Dosar Eva: 12 dispariții care au șocat România în ultimii ani

1 Mai 2012

Drama prin care trece Florin Călinescu, după ce fiul său s-a sinucis, a șocat opinia publică din România. Moartea tânărului Luca continuă șirul funebru al disparițiilor unor personaje importante.

În ultimii ani, mai multe celebrități au încetat din viață în mod neașteptat. Am pierdut actori, cântărețe iubite de public, dar și oameni de afaceri care dețineau averi imense. Niciunul dintre ei n-a avut o "moarte bună", așa cum se spune în popor. Nu sufereau de boli cronice, nu aveau vârste înaintate, iar veștile despre decesul lor au provocat valuri de emoție, controverse nesfârșite și chiar scandaluri uriașe.

Mădălina Manole a murit de ziua ei

Cântăreața s-a sinucis pe 14 iulie 2010, în ziua în care împlinea 43 de ani. O tragedie care în loc să-i unească pe părinții artistei și pe soțul ei, i-a dezbinat și i-a împins spre un scandal grotesc.

Mădălina Manole a murit după ce a înghițit o doză letală de furadan, un insecticid puternic. Sinuciderea ei a șocat lumea artistică și a devenit cel mai mediatizat caz de acest gen, dar și o sursă de inspirație pentru câteva persoane care au decis să-și pună capăt zilelor înghițind Furadan.
Moartea Mădălinei a provocat controverse puternice în presă, alimentate de scandalul dintre soțul ei, Petru Mircea, și socrii lui. Aceștia s-au implicat într-un scandal oribil, culminând cu o încăierare și acuzații aruncate peste mormântul artistei, la slujba de un an de la moartea Mădălinei.

Roxana Briban și-a luat zilele fiindcă a rămas fără voce

Soprana a suferit un șoc după ce a fost dată afară de la Opera Națională. Rămasă fără contracte și cu moralul la pământ, ea a decis să-și pună capăt zilelor, la 39 de ani.

Artista s-a sinucis pe 20 noiembrie 2010, în locuința ei din București. Ea i-a lăsat soţului ei un mesaj scris pe un carneţel: "Iartă-mă. A ta, Roxana". Potrivit lui Alexandru Briban, soţul Roxanei, mesajul a fost scris pe un carneţel, pe care i l-a lăsat pe tastatura computerului. Pompei Harasteanu, prim-solistul Operei Române, a declarat pentru Pro TV că Roxana Briban i s-a destanuit cu câteva zile inainte de a se sinucide. Era foarte afectată de faptul că-și pierduse vocea și chiar i-a mărturisit plângând că din acest motiv impresarii i-au anulat contractele. În afara acestei confesiuni, ea nu a mai vorbit despre depresia profundă care o stăpânea. Ancheta a scos la iveală și faptul că solista și-a anunțat moartea pe Facebook, acolo unde a posta o imagine cu o mână însângerată. Este vorba despre o scenă din opera Madame Buterfly, în finalul căreia personajul principal se sinucide.
Dincolo de gestul ei șocant, colegii și specialiștii și-o amintesc pe Roxana Briban ca pe o adevărată valoare a genului, relata Pro TV.
Presa a relatat că la nici 24 de ore după înmormântare, soțul ei s-a grăbit să-și schimbe statutul de pe profilul de Facebook. La capitolul stare civilă, Alexandru Briabn a postat "singur", iar la rubrica "interesat de", el a trecut "femei".

Mălina Olinescu s-a aruncat de la etajul 6

La un an și jumătate de la moartea Mădălinei Manole, lumea artistică era din nou în doliu. Fiica cântăreței Doina Spătaru s-a sinucis, lăsând în urmă multe semne de întrebare. Avea doar 37 de ani.

Mălina a murit în noaptea de 11 spre 12 decembrie anul trecut, după ce s-a aruncat de la balconul apartamentului ei, din Calea Griviței. Presa a scris atunci că ea s-a sinucis după ce s-a certat cu fostul ei iubit, Sebastian Truță (25 de ani), de care se despărțise.
Raportul legiștilor, emis zilele acestea, nu include termenul "sinucidere". În document se scrie că Mălina „a avut un politraumatism grav cu traumatism cranio-cerebral şi asociat cu multe rupturi de viscere (organe interne)". Pe corp s-au găsit „numai leziuni vitale cauzate de căderea de la înălţime". În schimb, analizele toxicologice au depistat alcool şi un sedativ puternic, Midazolam. Surse medicale, citate de ziarul Ring, au explicat că această combinație poate da stări de euforie, iar moartea artistei ar putea fi un accident. "E foarte posibil să fie un accident, să fi confundat uşa dormitorului cu uşa de la balcon. Cine se aruncă nu stă să-şi dea jos papucii, ca atunci când se urcă în pat", a comentat un specialist citat de Ring.

