"Ocean's 13" - baietii se razbuna

"Ocean's Thirteen" este cel de-al treilea proiect cinematografic din seria filmelor cu/despre hoti si spargeri ingenioase. Pelicula in care baietii simpatici ai lui Danny Ocean se reunesc pentru a-l razbuna pe unul din "gasca" poate fi vazuta pe marile ecrane incepand cu data de 22 iunie 2007. Intregul film sta sub semnul camaraderiei puternice care ii leaga pe poznasii lui Ocean si al unui cod al onoarei care exista chiar si in lumea hotilor. De data aceasta, este doar o afacere a baietilor... Nu de dragul banilor, ci de "dragul" razbunarii si al aventurii.

Danny Ocean (George Clooney), Rusty Ryan (Brad Pitt), Linus Caldwell (Matt Damon) si restul "trupei" specializate in hotii ingenioase dau o noua lovitura. De data aceasta in Las Vegas. Ei isi doresc sa il ruineze pe Willie Bank (Al Pacino), care deschide un nou cazino in Mecca jocurilor de noroc, folosind pamantul si banii "sterpeliti" de la Reuben Tishkoff (Elliott Gould), mentorul lor.

In urma "tratamentului" de care a avut parte si a fapului ca a pierdut tot ce avea, Reuben sufera un atac de cord. Acum, Ocean si gasca lui vor sa il razbune si sa il "desfiinteze" pe Bank, inamicul lor numarul unu, si sa ii fure diamantele in valoare de 250 de milioane de dolari.

Desi si-ar fi dorit sa evite acest lucru, sunt nevoiti sa apeleze si la ajutorul mai vechiului lor adversar, Terry Benedict (Andy Garcia), care le imprumuta banii de care au nevoie pentru desfasurarea "operatiunilor" deloc ieftine... Benedict devine interesat de acest "proiect", in schimbul unei dobanzi uriase pentru banii pe care ii imprumuta si a satisfactiei de a-l vedea la pamant pe Bank, noul mogul al industriei imobiliare si concurentul sau.

Baietii au de infruntat si o femeie-cerber, Abigail Sponder (Ellen Barkin), mana dreapta a lui Bank, pe care incearca sa o "vrajeasca" Linus.
La acest lucru se rezuma si partea romantica din film, de vreme ce nici Clooney, nici Pitt (unii dintre cei mai doriti barbati din lume) nu par sa aiba interese amoroase in aceasta pelicula.

Pentru un film de actiune, "Ocean's Thirteen" iese din peisaj - nu vei vedea armele, impuscaturile, exploziile si flacarile de care se abuzeaza atat de mult in cazul acestui gen de productii. In schimb, pentru ca orice film trebuie sa aiba o hiba (sau nu?...), intriga este suficient de incalcita - la un moment dat, renunti sa mai intelegi care au fost pasii exacti care i-au adus pe eroii nostri in punctul in care se afla in film...

Totusi povestea este amuzanta si, desi probabil ca nu o sa razi in hohote la glumele si replicile date, mai mult ca sigur ca vei zambi destul de des. Si inca bine. Filmul se bazeaza foarte mult pe umorul de interior, asa ca acorda o atentie mai mare dialogului si gesturilor - te vor surprinde cu unele momente chiar agreabile. Uneori insa te vei simti total pe dinafara - glumele pe care le "invart" starurile sunt suficient de "criptice" incat sa iti dea senzatia ca nu faci parte din clubul select la care au card de fidelitate toate personajele...

Stim ca nici una dintre inventiile prezentate in pelicula nu exista in realitate si nici nu poate fi pusa in practica. Din acest punct de vedere, filmul pare sa o ia usor razna, exagerand dotarile tehnologice de care puteau beneficia cei 13 baieti ai lui Ocean.

La un moment dat, pare ca ne-am trezit intr-un film SF, in care aparaturi sofisticate sunt capabile sa "citeasca" si sa interpreteze emotiile umane, personajele se infiltreaza in cele mai obscure si secrete medii, avand acces la toate informatiile de care au nevoie... Mai mult decat atat, declansarea unei "revolutii" la o fabrica mexicana (unde, sa nu uitam, baietii incearca sa falsifice zarurile folosite la jocurile de noroc) este floare la ureche pentru cei 13...


Dar filmul regizat de Steven Soderbergh nu are nici o clipa pretentia de a prezenta un univers real. Ce realitate poate fi aceea in care reusesti sa furi, cu eforturi mai mult sau mai putin semnificative, diamante in valoare de 250 de milioane de dolari?... De ce sa nu consideram filmul drept o gluma buna si amuzanta, o tentativa de parodie la adresa tuturor tertipurilor folosite in general de hoti in "actiunile" lor?

