Dosar Eva: 10 milionari pe care criza i-a uşurat de bani. Vezi cine sunt!
În ciuda multor opinii, criza face dreptate. Ea îi scoate din joc pe competitorii slabi şi pe cei cocoţaţi în fruntea unor imperii false, clădite pe baze nesănătoase.
Criza pe care astăzi dau vina toţi ucide afacerile neadaptate la realitatea pieţei, acţionând neutru, obiectiv, fără patimi, întocmai ca o constantă matematică sau ca o lege a fizicii. Poţi să îi calculezi impactul, poţi să o previi şi chiar să o eviţi, dar nu ai cum să o minţi.
Criza, cel mai negativ personaj din viaţa de zi cu zi care bate filmul, le dă frisoane nu doar angajaţilor care trăiesc cu greu de la o leafă la alta. În multe cazuri, banii milionarilor în euro care se lăudau cu investiţii, profituri şi achiziţii record s-au dus pe apa Sâmbetei. Descoperă cine sunt oamenii de afaceri care au picat testul crizei.
Dinu Patriciu - cel mai bogat român hăituit de creditori
Anul trecut avea o avere de 2,1 - 2,2 miliarde de euro, potrivit publicaţiei "Forbes 500 de miliardari", editată de trustul media pe care îl patronează. Şi totuşi, criza nu ţine cont de topuri, iar afacerile lui Patriciu au luat-o la vale anul trecut.
Investiţiile sale faraonice în media şi în retail au capotat lamentabil. Toţi salariaţii Mic.ro vor fi concediaţi începând din 2 aprilie, după ce cu o zi înainte de Mărţişor aceştia au primit preavizul. Lista creditorilor Mic.ro retail cuprinde 978 de persoane fizice şi juridice, la care se adaugă şi cei 1.543 de salariati care încearcă să îşi recupereze salariile restante. Potrivit HotNews, datoriile reţelei Mic.ro totalizează 140 de milioane de euro.
Și afacerea media e tot pe butuci. Anul trecut, Patriciu declara că din 2006, de când a preluat trustul Adevărul, a investit peste 100 de milioane de euro în trustul Adevărul, dar compania a rămas fără bani de salarii şi a făcut restructurări. Printre victimele colaterale ale rateurilor lui Patriciu se numără Ion Ţiriac, care are de recuperat un milion de euro din asigurarea parcului auto de la Mic.ro, Dan Voiculescu şi Adrian Sârbu, cu restanţe pentru publicitatea difuzată de Intact şi Pro TV pentru Adevărul.
Irinel Columbeanu, luat în spaţiu de tatăl său
În 2008, afacerile lui Irinel valorau 120 de milioane de euro. Astăzi, el are mai puţin de zece milioane.
Averea lui Columbeanu a intrat la apă după ce valoarea terenurilor pe care acesta le deţinea a scăzut de trei ori faţă de cea din 2008, astfel că în 2010 mai avea doar 9-10 milioane de euro, potrivit Capital. În plus, afacerea cu cimentul-minune, columbeanitul, n-au fost chiar... beton, aşa cum se aştepta el.
Fugărit de umbra crizei, Irinel a încercat să-şi pună la adăpost bruma de avere atunci când s-a pronunţat divorţul de Monica Gabor, astfel că acum cea mai mare parte a bunurilor şi investiţiilor sale sunt trecute pe numele tatălui său, Ion Columbeanu, fost consilier de stat şi adevăratul afacerist al familiei.
"Irinel Columbeanu nu are nimic pe numele dumnealui. Nici casa, nici afacerile. Cu ce demonstrează că o întreţine pe Irina? Vila în care locuieşte Irinel Columbeanu este pe numele tatălui său. La fel şi afacerile. Irinel Columbeanu a fost luat în spaţiu de tatăl său cu ocazia acestui divorţ, după ce a cerut anchetă socială la Izvorani. Domiciliul dumnealui era în Bucureşti, pe Calea Victoriei", declara Ionuţ Dojană, avocatul Monicăi Gabor, când cei doi luptau pentru custodia fetiţei lor, Irinuca.
Cristian Ţânţăreanu - eternul playboy, "vânat" de Fisc
Cunoscut pentru petrecerile sale extravagante, în stil Playboy, şi pentru vacanţele sale exotice, Ţânţăreanu (cu o avere estimată în 2010 la 25-30 de milioane de euro) a sărăcit în 2011 şi a ieşit din Top 300 Capital şi topul Forbes.