Elodia e de negăsit

Moartea avocatei din Brașov a fost pronunțată oficial abia în februarie anul acesta, la cinci ani de la dispariția ei misterioasă.

Cazul Elodia a fost demarat în seara de 29 august 2007, după dispariția avocatei în vârstă de 39 de ani, și a deschis o lungă și ultramediatizată anchetă a poliției și procuraturii. Pe 8 octombrie 2007, pe fundul unei râpe dintr-o zonă împădurită, aflată între Poiana Brașov și Râșnov, au fost găsite o uniformă murdară de polițist, câteva fotografii cu Ghinescu și fiul ei, o sticluță de parfum și o pereche de mănuși cu urme de sânge, care s-a dovedit că îi aparțineau lui Cioacă. Expertiza ADN a demonstrat că era sângele Elodiei.
În ciuda indiciilor, Cioacă nu a putut fi arestat, din cauza lipsei probei principale, cadavrul. S-au organizat căutări în patru județe, în zonele Râșnov, Pârâul Rece, Predeal, în lacul Vidraru, Dragoslavele, la Rucăr, Podul Dâmboviței și Fundata-Dâmbovicioara, într-un lac din Codlea, în județele Covasna și Harghita, însă nu s-a găsit nimic. Părinții Elodiei, care îl acuză pe Cioacă, au promis o recompensă de 30.000 euro pentru găsirea fiicei lor și au angajat un detectiv particular. Conform legii, după 15 ani eventuala faptă se va prescrie, iar „dosarul Elodia” va fi clasat. În 2010, chiar de ziua fostei soții, Cioacă a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru accesarea fără drept a mail-urilor Elodiei.
Dispariția Elodiei a fost făcută publică de postul de televiziune OTV. Subiectul a fost dezbătut în 239 de emisiuni consecutive.

Gheorghe Naghi, patronul imperiului Aldis, a murit pe Dunăre

Milionarul călărăşean în vârstă de 59 de ani şi-a pierdut viaţa pe 7 august anul trecut, după ce șalupa în care acesta se afla împreună cu soţia sa, Alina (54 de ani), s-a izbit violent de malul braţului Borcea al Dunării, în apropiere de Călăraşi.

Proprietarul uneia dintre cele mai mari companii producătoare de mezeluri, Naghi avea o avere estimată de revista Forbes la 28 milioane de euro și era unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din România. Pe lângă două fabrici de mezeluri, el mai deţinea o companie care se ocupa de agricultură şi o firmă de construcţii, precum şi numeroase proprietăţi de valoare. Cea mai mare parte a averii sale i-a revenit soţiei, în conformitate cu testamentul.
Naghi a fost înmormântat într-un cimitir din Călăraşi la 10 august, zi de doliu local declarată de Primărie, iar la funeralii au asistat aproape 3.000 de oameni.

Cristian Nemescu, un talent retezat de un dement

Tânărul regizor în vârstă de 27 de ani și-a pierdut viața în noaptea de 25 spre 26 august 2006, când taxiul în care se afla a fost lovit în plin de un Porsche Cayenne, în centrul Capitalei.

În accident a murit și inginerul de sunet Andrei Toncu (28 de ani), precum și taximetristul Dumitru Arustei (24 de ani). Cei trei se aflau în taxi, când un Porsche Cayenne, condus de britanicul Ali Imran, a trecut pe culoarea roșie a semaforului, lovindu-i în plin, în intersecția de la podul Eroilor. În 2009, judecatorii au decis, prin sentință definitivă, condamnarea la șase ani de închisoare a britanicului Ali Imran.
Ultima creaţie a lui Nemescu şi Toncu, "California Dreamin' (Nesfârşit)", şi-a adjudecat, în luna mai 2007 premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Lungmetrajul cu Armand Assante şi Răzvan Vasilescu în rolurile principale a fost distins cu peste 20 de premii internaţionale şi naţionale, rulând în mai multe ţări.

