"Ai spus ca cine nu jura poate sa faca ce vrea" - spunea in "Nemuritorii" si se pare ca a facut cu adevarat ce a vrut: ne-a parasit. 7 septembrie 2008 o data in care ii spunem "Adio" unui alt mare artist din cinematografia romaneasca: Ilarion Ciobanu.
Acum imi vine imi mintea sa spun: "Ce pacat ca nu avem si noi o "Walk of Fame"! Asa, cu siguranta nu ne-am fi uitat geniile. Pacat!...
Avea 30 de ani cand a decis sa-si indrepte pasii catre cariera de actor. Fost jucator de rugby la clubul Dinamo, actorul Ilarion Ciobanu a auzit pentru prima data "Atentie! Motor!" o data cu filmul "Setea". Aici i-a avut parteneri pe Ion Besoiu si pe Amza Pellea. A urmat apoi "Omul de langa tine" in care i-a avut alaturi pe Stefan Ciubotarasu si George Calboreanu.
Gherasim ("Toate panzele sus"), comisarul Roman ("Cu mainele curate" si "Ultimul cartus") sau Traian Brad ("Profetul, aurul si ardelenii", "Artista, dolarii si ardelenii" si "Pruncul, petrolul si ardelenii"), si multe alte roluri pe care le-a interpretat in cele peste 50 de filme in care a avut rolul principal, i-au creionat actorului un portret de "om dur, destept, dar drept", asa cum spune Sergiu Nicolaescu intr-o declaratie acordata Stirilor Pro TV.
Asa cum spuneam mai sus, seria peliculelor in care a jucat marele actor este foarte lunga, dintre acestea pot aminti titluri ca: "Acasa" (1984), "Radeti ca-n viata" (1983), "Pruncul, petrolul si Ardelenii" (1981), "Iancu Jianu, haiducul" (1981), "Lume fara cer" (1981), "Iancu Jianu, zapciul" (1980), "Rug si flacara" (1980), "Tridentul nu raspunde" (1980), "Orasul vazut de sus" (1975), "Cu mainile curate" (1972) sau "Poveste sentimentala" (1961).
Absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica din Bucuresti, in afara carierei de actor, Ilarion Ciobanu si-a pus amprenta regizorala pe cateva filme ramase in istoria cinematografiei romanesti: "Omul de langa tine" sau "Mara".
In anul 1985, actorul a decis sa se retraga din aceasta lume, suparat fiind pe contemporani. Trebuie sa recunoastem, insa, ca nu am fost privati de tot de talentul maestrului, acesta acceptand sa joace ocazionala in cateva productii, cum ar fi "Crucea de piatra - Ultimul bordel", "Terente - Regele baltilor", "Tancul" si "Bored".
Contributia pe care a adus-o cinematografiei romanesti i-a fost recunoscuta in 2004 cand, in cadrul primei editii a Festivalului International de Film Bucuresti BiFest, Ilarion Ciobanu a primit Premiul de Excelenta pentru contributia in arta cinematografica. Atunci toata sala s-a ridicat in picioare si l-a aplaudat pe maestru minute in sir.
7 septembrie 2008, ultimul rol in care, intr-o anumita masura, Ilarion Ciobanu a fost si actor si regizor si a spus: "Stop cadru!". In linistea care i-a caracterizat intreaga existenta, artistul a incetat sa mai lupte cu boala care l-a macinat incet-incet... cancerul esofagian. Mai avea numai o luna si implinea 77 de ani, fiind nascut pe 28 octombrie 1931, la Ciucur - Tighina.
Chiar si dupa moarte si-a pastrat demnitatea care i-a fost caracteristica toata viata, cerand sa fie incinerat.
- Mi-a fost prieten si coleg de mare, mare calitate. Am facut filme impreuna - Gheorghe Dinica (Stirile Pro TV);
- A fost o lectie pur si simplu din partea lui. De discretie, de demnitate si generozitate. Oameni ca el nu sunt foarte multi. Din pacate, nu putem sa cantarim pe de-a intregul sau sa intelegem pe de-a dreptul lectia lor, decat dupa ce nu mai sunt - Mircea Diaconu (Stirile Pro TV)