Helena Rubinstein, "imparateasa frumusetii"

Helena Rubinstein s-a nascut la 25 decembrie 1870, la Cracovia, inPolonia. Este fiica cea mare a unei familii instarite de evrei, caremai are inca sapte fete. Studiaza medicina la Zurich, in Elvetia. Dupao dezamagire in dragoste, paraseste malurile Vistulei cu destinatiaAustralia.

Fuge de acasa, fiindca parintii vor sa o marite cu un barbat pe carenu-l place. In 1898, se instaleaza la un unchi din Melbourne. In bagajelesale se afla 12 cutii cu crema "Valeze" ("Darul lui Dumnezeu"), pe bazade ierburi si esenta de migdale, fabricata de doi chimisti din Cracovia,prieteni ai familiei Rubinstein. Crema fratilor Lyzuscky ii face un ten devis, cea mai buna reclama pentru a incepe s-o comercializeze. Deschideun butic - salon de frumusete care cunoaste inca de la inceput unmare succes. Trimise in mod constant de mama sa, din Polonia, cremelese dovedesc insuficiente fata de cerere. Fratii Lyzuscky ii comunicaformula si Helena invata procedeele de fabricare.

Deschide Casa de frumusete Valeze, al carei renume este asigurat dearticolele ziaristului american, Edward William Titus, viitorul ei sot.In anul 1905, creeaza primul institut de frumusete, piatra detemelie a imperiului international pe care il construieste cu ajutorulsurorilor.
Doi ani mai tarziu, tanara femeie de afaceri revine in Europapentru a-si desavarsi studiile in cosmetologie, dermatologie si dieteticasi pentru a se initia in chirurgia estetica. In anul 1908, isi deschideun salon la Londra, fara sa beneficieze de publicitate. Clientele aparmai intai din curiozitate. Pentru a invinge reticentele vremii - erafoarte raspandita ideea ca numai femeile usoare se machiaza - salonuleste amenajat intr-un hotel luxos dintr-un cartier sic. Ambianta,linistita si confortabila, este gandita pentru a seduce femeileinstarite. Deci, primele ingrijiri estetice sunt rezervate paturilorsociale favorizate. Foarte repede, Helena cucereste Anglia si chiarFranta.

Ii mai ramane sa se impuna pe piata americana. In 1915, parasesteFranta, care se afla in razboi, impreuna cu sotul si cei doi copii ailor, si se indreapta spre New York. Un an mai tarziu, deschide incaun salon. Construirea primei uzine de cosmetice, in SUA anului 1918,marcheaza o noua etapa in dezvoltarea imperiului de frumusete. Cu ajutorulpresei, obtine atuuri importante impotriva concurentei.
Rivala sa ceamai de temut este Elizabeth Arden. Cele doua femei seamana extrem demult: au aproape aceeasi varsta, au acelasi tip de proiect comercial,vizeaza aceeasi clientela. Helena si-a castigat notorietatea gratie cremeiValeze, in timp ce Elizabeth s-a lansat datorita cremei Amoretta. Celedoua concurente nu se intalnesc niciodata, evita sa vorbeasca unadespre cealalta si se bucura de acelasi succes. Rubinstein organizeazaconferinte, formeaza tehniciene - exclusiv brunete, spre deosebire deArden, care foloseste numai blonde - si ofera cursuri de frumusete contrasumei de doi dolari.

Incepand din 1917, "imparateasa frumusetii" - cum o numeste Jean Cocteau- accepta ca produsele ei sa fie difuzate prin marile magazine, cuconditia ca vanzatoarele sa le invete caracteristicile specifice. Astfel,vanzarile cresc foarte mult, iar numele Helena Rubinstein devine cunoscutsi de femeile cu mijloace financiare mai modeste. Anii '30 constituiea doua perioada importanta pentru dezvoltarea imperiului sau in Europasi SUA. Isi intemeiaza marca pe ideea stiinta si frumusete, infaptuindo revolutie in machiaj, timp in care isi arata coltii cel de-al doilearazboi mondial.
In 1939, face senzatie - la New York - cu baletulAqua Cage Show, prezentat in scopul de a lansa un produs inedit: rimelrezistent la apa (mascara waterproof). Produsul va fi imbunatatit in 1960,sub numele Long Lash Mascara, si va deveni un best-seller al marcii.

Printre alte inovatii ale Helenei Rubinstein se numara: hidratantul SkinDew (1956), prima crema biologica antirid, Skin Life (1957), lansataintr-o noua formula in 1990, sub numele Skin Life TPA, cand devine celmai bun produs de pe piata de acest gen. A fost o mare colectionara,pasionata de calatorii. In Franta a frecventat mediul scriitorilor sial pictorilor, de care a fost foarte apropiata. Printre prietenii eis-au numarat: Faulkner, Hemingway, D.H. Lawrence, Matisse, Chagall,Picasso. Si-a coordonat actele filan-tropice prin intermediul proprieifundatii, infiintata in 1953. A facut donatii muzeelor, colegiilor,copiilor, femeilor si a jucat rolul de mecena. Este autoarea unor cartidespre frumusete si sanatate: "The Art of Feminine Beauty" (1930),"This Way to Beauty" (1936) si "Food for Beauty" (1938).Imperiul Helenei Rubinstein s-a intins pe cinci continente, iar avereasa a fost estimata la 100.000.000 de dolari.
Pioniera in industriacosmeticelor, are meritul de a fi folosit pentru prima oara tehnicistiintifice in serviciul frumusetii. Crezul ei: "Nu exista femei urate,exista femei lenese".

Cu o tenacitate rar intalnita, "imparateasa frumusetii" munceste panain ultima clipa a vietii, al carui fir se frange la 1 aprilie 1965. Sidincolo de moarte, si-a asigurat un loc aparte in universul creatoarelorde marci de cosmetice. In 1973, mostenitorii sai vand intreprindereafirmei Colgate Palmolive, care o revinde, zece ani mai tarziu, societatii"L'Oreal".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod