Soția fostului președinte american Barack Obama a declarat că ales această procedură medicală în urma avorturilor spontane multiple pe care le-a suferit.
"Am simțit că am dat greș pentru că nu știam cât de des întâlnite sunt avorturile spontane, iar asta se întâmpla pentru că nu vorbim despre ele. Stăm cu durerea noastră, crezând că suntem cumva 'defecte'", a declarat Michelle în timpul interviului, potrivit refinery29.com.
Cuplul Obama a recurs ulterior la fertilizarea in vitro, care presupune fertilizarea ovulului în afara corpului și obținerea embrionului într-un mediu controlat.
Michelle Obama a mai spus că este important să se vorbească despre piederea sarcinilor pentru ca tinerele mame să nu sufere în tăcere."Cred că este cel mai rău lucru pe care noi, femeile, ni-l facem una alteia - nu spunem adevărul despre corpurile noastre, despre cum funcționează sau cum nu funcționează", a mai spus fosta Primă Doamnă a Americii.
Dezvăluirile lui Michelle Obama vin înaintea lansării volumului său de memorii numit "Becoming", programat pentru lansare la nivel mondial pe 13 noiembrie, în care vorbește despre problemele sale de fertilitate.
În acelaşi volum, Michelle Obama vorbeşte şi despre dificultățile procedeului de stimulare a fertilităţii, care precede o astfel de concepţie.Michelle şi Barack Obama, care sunt căsătoriţi din 1992, au două fiice, Malia, în vârstă de 20 de ani și Sasha, în vârstă de 17 ani.
Potrivit Asociației Americane a Sarcinii, aproximativ 10-25% din toate sarcinile confirmate clinic se sfârșesc printr-un avort spontan. De asemenea, mai sunt și sarcinile chimice, care este termenul pentru sarcinile pierdute la scurt timp după concepție.
Acestea reprezintă între 50 și 75% dintre totalul sarcinilor pierdute.Numeroase celebrități, printre care Carrie Underwood sau Chrissy Teigen, au vorbit deschis despre problemele lor de fertilitate pentru a le ajuta și încuraja pe femeile care trec prin situații asemănătoare. La nivel mondial, 1 din 6 cupluri se confruntă cu infertilitatea, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
"Infertilitatea afectează peste 25 de milioane de cetățeni europeni, unul din 6 cupluri din intreaga lume confruntându-se cu dificultăți în încercarea de a avea copii.
În fiecare an, numărul persoanelor care se adresează clinicilor de fertilitate crește cu 8-9%. Tot mai multe studii și cercetări în domeniul fertilității atrag atenția asupra factorilor toxici foarte răspândiți în mediul nostru de zi cu zi, în relație cu reproducerea și riscurile asociate", declară medicul ginecolog Laura Dracea, specialist în reproducere umană asistată.