George Sand, o mare scriitoare cu "nume" de barbat

Pe numele adevarat Amandine Lucie Aurore Dupin de Francneil - viitoarebaroana Dudevant - George Sand s-a nascut in 1804, la Paris.

La varsta de patru ani, fetita ramane orfana de tata, decedat intr-unaccident in anul 1808. Este crescuta de bunica, fiica naturala amaresalului de Saxe. Isi petrece intreaga copilarie la Nohant: ani desolitudine si de reverie, insa foarte fericiti, sursa importanta deinspiratie pentru o mare parte din opera ei.

Cand implineste 13 ani, este trimisa la o manastire englezeasca din Paris,pentru a primi o educatie aleasa. Dupa mai multe luni de disperare,trece printr-o criza de misticism cu nedefinite aspiratii la viatamonahala. Dar, in anul 1821, ii moare si bunica. Din cauza unor certuricu mama, Aurore Dupin se marita cu primul venit, in persoana brutaluluibaron Casimir Dudevant. Din aceasta casatorie rezulta doi copii: Mauricesi Solange. Dupa noua ani de casnicie, deosebirea radicala fata de sotulsau o "impinge" sa divorteze.

In anul 1831, paraseste Nohant-ul si se instaleaza impreuna cu copiiila Paris.

Dupa ce incearca mai multe mijloace de a se intretine, seangajeaza la "Figaro", la acea vreme o mica foaie satirica. Debutulpublicistic este urmat in scurt timp de debutul literar, ambele faraecouri rasunatoare. Duce o existenta boema si scandalizeaza "lumea buna"prin indrazneala cu care isi accepta conditia de "declasata", apucaturilemasculine, modul de a fuma pipa sau tigara si mai ales prin aventurilesale. Intretine o relatie cu Jules Sandeau, dupa numele caruia se inspirain alegerea pseudonimului, Sand, si care o ajuta sa scrie primul roman,"Rose et Blanche, ou la Comedienne et la Re-ligieuse", semnat J. Sand.

Pseudonimul prin care se va consacra, George Sand, apare pentru prima oarape coperta romanului "Indiana", ce se bucura de un mare succes; insusiBalzac ii arata pretuirea. Aurore isi imbogateste relatiile. Ii cunoastepe Sainte Beuve, Merimee si Vigny. Delacroix ii face portretul pentru"Revue de deux mondes". Pictorul pretuieste conversatiile cu aceastafemeie.
Intre ei se naste o prietenie lunga, adesea intrepatrunsade iubire. In acelasi an, scriitoarea il cunoaste si pe Alfred deMusset. Legatura lor, care avea sa devina celebra, ii aduce neplaceri,din cauza atacurilor din partea familiei poetului. Din fericire este sio benefica sursa de inspiratie, marturie elocventa fiind romanul "Elleet Lui".

Aurore pleaca impreuna cu Alfred in Italia, in anul 1834, dar il parasestela Venetia, pentru medicul Pagello. Reusitele literare se tin lant:"Valentine" (1832), "Lelia" (1833), "Jaques" (1834), "Mauprat" (1837),romane ce reflecta viata pasionala a autoarei si se remarca prin lirism.

Un capitol important in existenta ei il reprezinta relatia cu celebrulcompozitor si pianist polonez, Frederic Chopin, pe care il cunoastein octombrie 1836, datorita muzicianului Franz Liszt. Aurore a avutintotdeauna o atractie deosebita fata de "oamenii de seama". Curand,il introduce pe Chopin in cercul artistilor romantici. Povestea lor deiubire debuteaza in vara anului 1838.
Iarna urmatoare o petrec impreunala o manastire din Mallorca, unde el incearca sa-si vindece boala. Selupta de cativa ani cu primele simptome ale tuberculozei. Desi nu-iplac scriitoarele, Aurore il fascineaza. O situeaza "deasupra tuturorfemeilor". Discret, rezervat si misterios, este atras de forta,expresivitatea si exuberanta sa. Romanciera ii pretuieste talentul,insusirile de artist cu capul in nori.

In timp ce sanatatea lui Chopin se inrautateste, relatia sedeterioreaza. Pe masura ce copiii cresc, certurile lor devin tot maidure. Aurore scrie un roman a carui eroina se distruge din cauza scenelorde gelozie pe care i le face iubitul grav bolnav. Concubinajul ia sfarsitdupa opt ani, in urma unui scandal furtunos. Adevarul l-au stiut numaicei doi protagonisti si a fost inmormantat o data cu trupurile lorpamantesti.

Sub al doilea Imperiu, scandaloasa romantica George Sand devine "La bonnedame de Nohant" ("Doamna cea buna din Nohant"), castelana generoasa siprietena ospitaliera a scriitorilor Sainte-Beuve, Michelet, TheophileGautier.
Ii sfatuieste si ii sprijina pe cei mai buni reprezentanti ainoii generatii: Fromentin, Dumas fiul, Flaubert. Isi cultiva gradina,isi distreaza nepotii cu teatrul sau de marionete, se amesteca in viataangajatilor si le invata odraslele sa citeasca, organizeaza serbari,fara sa inceteze sa scrie.

In anul 1854, publica autobiografia "Historie de ma vie". Pana in anul1876, aproape in fiecare an preda editorilor un roman sau o piesa,mai putin cunoscute decat cele din anii de mari succese. Este primafemeie care isi hraneste intreaga productie literara din propriaexperienta. Inceteaza din viata in 1876, la Nohant (Indre), lasand inurma o opera stralucitoare. Au condus-o pe ultimul drum Flaubert siDumas fiul.