Mony Bordeianu: "Sunt membru cu drepturi depline in Phoenix"

A facut furori in anii '60 ca solist al trupei Phoenix, dar a fost nevoit sa o paraseasca, pentru un timp.

A facut furori in anii '60 ca solist al trupei Phoenix, dar a fost nevoit sa o paraseasca, pentru un timp. Insa sufletul i-a ramas acolo, iar astazi ne demonstreaza acest lucru. Mony Bordeaianu povesteste in excusivitate pentru Eva.ro ce a facut dupa plecarea din trupa Phoenix, cum vede piata muzicala din Romania si cu ce se ocupa in prezent.

Alaturi de noi, in timpul interviului, a fost si liderul trupei, Nicu Covaci, care a tinut sa completeze raspunsurile prietenului lui de-o viata.

Cum vedeti trupa Phoenix acum, dupa atatia ani, facand o comparatie cu Phoenix-ul din anii '60?

E cu mult mai buna din punct de vedere muzical si asta cred ca spune tot.

Cum s-a petrecut ruptura dintre dumneavoastra si Phoenix? Daca putem sa-i spunem ruptura...

O ruptura, in sensul unei rupturi adevarate, nu a fost niciodata. Am fost nevoit sa plec din tara si din formatie, pentru ca, fiind jumatate neamt, toata familia a primit pasaportul in acelasi timp si a trebuit sa plec.
Daca alegeam sa nu plec, poate ca as fi distrus viata bunicii mele, a mamei sau a fratelui meu. Deci, ruptura nu a fost.

Am tinut legatura cu Nicu tot timpul. Chiar si atunci cand eram in State mi-a trimis "Cantafabule", am incercat sa promovez acest album in Statele Unite, am ajuns pana la CBS. Dupa aceea, Nicu m-a chemat in Germania, si am cantat mai departe cu ei.

Cand trupa din Germania s-a despartit, din diferite motive, diferite orgolii personale ale anumitor membri, eu am pastrat legatura cu el. Cand facea cateo formatie, ma chema, cantam impreuna, compuneam impreuna. Asa a aparut si acest ultim album, prin colaborarea cu el, prin ajutorul lui. Intre noi doi nu a fost niciodata o ruptura, deci nici cu Phoenix.

"Suntem prieteni din copilarie", a tinut sa completeze Nicu Covaci.

Este Nicu Covaci cel mai bun prieten al dumneavoastra?

Cred ca la ora actuala, da. Eu am crezut ca am avut buni prieteni, de exemplu, un anumit domn Victor Suvagau.
Indiferent de faptul ca nu am avut chiar o legatura intensa-intensa - eu in Germania si el in Spania - s-a dovedit ca Nicu este cel mai sincer si cel mai bun. Pentru ca bunatatea inseamna ca cineva sa te ajute, nu dintr-un anumit interes, ci din placere si prietenie.

Ce ati facut dupa Phoenix?

Dupa Phoenix am incercat sa fac un single, pe care l-am si scos cu ajutorul lui Iosif Kappl dar, din pacate, acest single nu a avut succes in Germania. S-a cantat putin prin Italia si prin Franta. De fapt, el a iesit pe piata in Franta, nu in Germania. Nu a mers, desi erau bucati destul de interesante, dar productia a fost plata. Am constatat de-a lungul anilor ca singurul care intelege cam ce vreau eu sa spun si simte ce simt eu, este Nicu. Kappl a lucrat, de fapt, mult prea tehnic si nu a iesit Moni Bordeaianu pe discul ala.
Nu transmite nimic, spre deosebire de bucatile care nu exceleaza poate la capitolul tehnic - o chitara mai tare sau o voce mai inceata - dar care reusesc sa spuna ceva.

Cum vedeti piata muzicala din Romania, in momentul acesta, avand in vedere ca o priviti din afara?

Piata muzicala din Romania este cam la fel ca in toata lumea: de groaza, stricata. Adica a luat o amploare extraordinara hip-hop, muzica asta a coloratilor, poti sa te uiti la MTV, la VIVA, este foarte, foarte mult hip-hop. Rock adevarat se vede foarte putin, sa nu mai vorbim de old music, cum face Phoenix, care acum este aproape inexistenta.

Muzica nu mai este vazuta ca si arta, este o industrie. Acum se face un fel de ritm, vin niste fete si danseaza, in anumite haine, facute de producator, care devine acum si designer. Il vedem, spre exemplu, pe P.
Diddy de la parfum pana la toale, are de toate, iar muzica este poate numai un instrument prin care se promoveaza pantoful. Muzica nu mai este arta, muzica a ajuns sa fie un instrument de facut bani. Foarte rar se intampla sa mai apara cateo formatie care sa te faca sa spui ca a venit cu ceva nou, cu ceva interesant. Cu toate ca, dupa Beatles, ceva nou in armonii sau in voci, nu prea ai cum. Tehnic s-a dezvoltat mult, dar in armonii nu prea.
11 Mai 2009