Toni Tecuceanu, ucis de gripă

Actorul care făcea parte din trupa "Cronicii Cârcotaşilor” s-a stins pe 5 ianuarie 2010, la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. Conducerea spitalului a anunţat atunci că el este una dintre victimele epidemiei de gripă AH1N1. Moartea sa a declanşat o isterie a vaccinării, în plină epidemie de gripă porcină.

Adrian Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că în ultima săptămână de viață Tecuceanu a fost în comă controlată și că actorul s-a prezentat la spital în a treia zi de la infectarea cu virusul gripei noi. El era sănătos, fără complicații cronice. În presă s-a scris că suferea de boala plămânului alb sau sindromul A.R.D. - Acute Respiratory Distress. A.R.D.se dezvoltă într-un timp extrem de scurt, 78 de ore, la cei infestați cu virusul pandemic A/H1N1. Infectarea cu A/H1N1 ar fi cauzat, se pare, un edem pulmonar și a îngreunat astfel vascularizarea plămânilor, iar mai apoi a dus la lipsa de oxigen.
Paul Tecuceanu, fratele actorului, încă se judecă pentru aflarea adevărului privind decesul. El susţine că diagnosticul anunţat de Adrian Streinu – Cercel, gripă A/ H1N1, nu se potriveşte cu cel de pe certificatul constatator de deces – „bronhopneumonie acută bilaterală, obezitate şi stop cardiorespirator”. Pe 7 decembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a dat câştig de cauză familiei Tecuceanu şi a decis că spitalul trebuie să-i dea dosarul medical şi explicaţii privind instituirea stării de carantină în perioada cât actorul a fost internat actorul la „Matei Balş”.
În vârstă de 37 de ani, actorul, membru al echipei Cârcotașilor de trei ani, a jucat în mai multe spectacole de teatru, în filme și producții de televiziune. În 2006, la Gala Tanarului Actor - HOP, Tecuceanu a câștigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul "Lomeier" din spectacolul "Noapte arabă".

Laura Stoica, un sfârșit grăbit

Cântăreața şi logodnicul ei, Cristian Mărgescu, şi-au pierdut viaţa pe 9 martie 2006, într-un accident rutier. Laura avea 39 de ani și aștepta un copil.

Accidentul a avut loc pe DN2A, în apropierea localităţiii ialomițene Sineşti.  Cântăreața și logodnicul ei se întorceau de la un spectacol susţinut la Centrul Cultural din Urziceni. Şoferul unei Dacii papuc care se îndrepta dinspre Bucureşti spre Urziceni a intrat pe contrasens şi a lovit în plin autoturismul Renault Clio, condus de Cristian Mărgescu, în vârstă de 36 de ani, în care se afla şi Laura Stoica. Cei trei au murit pe loc. La începutul lunii martie 2006, cântăreaţa anunţase că este însărcinată cu primul ei copil. Urma să nască în septembrie şi intenţiona să lanseze în acel an un nou album.
În 1991, Laura Stoica a fost declarată cea mai bună solistă pop-rock, iar melodia "Un actor grabit" a fost considerată melodia anului. Între anii 1987 şi 1991 participase la toate concursurile muzicale organizate în România pentru tinerele talente.

Teo Peter, victima unui pușcaș marin american

Moartea basistului formației Compact a provocat o vie emoție în România și a produs tensiune la nivelul ambasadei Statelor Unite la București. Reacțiile provocate de deces au fost menționate și în celebrele telegrame WikiLeaks.

