În luna octombrie a anului trecut, solistul trupei Holograf a fost operat la gât, în zona carotidei, în urma acestei intervenţii fiindu-i afectate corzile vocale. „Ştiam că unul din riscurile operaţiei era răguşeala, dar nu mă aşteptam să dureze atât de mult. Am încercat şi cu puţină acupunctură cu o profesoară din China, care spunea «ţinţi luni, ţinţi luni şi vă revine vocea». Şi, uite: în cinci luni mi-a revenit vocea“, a spus vedeta, la România TV.
Însă, la mijlocul lunii februarie, Dan Bittman afirma că vocea i-a revenit cu ajutorul unui medicament foarte ieftin, recomandat de un doctor român. „Şi-a revenit vocea miraculos, mulţi dintre medici mi-au spus că e un timp de 6 luni în care îmi va reveni vocea, însă nimic. Edi Petrosel m-a dus la un profesor, mi-a făcut o radiografie, m-a testat şi mi-a zis să încercăm cu un medicament care costă 16 lei şi care ar putea face legătura între coarda vocală şi nerv. În 8 ore vorbeam deja normal“, spunea Dan Bittman la Europa FM.
La începutul lunii aprilie, Dan Bittman a fost operat din nou, însă nu pentru problemele cu vocea, ci pentru a scăpa de hernia inghinală de care suferea.
Recent, l-am prins pe Dan Bittman după un concert al trupei Holograf, iar artistul a acceptat să ne acorde un interviu în exclusivitate, în cadrul căruia a vorbit despre problemele pe care le-a avut şi despre gândurile care îi treceau prin cap atunci când nu cânta.
eva.ro: Cum te-ai simţit după ce ai revenit pe scenă? A fost ca un nou debut pentru tine?
Dan Bittman: M-am simţit ca înainte, nu am simţit nicio diferenţă. Într-un fel a fost ca un nou debut, dar cu mult mai mult public. Nu ştiu de ce, dar acum lumea vine aşa, ca la urs, să mă vadă.
Este alt Dan Bittman pe scenă?
Nu ştiu dacă este alt Dan Bittman. Sau... poate e, chiar nu ştiu ce să spun. În jumătatea asta de an cred că m-am schimbat şi eu foarte mult.
Cum te-ai simţit cât nu ai cântat, cât nu ai urcat pe scenă?
Culmea, dar nu îmi era dor să revin pe scenă. Pe cuvântul meu dacă mi-a fost dor. Acum, că am început iar să cânt, îmi place să fiu din nou pe scenă. E ca un microb, nu ai ce să faci, îl ai în tine.
Dar te-ai gândit să laşi pe cineva în locul tău ca solist al formaţiei Holograf?
De foarte multe ori m-am gândit la acest lucru. Îmi place foarte mult de Toni Şeicărescu, actualul solist al trupei Iris. Pe el l-aş fi lăsat să mă înlocuiască, deoarece cântă excepţional.
Şi crezi că Holograf ar fi avut un impact la fel de mare fără tine?
Cu siguranţă. 100% Holograf ar fi existat şi fără mine. Eu nu mă consider de neînlocuit. De 25 de ani, de 30 de ani, cânt cu Holograf. Dacă nu se mai putea, asta era, trupa mergea înainte.
Cântaţi de atâţia ani.
Nu ştiu cât va mai exista, poate până marţea viitoare. (râde) Cu pensionarea nu ştiu ce să zic, nu cred că mă prinde pensia. Am avut o viaţă zbuciumată.
Ai câştigat în urmă cu o lună premiul pentru cea mai bună voce masculină din România...
Mie nu-mi plac premiile. Eu nu sunt cea mai bună voce din România şi nu am fost niciodată. Este adevărat, mă descurc mai bine pe scenă, dar nu e corect faţă de ceilalţi cântăreţi să spunem că eu sunt cea mai bună voce masculină din ţară. Eu nu cred în premii, cred în public. Cine aduce lumea în sală e bun, cine nu, să mai stea pe acasă.
Dar cine trebuia să câştige? Cine îţi place cel mai mult?
Sunt foarte mulţi, stai puţin să mă gândesc. Pot spune că printre cele mai bune voci masculine din România se regăsesc artişti precum Smiley, Guess Who şi Tudor care a câştigat X Factor.
Să vorbim puţin şi despre medicii români care te-au ajutat să revii pe scenă. Ai vreun mesaj pentru ei?
Vreau să le mulţumesc. Am fost surprins chiar şi de paparazzi când le duceam cadouri doctorilor. Sincer, am simţit nevoia să fac acest gest. Totul mi-a venit din inimă. Sunt nişte oameni deosebiţi care lucrează în nişte condiţii mizere. România este altceva decât Austria, unde m-am operat, dar a fost mult mai bine aici. Oamenii se ocupă altfel aici, sunt chiar şi mai profesionişti decât cei de acolo.
Ai vreun plan de viitor?
Nu mai am. După operaţiile astea, nu mai îmi fac planuri de viitor. Să o mai ducem până la toamnă, aşa se spune.