Raw food sau regimul raw-vegan sunt noile tendinţe în alimentaţie care au început să aibă mare trecere la vedetele din România. Olivia Steer, Claudia Pavel şi Andreea Raicu sunt câteva dintre adeptele unui stil de viaţă sănătos.
O persoană care se declară vegetariană nu consumă carne, însă dacă este vorba despre un pesco-vegetarian atunci este inclusă în meniu doar carnea de peşte. Dacă vorbim despre un lacto-ovo-vegetarian atunci înseamnă că persoana respectivă consumă pe lângă vegetale şi produse lactate şi ouă, excluzând din meniu orice tip de carne.
Bineînţeles că regimul adoptat poate să varieze, astfel că există şi termenul de lacto-ovo-pesco vegetarian care consumă pe lângă vegetale, lactate, ouă şi carne de peşte.Termenul vegan este utilizat atunci când nu se consumă şi nu se utilizează deloc produse de origine animală. Diferenţa între vegani şi "raw food-işti" constă în faptul că veganii consumă mâncare gătită, în vreme ce regimul raw food se bazează doar pe alimente în stare crudă (nuci, seminţe, legume, fructe, alge marine, sucuri din legume cu frunze verzi, suc din iarbă de grâu, seminţe încolţite, lapte de migdale/nuci, brânză din diverse nuci/seminţe, pateuri din nuci/seminţe). Acest tip de alimentaţie îşi are rădăcinile la sfârşitul secolului al XIX-lea, când medicul elveţian Maximilian Bircher-Benner a pus prima dată în discuţie hrana vie ca tratament şi a înfiinţat o clinică, în 1897, la Zurich, pentru a trata pacienţi suferind de boli diverse prin mâncare sănătoasă, gătită fără foc. Despre istoria raw food poţi să citeşti pe larg AICI.
Deserturile raw sunt foarte delicioase
Este greu de crezut, dar se poate face un tort cu vanilie şi căpşuni (vezi reţeta), un tort cu ciocolată şi mentă (vezi reţeta), un tort cu nucă de cocos şi portocale (vezi reţeta), un tort de ciocolată (vezi reţeta), o prăjitură Negresă, o budincă, o îngheţată fără făină, lapte, ouă, zahăr rafinat, smântână, unt sau orice alte ingrediente cu care eram obişnuiţi până acum. Ce ingrediente se folosesc în locul acestora: nucă, migdale, lapte de migdale, nuci caju, nucă de cocos, unt de cocos, unt de cacao, curmale, stafide, pudră de cacao, pudră de roşcove şi multe altele.