monte-Carlo primeste si un World Music Award.

In mai 1997 se lanseaza albumul "Dans ma chair", inregistrarile pentru acesta fiind intrerupte o perioada de timp din cauza decesului tatalui sau. Vocea artistei ramane aceeasi - guturala si totusi calda. Dar o data ce implineste 30 de ani, lookul Patriciei se schimba - o alta coafura, un alt stil vestimentar.

Anul 1998 este dedicat unui turneu international, cu 110 concerte. Trei seri sunt programate pentru marea scena pariziana de la Bercy, iar o saptamana din luna iunie vor fi spectacole la Olympia. Cu ocazia acestui concert este inregistrat un dublu disc, ce se lanseaza in august 1998 - "Rendez-Vous".

Peste mai putin de un an, in timp ce albumul "Rendez-Vous" aparuse in 10 tari europene, in Japonia si in Coreea, Franta descopera primul extras ("Ma liberte contre la tienne") de pe noul material discografic al lui Kaas, "Mot de passe".

Urmeaza, asa cum solista ne-a obisnuit, un turneu international pentru promovarea albumului, cel de-al patrulea mare turneu din cariera, ce dureaza pana la sfarsitul lunii august 2000. Tot acum se lanseaza si un alt album live, cu doua discuri, "Patricia Kaas Live".

Flirt cu cinematografia

Aparitia cinematografica a celei mai indragite voci franceze se produce in mai 2001, o data cu rolul interpretat de ea in filmul regizat de Claude Lelouche, "And Now... Ladies And Gentlemen". In august Patricia inregistreaza coloana sonora originala a acestui film, interpretata in engleza. Albumul este produs de Robin Millar, cu care artista mai lucrase anterior.

Si... din nou muzica

In octombrie 2001, cantareata lanseaza un fel de "Best Of", intitulat "Rien ne s'arrete". In aceeasi luna, Patricia concerteaza in Berlin, strangand bani pentru copiii refugiati din Afganistan si din Pakistan, bani care se varsa in fondurile Crucii Rosii din Germania.

In aprilie 2002 apare pe piata albumul "Piano Bar", CD ce contine piese de pe coloana sonora a filmului "And Now... Ladies And Gentlemen". Pelicula este vizionata, luna urmatoare, in afara competitiei, la Festivalul de Film de la Cannes.

Bineinteles, concertele sustin si promoveaza acest album, in buna traditie a solistei... Acestea se transforma, din octombrie pana in decembrie, intr-un turneu international, care o poarta pe Patricia din Europa (Germania, Austria, Elvetia, Belgia, Anglia) pana in Asia (Japonia, Coreea) si Europa de Est (Ucraina, Bielorusia, Lituania, Letonia si Rusia). Iar in aprilie 2003, cantareata se prezinta in trei spectacole si in fata publicului american.

Iar acum... "Le Sexe Fort Tour", pentru promovarea celui mai recent CD al Patriciei Kaas, "Sexe Fort". Surpizele se tin lant, cea mai frumoasa pentru publicul roman fiind aceea a sosirii solistei in tara noastra, in data de 21 iunie, intr-un minunat spectacol de doua ore, in Piata Revolutiei...
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mihaly izabella pe 13 Nov 2008, 17:11
    pt patricia

    ami placi ff mult cum canti esti cea mai mare fana amea te iubi

    0
    0

  • Dobrescu Bianca pe 29 Iun 2008, 13:34
    patricia kaas

    visul meu cel mai mare e sa ajung in franta ca sa te cunosc, sa-ti cer un autograf, sa-ti strang mana e visul meu. Si vreau sa-ti mai spun ca as vrea sa mesrg la toate concerteletale. Eu tot te am acum langa mine si stii cum? fiindca matusa mea seamana cu tine.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod