Dincolo de imaginea pe care o afișa, Lagerfeld era renumit pentru erudiția sa și pentru pasiunea pe care o avea pentru literatură, dar era și un cititor avid al celor mai importante ziare din lume.
Designerul era un critic nemilos când cineva sau ceva nu-i era pe plac. Aspru cu modelele sale, și-a concediat în 1999 cea mai bună prietenă, fostul model Chanel Ines de la Fressange, pentru că a acceptat să pozeze ca Marianne, simbolul național al Franței, fără să-l întrebe pe el mai întâi.
Deși avea un simț al umorului acut, nu de puține ori declarațiile lui acide au stârnit controverse. În 2012 a spus despre cântăreața Adele: "Este un pic prea grasă, dar are un chip frumos și o voce divină."
În 2011, după nunta prințului William cu Kate Middleton, Lagerfeld a spus despre ducesa de Cambridge că are o siluetă drăguță, dar sora ei, Pippa Middleton, nu prea. "Nu-mi place fața surorii. Ar trebui să-și arate doar spatele", a spus el, fără menajamente.
După ce Kim Kardashian a fost victima unui jaf armat în camera ei de hotel de la Paris, Lagerfeld a declarat că ea a provocat atacul etalându-și bogăția.
A făcut o referire dură și la adresa aspectului fizic al cântăreței Lana del Rey, a jignit Rusia spunând: "Dacă aș fi femeie în Rusia, aș fi lerbiană, bărbații sunt foarte urâți acolo."
Nici Grecia n-a scăpat; după criza financiară care a afectat această țară, Karl a spus: "Grecii trebuie să muncească ca să-și spele imaginea. E o mare problemă, ei au reputația că sunt foarte corupți. Nu poți fi sigur că banii vor ajunge unde trebuie. Nimeni nu vrea ca Grecia să dispară, dar ei au niște obiceiuri dezgustătoare. Italia la fel."
Unele dintre cele mai brutale comentarii făcute de designerul german au rămas consemnate în cartea din 2013 "The World According To Karl / Lumea văzută de Karl". Unul dintre acestea este: "Pantalonii de trening sunt o înfrângere. Îți pierzi controlul asupra vieții când cumperi pantaloni de trening."
În 2017, Lagerfeld a provocat iritare la nivel înalt când a evocat Holocaustul pentru a o ataca pe Angela Merkel fiindcă a deschis granițele Germaniei pentru imigranți. "Nu poți, chiar dacă au trecut decenii între ei, să ucizi milioane de evrei ca să aduci în schimb milioane din cei mai mari dușmani ai lor", a spus el. Și cum nu pusese destule paie pe foc, a declarat pentru un post de televiziune din Franța: "Știu pe cineva în Germania care a luat un tânăr sirian și după patru zile a zis <<Cel mai mare lucru pe care Germania l-a inventat a fost Holocaustul>>."
Lagerfeld n-a cruțat nici Mișcarea #MeToo, de care s-a declarat sătul.
Creatorul de modă i-a luat apărarea lui Karl Templer, un stilist care în februarie a fost acuzat de comportament sexual neadecvat, de câteva modele care au susţinut că acesta le-a îndepărtat lenjeria intimă în mod agresiv, fără permisiunea lor. "Este incredibil. Dacă nu vrei să-ţi fie daţi joc pantalonii, nu deveni model! Du-te la mănăstire. Va exista întotdeauna un loc pentru tine acolo. Ba chiar se fac recrutări!", a spus el.
Lagerfeld a criticat şi regulile adoptate de unele studiouri de fotografie şi agenţii de modele pentru a proteja tinerele din această industrie: "Am citit undeva că acum trebuie să întrebi modelul dacă se simte confortabil să pozeze. Este pur şi simplu prea mult. De acum încolo, ca designer, nu poţi face nimic."
Extrem de lucid și cinic, necruțător și foarte tranșant, designerul a bătut rareori în retragere după un atac tăios. Într-un astfel de episod, el i-a cerut pe jumătate scuze actriței Meryl Streep, despre care a sugerat că a refuzat să îmbrace o rochie creată de el la o gală pentru că a preferat să poarte contracost o altă ținută.
Indiferent de grandoarea și măreția acestui colos al modei, probabil ultimul, Karl Lagerfeld a cunoscut și el eșecul: a transformat Chanel, dar nu a reușit să cucerească familia regală britanică.
Designerul recunoscut pentru stilul său clasic atemporal asociat cu o tuşă modernă şi rock a venit în 1983 la Chanel. El a schimbat atenția concentrată pe parfumuri și accesorii, injectând mai multă viață în liniile de haute couture după moartea fondatoarei Coco Chanel. Astăzi, Chanel are vânzări de 10 miliarde de dolari pe an.
În pofida unei clientele celebre, Lagerfeld nu a reușit să-și asigure intrarea în garderoba familiei regale a Marii Britanii, spre deosebire de alte case de lux, precum Dolce & Gabbana și Alexander McQueen. Ducesa de Cambridge a purtat Chanel o singură dată, în timpul unei vizite la Paris, în 2017, în timp ce Meghan Markle încă nu a fost văzută într-o ținută a casei franceze.
Surse din casa regală au suspectat mult timp faptul că "embargoul" la adresa lui ar avea legătură cu remarcile lui la adresa surorilor Middleton.
Ținutele lui Lagerfeld s-au numărat cândva printre favoritele Prințesei Diana, dar a pierdut și susținerea ei când aceasta a refuzat să mai poarte Chanel fiindcă logo-ul emblematic cu dublul C îi amintea involuntar de Charles și Camilla.
Mai multe informații despre personalitatea lui Karl Lagerfeld citiți în articolul următor: Dosar Eva. Karl Lagerfeld, un tip dat naibii, chiar și la 80 de ani
Foto: Hepta
Posteaza comentariu