Teofil Peter, cunoscut ca Teo Peter, cofondator al trupei Compact, a murit într-un accident de circulaţie, pe 4 decembrie 2004, în București. Taxiul în care se afla a fost lovit violent de maşina unui puşcaş marin american, Cristopher VanGoethem, angajat al ambasadei SUA la Bucureşti. Sodatul a trecut cu viteză mare pe roșu într-o intersecție din centrul Capitalei, iar mașina lovită a fost răsturnată și turtită de forța impactului cu jeepul condus de militarul american. Pușcașul a părăsit locul accidentului sub protecție diplomatică, apoi a ieșit imediat din România, iar autorităţile din SUA l-au găsit nevinovat. Familia lui Teo Peter a cerut în repetate rânduri să se facă dreptate caz, dar fără rezultat. Familia a primit din partea americană mai multe oferte financiare, una dintre ele în valoare de 16.500 de dolari, dar a refuzat să primească bani.
WikiLeaks a obţinut şi publicat un document, din noiembrie 2007, în care diplomaţi americani afirmau că oferta finală pentru familia lui Teo Peter putea afecta cooperarea dintre România şi SUA în domenii precum achiziţionarea avioanelor F-16 sau războiul din Irak. Mesajul diplomatic confidenţial a fost trimis pe 16 noiembrie 2007 de ambasada SUA din Bucureşti către sediul Departamentului de Stat al SUA.

Emil Hossu a murit pe scenă

Destinul unui mare actor a fost să ardă până la capăt pentru pasiunea care i-a luminat viața. Emil Hossu s-a stins din viață pe scenă, sub ochii soției, Catrinel Dumitrescu.

Actorul în vârstă de 70 de ani a murit pe 25 ianuarie, cu doar câteva minute înainte de a juca într-un spectacol la Teatru Nottara. El a leșinat în timpul pregătirilor pentru spectacolul "Aniversarea". Medicii de la SMURD au încercat timp de 40 de minute să-l resusciteze după ce l-au găsit în stop-cardiorespirator. Catrinel Dumitrescu, aflată în stare de șoc, a avut nevoie de îngrijirile paramedicilor.
Actriţa Camelia Zorlescu a declarat pentru Evenimentul zilei că Hossu era afectat de evenimentele care s-au petrecut în Bucureşti, actorul participând la protestele politice din Piața Universității.
Hossu era un reprezentant de seamă al generației de actori de mare talent din România. A jucat în numeroase piese de teatru și în filme precum „Toamna bobocilor”, „Cel mai iubit dintre pământeni” sau „Secretul lui Bachus”.

Mihai Erbașu, o moarte bizară

Dispariția sa a provocat numeroase controverse. Cazul a fost întors pe toate fețele în presă, apoi s-a așternut liniștea.

În vârstă de 62 de ani, cunoscutul om de afaceri a fost găsit mort pe 21 iunie 2004, în piscina vilei sale din Snagov. Administratorul imobilului a descoperit cadavrul în bazinul de înot al vilei, care era aproape gol. Două supoziții au apărut imediat: el a căzut accidental de la etajul imobilului sau s-a aruncat în piscină. În subsolul casei au fost găsite un cordon rupt și mai multe urme de sange. Potrivit anchetatorilor, Erbașu a încercat să se spânzure, dar din cauza greutății mari a corpului său, lațul s-a rupt. El ar fi lăsat mai multe scrisori familiei.
Erbașu controla mai multe afaceri în domeniul construcțiilor și era considerat unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri români, cu o avere de 100 de milioane de dolari, dar avea datorii foarte mari, iar creditele bancare aveau scadența la finele anului 2004, an în care Erbașu s-a sinucis. Mai mult, s-a constatat că SC Construcții Erbașu SA era în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea “întrucat nu dispunea de lichidități, nu mai putea contracta alte credite”, iar datoriile erau de 2,2 ori mai mari decât creanțele.

Cătălin Hîldan a murit pe terenul de fotbal

Moartea jucătorului dinamovist a șocat întreaga țară. Un sportiv puternic nu poate muri la 24 de ani. Și totuși, s-a întâmplat.

Cătălin Hîldan s-a stins din viaţă pe 5 octombrie 2000, la Oltenița, în timpul unei partide amicale dintre echipele Şantierul Naval şi Dinamo. În minutul 72 al meciului, Cătălin s-a prăbuşit pe gazon. A fost transportat de urgenţă la spital, dar toate încercările de resuscitare au eşuat. Cauza decesului a fost un anevrism cerebral.
Hîldan a fost căpitanul lui Dinamo şi a jucat de cinci ori în echipa națională. De la moartea sa, numărul 11 a fost retras la Dinamo. În memoria sa, peluza nord a stadionului din Șoseaua Ştefan cel Mare se numeşte Peluza Cătălin Hîldan. Fotbalistul a rămas în memoria suporterilor ca “Unicul Căpitan”.