Țănțăreanu a devenit celebru prin petrecerile opulente organizate pe domeniul său din Corbeanca, unde afișa imaginea unui Hugh Hefner autohton. Astăzi n-o mai duce pe picior mare ca altădată, dar asta nu înseamnă că moare de foame.“Nu mai intru în top. Mă aşteaptă ANAF-ul, o să-mi pierd banii”, declara Cristian Ţânţăreanu, citat de Libertatea.
Fiscul a emis pe numele lui ordin de executare silită pentru o datorie de peste 4,75 milioane de euro la bugetul de stat şi a scos anul trecut la vânzare o maşină de lux, un Mercedes Benz ML320, pentru a recupera TVA-ul datorat de Tânţăreanu pentru tranzacţiile imobiliare din complexul Paradisul Verde în perioada 2005-2006. Mașina a fost scoasă la licitație și luna trecută, la prețul de 17.550 de lei. Fiscul a mai pus sechestru pe încă un autoturism şi un teren de 11.000 de metri pătraţi.
Gigi Becali, legat de pământ
Valoarea actuală a averii lui Gigi Becali a fost estimată în 2011 între 150 de milioane de euro (Forbes) şi 300 de milioane de euro (Capital). Până la nivelul de 2,5 miliarde de euro, cât avea în 2008, potrivit Capital, e cale lungă şi aproape imposibil de parcurs din nou.
Principala afacere a patronului Stelei rămâne vânzarea de terenuri. Gigi deţine suprafeţe imense de pământ - peste 240 de hectare în Voluntari, 40 de hectare în Capitală, peste 40 de hectare în Brăila şi 100 de hectare în Piteşti. Piaţa imobiliară s-a prăbuşit constant în ultimii trei ani, iar averea lui Gigi Becali s-a redus, mai ales că nici celelalte afaceri, precum Avicola Iaşi sau Arcom, au înregistrat pierderi foarte mari.
"Este adevărat, Gigi se află într-o criză de lichidităţi, dar asta nu înseamnă că e sărac", a declarat într-o emisiune televizată Giovanni Becali, vărul lui Gigi. Chiar dacă afacerile s-au dus în jos în ultimii ani, europarlamentarul nu a ezitat, luna trecută, să strângă utilaje și alimente pentru sinistrați și să plece la deszăpezire în județul Vrancea
Fraţii Negoiţă, avere sechestrată de Fisc
În 2009, Fiscul a pus sechestru pe averea lui Robert Negoiţă, pentru o datorie la buget de 28 de milioane de euro, întrucât deputatul a vândut 900 de apartamente şi nu a achitat TVA.
"Sechestrul a fost pus pe conturile bancare, clădiri terminate şi în curs de execuţie, birouri şi terenuri. Practic, pe toate bunurile pe care le-a anunţat domnul Negoiţă în declaraţia sa de avere", declara o sursă judiciară citată de Mediafax.
Afacerile fraţilor Robert şi Ionuţ Negoiţă, bazate în principal pe sectorul imobiliar, au fost zgâlţîite zdravăn de criză. Cei doi au investit în imobiliare, hoteluri şi media, iar averea lor a fost estimată anul trecut de Forbes la 60-70 milioane de euro. Fraţii Negoiţă controlează patru hoteluri Rin în Capitală, cu o capacitate totală de 2.100 de camere, care au obţinut în 2010 o cifră de afaceri în scădere cu aproape 8% faţă de nivelul din 2009. Aproape jumătate din cele 1.500 de camere ale Hotelului Rin Grand Hotel au fost transformate în apartamente de două camere şi trei camere pentru a fi vândute, dar clienţii sunt greu de găsit.
Dumitru Sechelariu, prea sărac pentru topuri
Fostul primar al Bacăului a fost răpus de recesiune, dar şi de problemele pe care le-a avut cu Justiţia.
Averea estimată în 2010 la 40-45 milioane de euro s-a subţiat în 2011, iar Dumitru Sechelariu a avut de serios de furcă cu băncile, astfel că a rămas fără finanţare. "Seche" a încercat zadarnic să vândă fabrica de hârtie Letea, pe care a cerut iniţial 50 de milioane de euro, însă nici când a lăsat preţul la 20 de milioane de euro n-a avut succes.
