Michael Bolton - un spectacol desavarsit si miracolul iubirii exprimate prin muzica

Oare ce ai putea sa-l intrebi pe un artist de renume mondial precum Michael Bolton? De fapt, formularea este inexacta, mi-ai raspunde: "Dar ce nu l-as intreba!" - si ai avea dreptate, deoarece cu acest gand am plecat si eu spre hotelul Phoenicia, unde s-a desfasurat conferinta de presa, cu o zi inainte de concertul de la Sala Palatului. Pe drum, fredonam versurile unora dintre melodiile sale, pe care numai daca as fi fost extraterestru sau as locui intr-un turn de fildes nu le-as fi cunoscut... si realizam cat de multe lucruri nu stiu despre el, cate mi-as dori sa aflu si sa-ti impartasesc si tie, persoanei care citesti.

Pe parcusul a aproximativ 20 de minute, Michael Bolton ne-a povestit relaxat despre cariera sa, ceea ce il inspira in scrierea versurilor, colaborarile sale cu artisti precum Bob Dylan, Ray Charles sau Luciano Pavarotti, a analizat pe scurt situatia politica a Romaniei, ne-a impartasit care este pentru el "reteta succesului"... Referitor la concertul din seara urmatoare, ne-a spus: "Vreau sa iasa foarte bine, ca sa ma mai chemati si alta data". Si s-a tinut de cuvant.

Michael Bolton a mentionat ca pentru scrierea versurilor se inspira atat din experientele personale, cat si din ceea ce li se intampla celor din jurul sau. "Scriu versuri inca din perioada adolescentei si am diferite surse de inspiratie. Cariera mea de compozitor a fost oarecum accidentala. Eu imi doream sa fiu artist, dar la un moment dat cineva mi-a propus sa scriu versuri, iar melodiile mele au inceput sa fie inregistrate de alti artisti. Era un fel de serviciu adiacent, care pe parcurs s-a transformat intr-o cariera de sine statatoare", a precizat Bolton. Printre cei pentru care a scris melodii se regasesc Barbra Streisand, Kiss, Joe Cocker, Kenny Rogers, Cher, Kenny G., Peabo Bryson, Patti Labelle si multi altii. De asemenea, a scris piese in colaborare cu artisti ca Bob Dylan, BabyFace sau Diane Warren.

"Cu timpul, am invatat ca nu poti scrie in permanenta numai despre ceea ce ti se intampla tie si ceea ce simti tu. Este necesar sa iti gasesti resurse de inspiratie si in ceea ce li se intampla celor apropiati. Ce ma inspira este, in egala masura, ceea ce am trait eu, dar si ceea ce am observat in jur", a subliniat artistul.



Michael Bolton considera ca pentru a avea succes, a-ti construi o cariera durabila si a fi mai mult decat o sclipire de moment, trebuie sa te perfectionezi in permanenta, chiar daca ai ajuns pe culmi. "In cariera mea, mi-au fost necesari 18 ani (de la prima melodie inregistrata, la varsta de 16 ani) pentru a atinge succesul.
Cred ca dezvoltarea ca artist si, in general, obtinerea succesului depind de cat esti de implicat si decis sa fii mereu mai bun", spune Bolton, referindu-se in context la colaborarile sale cu Ray Charles si Luciano Pavarotti.

"Atunci cand am fost invitat sa cant cu Ray Charles, nu mi-am dorit sa fiu 'ok'. 'Ok' nu este in nici un caz de ajuns. Frank Sinatra avea o vorba: Incepand de luni, 'bine' nu mai este valabil. Acest aspect este cu atat mai important in zilele noastre, cand muzica se poate compune pe computer, vocile se adapteaza in studio si deci este usor sa devii un fenomen de moment. Dar, pentru a avea o cariera de lunga durata, trebuie sa respecti ceea ce faci si ceea ce iti aduce succesul. Cand esti invitat sa canti alaturi de Luciano Pavarotti, iti doresti sa studiezi mai mult, sa faci totul cat mai bine cu putinta", a relatat Michael Bolton.

Artistul a precizat ca incearca intotdeauna sa descopere care este secretul care face ca o melodie la care lucreaza sa devina un hit si ca din punctul lui de vedere, succesul se obtine nu numai prin munca propriu-zisa, ci si prin respectul pentru activitatea sa.

"Nu pot vorbi in numele tuturor, dar in ceea ce ma priveste, este vorba despre a intelege ce imi place si ce pot face pentru a-mi imbunatati vocea si pentru a scrie cantece mai bune, moderne - sunt multe aspecte de care trebuie sa tii cont in domeniu. N-as fi putut scrie pentru atat de multi artisti daca nu mi-as fi dorit mereu sa ma perfectionez, sa incerc sa descopar care este 'acel ceva' care face o melodie sa 'vorbeasca' si sa placa publicului, astfel incat acesta sa-si doreasca sa o asculte din nou", a explicat cantaretul.