Povestea este amuzanta si, cel putin, originala. Chiar daca etapele furtului nu se leaga cu o logica deosebita, chiar daca scenaristii par sa fi uitat cateva elemente importante care sa dea coerenta intrigii, cel putin metoda folosita de poznasii lui Danny Ocean pentru a iesi basma curata (si razbunati) din incurcatura creata este cat se poate de ingenioasa. Si cine a zis ca la filmele de acest tip trebuie sa gandesti din greu?... "Ocean's Thirteen" trebuie luat exact asa cum este - un film de actiune simpatic, relaxant, care nu se pretinde a fi mai mult decat este.

Distributia este incarcata de nume grele de la Hollywood. Actorii se simt atat de bine unii in compania celorlalti, iar jocul lor este atat de lejer, incat sentimentul final este ca fiecare joaca pentru sine. Relatiile nu se leaga, poate si pentru ca filmul este plin de personaje care isi cer dreptul la minutele de vizibilitate. Fiecare in parte are momentele sale de "glorie", inclusiv Al Pacino, care incearca sa ne reaminteasca cine este si ce poate face, dar care esueaza destul de mult in tentativa sa...

Decorurile somptuoase, toaletele luxoase, totul vrea sa indice stil si clasa. Insa filmul nu pare sa aiba clasa la care aspira, desi pe fundal se perinda costume Armani, bijuterii de lux si rochii de designer... Ca de obicei, Clooney si Pitt stiu sa "imbrace" rolul, dar prezenta lor pe ecran este mult diminuata, din cauza numarului din ce in ce mai mare de personaje.
Matt Damon nu pare nici el convingator in rolul de "cuceritor" de femei... "in varsta", cum este numita Abigail Sponder (Ellen Barkin).

Actorii de generatie mai tanara, Scott Caan si Casey Affleck, par rupti de povestea filmului, activand in schimb intr-o intriga secundara, in care "trezesc" la viata si la... revolutie muncitorii unei fabrici din Mexic. Ellen Barkin se straduieste sa isi compuna figura de zbir si, in acelasi timp, de femeie sexy, dar atat ea, cat si Matt Damon par sa vorbeasca doua limbi diferite.

Ceea ce se vede insa, cu siguranta, este stilul lejer al tuturor celor implicati in aceasta productie cinematografica. Producatorul Jerry Weintraub a vrut sa creeze un loc in care toti membrii echipei sa se poata aduna, sa petreaca timp impreuna si sa se relaxeze. In partea de final a realizarii productiei, Weintraub a amenajat o camera de conferinte care nu era utilizata, cu televizor, jocuri si sala de mese. Incaperea s-a transformat in "Clubul Ocean" - aici, toti actorii se puteau intalni la mic dejun, pranz sau cina, sa stea de vorba, sa se uite la televizor sau sa se joace. Regizorul Soderbergh a declarat: "A fost o idee geniala a lui Jerry. A sfarsit prin a deveni camera perfecta in care oamenii se puteau relaxa si detensiona."

Acest lucru nu a fost insa suficient pentru ca actorii sa interactioneze eficient si convingator, odata ajunsi in pielea personajelor. Pana la urma insa, scopul filmului nu este acela de a atrage atentia asupra unor personaje complexe, construite si dezvoltate laborios, cu atentie pentru detaliu, sau asupra relatiilor interpersonale. Regizorul a facut rabat de la caracterul profund uman, din dorinta de a infatisa toate piesele puzzle-ului si imbinarea lor ingenioasa.

"Ocean's Thirteen" are un fel aparte de a-ti atrage privirea - prin aerul sau de moda veche, prin felul de a fi al personajelor, varietatea acestora, poantele amuzante, ideile inedite pe care le nascocesc toti membrii gastii lui Ocean.
Nu este un film la care te vei plictisi. Pentru ca nu ai timp si nu ti se da voie! Ritmul este alert (exceptie unele cadre fixe a caror prezenta este total nejustificata), intriga este suficient de motivanta, iar povestea - interesanta.

Stim ca personajele vor trece cu bine peste toate pataniile - nu exista climax si tensiune din acest punct de vedere. Stim ca Danny Ocean si echipa lui vor "invinge". Pentru ca baietii rai, dar simpatici, care "functioneaza" dupa un cod al onoarei, reusesc sa dovedeasca toate incercarile care li se pun in fata. Pentru ca baietii "cool" sunt inteligenti si stiu sa isi fereasca spatele.

Ii avem din nou in prim-plan pe unii dintre cei mai grozavi actori de la Hollywood. Nu fac rolul vietii lor, dar, pentru cateva ore, te scot din monotonia zilnica. Stilul lejer si relaxarea care ii caracterizeaza in interpretarea personajelor iti dau o oarecare idee despre felul in care au fost conduse filmarile. Tot ceea ce inseamna "Oceans" te duce cu gandul la distractie - personajele traiesc de dragul aventurii, iar relatiile dintre ele sunt de tipul "Toti pentru unul si unul pentru toti". "Ocean's Thirteen" este ceea ce arata ca este - distractie, amuzament, gasca. Nu iti place? Incaseaza-ti castigul si paraseste cazinoul...