Familia, atuul reusitei lui Emeric Ienei

E un domn. Pe 22 martie face 65 de ani. A castigat, ca antrenor, CupaCampionilor Europeni, cu echipa Steaua Bucuresti. Are o familie fericita,de care este foarte atasat. Directorul tehnic al echipei nationale defotbal, Emeric Ienei, a povestit pentru cititoarele site-ului Eva roluljucat de familie in viata sa. Cele mai apropiate fiinte ii sunt sotiasa Ileana, fiica Cristina (27 de ani) si baiatul, Calin (39 de ani).

Stim ce-a facut si ce rezultate a obtinut antrenorul Emeric Ienei. Cumeste insa barbatul Emeric Enei?
Desi nu este bine sa o spun eu, sunt un romantic si un sensibil. Amincercat si in conduita profesionala dar si in cea personala sa fiu undomn, sa nu injur (lucru mai rar intalnit in fotbal), sa-i respect pecei din jurul meu. Nu suport mancatorii de seminte. Intotdeauna, cat amfost antrenor nu i-am lasat pe elevii mei sa manance seminte pe bancatehnica sau sa injure in fata mea.

Sunt un mare iubitor de flori si imiface placere sa am mereu flori in casa, spre bucuria sotiei mele.

Ce inseamna familia pentru dumneavoastra?
Sunt un familist convins. In general, viata unui sportiv nu poate sa aibarezultate si succes daca nu are o viata de familie normala. Sportivii,si poate nu numai ei, au nevoie, din punct de vedere psihologic, de multaliniste si stabilitate emotionala si familiala. Eu am stat destul de putintimp acasa, dar si deplasarile pe care le-am facut au fost din obligatie,nu din placere. Am o sotie foarte inteleapta care m-a sustinut tot timpul,care a avut grija de educatia copiilor in lipsa mea, care m-a intelessi mi-a dat puterea sa merg mai departe.

Va sfatuiti cu sotia in tot ceea ce faceti?
O, da! Dar nu despre fotbal. Sunt si superstitios din fire si nu discutdespre planurile mele, iar sotia nefiind cunoscatoare in domeniu m-ar fiaprobat intru totul, ori eu nu de asta aveam nevoie.
In rest, discutamorice, ne sfatuim, luam deciziile impreuna.

Faptul ca ati fost mai tot timpul plecat a facut ca relatia cu sotia safie mai apropiata sau a dat nastere la certuri, suspiciuni?
Viata de sportiv e tumultoasa si aventuroasa. Pe noi departarea ne-aapropiat. Desi nu mi-am luat sotia in prea multe deplasari profesionale,din superstitie, cum v-am spus (nu o lasam sa intre pe stadion candeu eram implicat intr-un meci), ma gandeam tot timpul la ea si lafamilie. Mica mea bucurie dar si a lor erau cadourile pe care le cumparamsi pe care nu am suportat niciodata sa aman pentru a le da. Uneori erain preajma ziua lor sau vreo sarbatoare si sotia ma sfatuia sa pastrezcadoul pentru mai tarziu, dar nu rezistam.
Nu i-am dat sotiei motive sa fie geloasa sau ingrijorata in vreun fel deviata mea extra-familiala. Si Ileana fost o mare sportiva de performanta,campioana modiala la scrima si stia ce inseamna turneu, deplasare,viata de sportiv.
Nici de certat nu ce-am certat decat foarte rar,copiii chiar ne spuneau ca nu ne-au vazut nicodata certandu-ne. Am fostun exemplu bun pentru ei.

Ce credeti ca este cel mai important pentru ca un cuplu sa fie unit,sa reziste?
Intelegerea. In cazul meu a fost esentiala. Le-as recomada femeilor safie atat de intelepte incat sa nu-l deranjeze pe barbatul de langa elein momentele lui critice. Sa faca compromisuri pana la a ierta lucruripoate mai putin de iertat. Iar barbatilor le-as spune la fel, sa nu-sideranjeze sotia prea mult, sa fie si ei foarte intelegatori si toleranti.


Emeric Enei are un talent deosebit de a lucra cu oamenii, de a sta devorba cu ei. Aceasta calitate l-a ajutat sa fie si un tata foarte bun,sa fie prieten cu copii lui, dar si cu elevii sai. Nu a fost, dupacum recunoaste, un tata dur. Din cele mai minunate momente de care isiaminteste se numara castigarea Cupei Campionilor si nasterea fiicei sale,pe care a numit-o Cristina dar si Victoria, pentru ca atunci cand s-anascut echipa pe care o antrena a castigat meciul.
Crede ca esentialain reusita copiilor este educatia parintilor, cei sapte ani de-acasasi exemplu dat. A calatorit mult si cel mai minunat loc, pentru el sisotie, a fost Roma. Dar le-a placut si Londra si Atena. Se pregatesteca in cinci luni sa devina bunic. Desi stie ca este o persoana publica,are preocupari obisnuite. Isi ajuta sotia, pe cat posibil, la cumparaturisi la orice ii solicita aceasta.