De-a lungul prodigioasei sale cariere, Michael Bolton a vandut peste 52 milioane de albume si single-uri, a castigat doua premii Grammy pentru cel mai bun artist si sase premii American Music, precum si alte distinctii. Atunci cand este vorba despre un artist atat de cunoscut si apreciat, este firesc sa te intrebi care au fost cele mai importante premii pe care le-a primit, care au contat cel mai mult pentru el si, in general, care au fost momentele in care a simtit ca a ajuns "in varf".

"Fiecare premiu in sine este important, dar Grammy-urile sunt cu totul aparte, pentru ca atunci simti ca esti recunoscut de oamenii de specialitate si producatori. Cand esti nominalizat si castigi premiul Grammy, parca simti ca acestia chiar te apreciaza", spune artistul.

Michael Bolton ne-a povestit si despre colaborarea sa cu Bob Dylan, pe care il admira inca din perioada adolescentei.
"Daca cineva mi-ar fi spus ca intr-o zi voi compune impreuna cu el, as fi zis 'da, da...'. Nu as fi crezut ca s-ar putea intampla asa ceva. Adevarul este ca oameni suntem cu totii, fiecare dintre noi este 'fan' al cuiva. Respecti atat de mult si admiri munca acelui om, incat chiar daca lucrezi cu el, nu iti poti scoate din cap ca este Bob Dylan. Stam si lucram impreuna, vorbim... Iar eu imi spun 'wow, chiar e Bob Dylan'. Cand aveam 14 - 15 ani, citeam versurile scrise de el si ma gandeam, oare cum este posibil sa fie cineva atat de stralucit?", isi aminteste Bolton, cu un suras nostalgic.



Dupa cum anuntase anterior, Michael Bolton s-a documentat pe "google" despre Romania, o tara despre care nu stia aproape nimic pana de curand si considera ca pentru romani, aderarea la Uniunea Europeana este deosebit de importanta.

"Din multe puncte de vedere, Romania este o tara aflata la un nou inceput de drum. Traind atat de mult timp intr-un regim opresiv si dobandindu-si acum libertatea, oamenii se descopera din alta perspectiva, iar experienta democratica este un proces indelungat", a spus Bolton, care a adaugat ca intelege foarte bine situatia din Romania pentru ca doi dintre bunicii sai sunt din Kiev (Ucraina). "Am fost de curand in Ucraina si am inteles ca atunci cand oamenii redevin liberi se redescopera pe ei insisi. Este o parte emotionanta si provocatoare a evolutiei oricarui popor", a precizat el.



Este interesant de aflat ce muzica asculta un artist care isi petrece majoritatea timpului inregistrand, compunand si sustinand concerte in intreaga lume. "In acest moment, lucrez concomitent la doua proiecte, asa incat nu ascult prea multa muzica. Dar Coldplay mi se pare o trupa foarte buna. Intotdeauna va aparea ceva nou si proaspat in domeniu, iar eu voi fi incantat sa ascult", a raspuns Bolton, mentionand ca lucrul la cele doua proiecte il solicita foarte mult si ii distrage atentia.

Cel mai recent album al sau, "Vintage", include piese care au fost scrise in anii '40 - '50, "de compozitori care acum se descompun", dupa cum a glumit Bolton in timpul concertului. Melodii celebre precum "All the Way", "A Kiss to build a dream on", "The very thought of you", "When I fall in love" sau "Smile", readuc la viata esenta muzicii pop si ne reamintesc de geniul unor compozitori ca George si Ira Gershwin, Sammy Cahn si multi altii.



"Bineinteles ca, privind retrospectiv, am regrete. Dar trebuie sa dai dovada de intelepciune si sa nu pierzi prea mult timp cu pareri de rau inutile.
Viata este o aventura si o explorare permanenta, iar ceea ce acum regreti, candva s-ar putea dovedi a fi un dar extraordinar. Nu ti-ai fi imaginat ca problemele pe care le-ai intampinat iti pot fi de folos, dar mai tarziu se pot dovedi esentiale. A avea regrete de genul 'de ce n-am facut aia?' sau 'de ce am facut cealalta?' nu-ti poate aduce nici un beneficiu", ne spune Michael Bolton.



Concertul a inceput cu aproape trei sferturi de ora mai tarziu, timp in care Sala Palatului a devenit neincapatoare pentru cei care l-au asteptat pe Michael Bolton aproape un an. Imbracat cu un costum negru, artistul si-a facut aparitia intr-o explozie de lumini albastre si a inceput spectacolul cu piesa "Love is a Wonderful Thing", de pe albumul "Time, Love and Tenderness".

