Dieta Atkins a devenit foarte populară, atât printre vedete, cât şi în rândul oamenilor de rând datorită rezultatelor pe care le are în timp scurt asupra siluetei. Însă pe cât este de celebră, pe atât este de controversată, din cauza consumului ridicat de grăsimi şi scăzut de carbohidraţi.
Deşi şi-a dovedit eficienţa, mulţi specialişti nu o recomandă pe termen lung, prezentând numeroase riscuri şi asta pentru că este un regim alimentar dezechilibrat din punct de vedere nutriţional. Unul dintre cele mai mari pericole ale dietei Atkins este apariţia deficienţelor de vitamine şi minerale. Alimentele care conţin carbohidraţi complecşi furnizează organismului nu doar substanţe nutritive, ci şi vitamine, minerale şi antioxidanţi. Odată cu reducerea consumului de carbohidraţi, organismul este privat în mare parte de aceste substanţe, ceea ce duce la apariţia carenţelor, iar de aici la multe alte probleme de sănătate, cum ar fi stările prelungite de oboseală, insomnia şi anemia.
Bolile cardiovasculare reprezintă un alt efect negativ al dietei Atkins, însă nu apar la toate persoanele care ţin această dietă restrictivă. Conform specialiştilor, dieta Atkins încurajează consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, ceea ce duce la creşterea nivelului de colesterol, la înfundarea arterelor şi la alte afecţiuni cardiovasculare. De asemenea, dieta Atkins poate duce, în timp, la apariţia problemelor la rinichi şi ficat, întrucât aceste organe sunt forţate să facă faţă unei cantităţi prea mari de proteine.
Înainte de a începe dieta Atkins, este recomandat să ceri sfatul medicului, pentru a afla dacă starea de sănătate îţi permite să urmezi un astfel de regim alimentar.
Foto: hepta