După perioada petrecută în închisoare, Sechelariu trăieşte retras pe domeniul său şi se implică doar în cariera de pilot de curse auto a fiului său.
Dinel Staicu și-a schimbat numele ca să scape de închisoare
În 2010, Dinel Staicu avea 14 milioane de euro şi era unul dintre cei mai descurcăreţi oameni de afaceri de nivel mediu din ţară. Astăzi nu mai are nimic. Cu excepţia unei condamnări definitive la închisoare pentru fraundarea unei bănci.
Pe 4 aprilie 2011, fostul preşedinte şi director general al SIF Oltenia a fost condamnat la 7 ani de închisoare cu executare, pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor, soldată cu un prejudiciu de 9,3 milioane de euro.
Dinel Staicu a încercat să fugă din ţară şi a vrut să-şi schimbe numele în Dinel Niţu, dar a fost prins şi închis în penitenciarul Rahova.
Cornel Penescu - o avere de care s-a ales praful
Controversatul om de afaceri piteştean a fost arestat şi închis în 2009 pentru dare de mită. A urmat declinul continuu, iar imperiul lui său s-a făcut țăndări.
Conform Capital, Cornel Penescu şi fratele său, Ilie, aveau în 2009 o avere de 160-170 de milioane de euro, construită în jurul lanţului de hipermarketuri PIC, precum şi alte afaceri în diverse domenii: producţie, comerţ, distribuţie de produse alimentare, taximetrie, transport de marfă, construcţii şi mass-media.
După ce omul de afaceri a fost închis, averea a fost pusă sub sechestru de autorităţi, iar afacerile sale s-au prăbuşit rapid. Penescu a fost eliberat sub control judiciar în 2010.
Octavian Radu, la un pas de faliment
Înainte de criză, holdingul RTC era evaluat la 150-200 de milioane. În 2010, însă, lanţul de librării Diverta a fost puternic afectat de scăderea economiei în anul precedent, dar şi de cheltuielile masive făcute de Octavian Radu, fondatorul grupului RTC, pentru extinderea afacerii.
Potrivit Capital, Diverta a încheiat anul 2009 cu vânzări de 30 milioane de euro, cu 37% mai puţin faţă de anul precedent. Compania a decis reducerea fondului de salarii cu 45% şi a numărului de angajaţi din retail cu 40%. Cum datoriile depăşeau 10 milioane de euro, compania a intrat în insolvenţă. "E un moment dificil în viaţa mea. Există viaţă şi după insolvenţă, doar că trebuie să trecem acum prin aceste momente neplăcute. Sper să ieşim din insolvenţă, acesta e planul", declara Octavian Radu în publicaţia Money Express.
După acest moment critic, compania a fost reorganizată şi a scăpat de faliment. "Din păcate, majoritatea afacerilor mele au pierdut mai mult de două treimi. Eu am investit (nu întâmplător) în domenii care creşteau exponenţial la creşterea veniturilor. Ce domenii aveau creşterile cele mai mari, pe alea le-am ales. A venit criza, şi ele au căzut şi cel mai mult. E explicabil: chiria a mai scăzut pe ici, pe colo, nu şi curentul, nici benzina. Aşa că primele lucruri pe care le taie omul sunt cele care nu sunt neapărat utile – cărţi, gadgeturi, haine...", a explicat pentru Capital fondatorul grupului RTC.
Gabriel Cârlig a prevăzut criza, dar n-a învins-o
Fondatorul producătorului clujean de lenjerie intimă se mândrea în presă că a prevăzut venirea crizei în România. Dar cifrele arată altceva.
Gabriel Cârlig (44 de ani) şi-a început ascensiunea la Cluj, a continuat dezvoltarea afacerii sale în Bucureşti şi s-a extins în străinătate, prin parteneriate în Italia, Franţa şi Ungaria. Criza l-a forţat apoi să acționeze în sens invers, prin restrângerea activității înapoi, în România.
În 2009, forţată de ameninţarea cu falimentul, compania lui Cârlig şi-a achitat datoriile către o firmă din Germania, care îl acţionase în instanţă, dar a rămas cu datorii de 4,8 milioane de lei la Fisc.
În 2010, Jolidon a avut o pierdere netă de peste 8 milioane de euro. Conform Forbes, Cârlig are acum o avere de 20 de milioane de euro.