Dupa cea de a doua melodie din program, "Soul Provider", Michael Bolton a salutat publicul care il ovationa si ne-a prezis ca in maximum 20 de minute, nimeni nu va mai sta pe scaun, invitandu-ne astfel sa-l acompaniem si sa dansam. "Va vom incuraja sa faceti cat de mult zgomot puteti", a mai spus Bolton si ne-a "intors in timp" cu piesa "To Love Somebody", de pe albumul "Timeless (The Classics)", pe care a interpretat-o acompaniindu-se de o chitara. In continuare, a interpretat melodii mai vechi, precum "Sitting On The Dock Of The Bay" si "Hold On, I'm Coming".

Spectacolul a continuat cu doua piese de influenta jazz - "You Don't Know Me" si "Summer Time". Insa, curios lucru, cu totii ne aflam inca pe scaune, desi vocea incredibila a lui Bolton umplea sala, te infiora si iti aducea lacrimi in ochi. Poate ca eram coplesiti de prezenta lui si de ceea ce se intampla la numai cativa metri de noi? Atmosfera s-a mai destins in cea de a doua parte a concertului, cand Michael Bolton a interpretat piesa "Georgia on My Mind", pe care a cantat-o si impreuna cu Ray Charles. A urmat "Go the Distance", de pe coloana sonora a filmului "Hercules", produs de compania americana Disney.

Amintindu-mi seara concertului, daca ar trebui sa aleg un moment in care emotia tuturor a atins apogeul, as spune ca acesta a fost atunci cand Bolton a interpretat aria "Nesun dorma", pe care a cantat-o si alaturi de tenorul Luciano Pavarotti. "Am studiat limba italiana pentru a putea interpreta impreuna cu Pavarotti acest cantec. Daca vreti sa ma ajutati, cantati cu mine. Haideti, este usor", a glumit Bolton. Insa cine ar fi avut curajul sa incerce, desi unii dintre noi cunosteam piesa macar partial? La final, intreaga sala s-a ridicat in picioare aplaudand si multora din cei prezenti ne pluteau ochii in lacrimi.
Poate pentru ca aceasta piesa ne facuse sa devenim nostalgici si sa ne gandim la persoana pe care o iubim? Poate pentru ca vocea lui Michael Bolton ne atinsese resorturile cele mai ascunse ale sufletului?

A urmat o pauza de cateva minute, interval in care artistul a parasit scena, si i-a lasat pe cei noua instrumentisti sa intretina atmosfera. A revenit, dupa ce inlocuise costumul negru cu o pereche de blugi si o camasa alba. In continuare, a interpretat doua piese foarte cunoscute publicului - "When a Man Loves a Woman" si "How Can We Be Lovers".

Cel putin jumatate dintre noi ne-am ridicat si am inceput sa cantam impreuna cu el, unii au ajuns langa scena si i-au daruit flori, iar Michael Bolton a strans mainile indreptate spre el. Pentru a doua oara, cantaretul a disparut in culise si a schimbat camasa cu un tricou negru. Revenind aproape imediat, a adus o chitara electrica, de care s-a folosit la piesa "Rock Me All Night Long".

"Am o surpriza pentru voi", ne anunta Michael Bolton. "In aceasta seara, alaturi de noi se afla un celebru actor american, care este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei. Doamnelor si domnilor... mister Steven Seagal!". In aplauzele si ovatiile tuturor, Seagal a aparut pe scena, avand si el o chitara electrica. Michael Bolton si Steven Seagal au interpretat impreuna o piesa, cantaretul intervenind uneori si vocal.

Ultima piesa interpretata a fost "How am I supposed to live without you?". "Este un cantec foarte important pentru mine si dateaza dintr-o perioada foarte agitata din viata mea. Daca il stiti, cantati-l impreuna cu mine", ne-a incurajat Bolton, iar intreaga sala a cantat alaturi de el la unison. Cu aceasta melodie seara s-a incheiat, iar Michael Bolton a plecat a doua zi din Romania si urmeaza sa se odihneasca timp de o saptamana inainte de a-si incepe turneul asiatic "Till the End of Forever", primul concert fiind programat in Dubai.

Despre artisti precum Michael Bolton se spune ca se nasc o data la o suta de ani. Nu stiu daca este adevarat (oricum, este imposibil de verificat aceasta asertiune), si chiar daca - dincolo de acest aspect - as vrea sa spun mai mult despre impactul pe care l-a avut concertul lui asupra mea, as fi, cu siguranta, subiectiva. Nu pot decat sa-i multumesc pentru aceasta seara magica...