EXCLUSIV Alex Dima: „Am primit ameninţări din cauza reportajelor mele“

Alex Dima a ajuns în presă din întâmplare, însă se laudă că a furat meserie aşa cum s-a priceput mai bine şi a reuşit să fie un jurnalist adevărat.

Şi-a început cariera la Realitatea TV, însă după doar un an de presă a ajuns la Pro TV, acolo unde este şi astăzi. Alex Dima este unul dintre cei mai buni reporteri de investigaţie din ţara noastră şi este reporter la „România, te iubesc!“, desemnată cea mai bună emisiune de reportaje a anului 2012.

eva.ro: Eşti un reporter de investigaţie, iar acest lucru este, de multe ori, periculos. Care a fost cel mai dificil subiect abordat de tine?

Alex Dima: Cele mai periculoase momente au fost atunci când am prins hoţi de lemne în acţiune. Eram singuri în pădure, eu şi operatorul, şi niciodată nu ştii ce se poate întâmpla, cum vor reacţiona, mai ales că am fost în zone în care poliţia merge cu efective sporite. Au fost momente foarte tensionate, mai ales că aceşti indivizi lucrează cu uneltele din dotare: topoare, drujbe...

Au fost momente în care aveam sentimentul că situaţia va scăpa de sub control şi n-o să ne fie bine.

Am fost urmăriţi, ne-am alergat unii pe alţii... Multă adrenalină. O experinţă pe care nu o regret. Şi astfel de episoade vor mai fi, pentru că ne vom întoarce în pădure în curând.

Nu foarte multă lume ştie că ai terminat Teologia. Are acest lucru vreo legătură cu reportajele pe care le faci?

Studiile pe care le urmezi te formează ca om. Iar în teologie nu înveţi o meserie, ci înveţi şi primeşti informaţii despre viaţă şi despre Dumnezeu. Prin urmare, este mare legătură între ce fac eu şi ce am învăţat.

Încerci să schimbi lumea prin aceste materiale?

Pun mult suflet în materialele mele, mă implic şi muncesc mult la fiecare poveste. Nu vom schimba noi lumea, dar, dacă reuşim să modificăm ceva în comportament, să schimbăm atitudini şi să aducem informaţii care dau mai multă claritate momentelor la care suntem martori, e un pas înainte.


Ai spus că ai refuzat să iei 100.000 de euro mită. Dacă ţi s-ar fi oferit o sumă mai mare, ce ai fi făcut?

A fost o discuţie la un moment dat cu nişte indivizi care încercau sau, mai bine zis, ne testau. Au pomenit o sumă de bani, i-am refuzat şi ei au tot încercat. Au ajuns la un moment dat să vorbească de o sută de mii de euro. Asta nu înseamnă că ar fi dat această sumă sau că o aveau, habar n-am. Oricum, au ajuns la o sută de mii, deranjaţi de faptul că îi tot refuzam.

Cred că, dacă un jurnalist face un pact sau primeşte bani de la indivizii pe care îi anchetează sau de la oricine altcineva, este compromis în totalitate şi pentru todeauna, îşi pierde credibilitatea şi demnitatea. Poate sunt naiv, dar eu cred lucrul ăsta. Le-am spus-o şi lor, nu ştiu dacă au înţeles.



Ai primit ameninţări în urma reportajelor realizate de tine?

Au fost, dar n-aş vrea să vorbesc despre lucurile astea.

Petreci foarte mult timp pe teren, ai avut reportaje în toată ţara.

Mai ai timp şi pentru familie?

Încerc să fiu aproape de ai mei ori de câte ori am câteva clipe libere. Încerc să fur astfel de momente şi sunt din ce în ce mai conştient şi deranjat că nu reuşesc să stau mai mult cu familia. Poate că într-o zi o să-mi iau o vacanţă mai lungă şi voi compensa.

Ce planuri ai pentru acest an?

Planuri sunt multe. În primul rând, trebuie să păstrăm ritmul, deci vacanţa mea poate să mai aştepte. Ideea este că nouă ne place foarte mult ce facem, ne implicăm foarte mult. Şi, din fericire, rezultatul se vede în material.

Ce ai schimba la ţara noastră?

Multe. În primul rând, aş face o mega curăţenie pe scena politică. De aici pleacă multe. Dar şi în comportamentul şi felul de a fi al oamenilor e nevoie de o schimbare.

Trebuie să învăţăm să fim mai buni, mai civilizaţi, mai atenţi cu cei de lângă noi, să învăţăm să ne pese, să înţelegem că, dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să începem cu noi.
Şi pe urmă să avem pretenţii şi la alţii. Să nu ne mai plângem şi să trecem la treabă.

NOTĂ: Preluarea acestui articol se poate face numai cu menţionarea sursei prin link valabil

 
(iulian.ioncea@imedia.ro)

 

3 Ianuarie 2013