Dosar Eva: 10 beizadele care au băgat România în sperieți. Vezi ce au făcut!
Lista șmecherilor care își fac de cap include doar cele mai cunoscute cazuri.
Andrei Plăcintă, între droguri, blasfemie și scandal
Fiul fostului ministru al sănătății Sorina Plăcintă a fost condamnat miercuri, de Tribunalul Bucureşti, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru tentativă de omor, tâlhărie şi ultraj contra bunelor moravuri, în urma incidentului violent petrecut pe 6 decembrie 2010, pe strada Berzei din Capitală. Pedeapsa a fost suspendată pe un termen de încercare de opt ani.
Plăcintă s-a certat cu prietena sa, a lovit-o și i-a luat telefonul mobil cu care aceasta vroia să sune la 112. El s-a urcat cu picioarele pe capota și pe plafonul mașinii tinerei, îndoind tabla, iar când în apărarea fetei au intervenit mai multe persoane, a urcat la volanul mașinii lui și a dat cu mașina peste un bărbat. După două zile, Plăcintă a fost arestat preventiv pentru 29 de zile. El a recunoscut în faţa instanţei că a fumat canabis cu prietenii, la vârsta de 15-16 ani, când era elev la un liceu din Elveţia, ţară care tolerează consumul de droguri uşoare.
Tânărul Plăcintă a mai ajuns în atenţia presei, după ce a postat mai multe poze controversate pe internet. În timpul mandatului mamei sale, el a postat pe internet poze în care simula săruturi cu alţi băieți. În replică, Sorina Plăcintă spunea atunci: "Sunt mândră de fiul meu. (...) Copilul meu, adică băiatul meu, că deja are 19 ani, a crescut de la 13 ani prin ţări străine şi s-a descurcat de unul singur." În presă s-a scris că Plăcintă junior ar fi devenit la vârsta de 18 ani adept al "Primei Biserici Ateiste”, cult care neagă existenţa lui Dumnezeu şi e considerat satanist de preoți. Tânărul a postat pe internet poze în care urina pe o troiţă maramureşeană, cu un comentariu jalnic: "Asta fac eu cu Dumnezeu!".
Andrei Andronie, șmecherul cu BMW apărat de magistrați
Tupeu maxim și relații puternice. Pe asta s-a bazat Andronie în scurta și trista lui viață în care a reușit să ia două vieți.
Fiul cunoscutului bancher Jean Andronie, fost vicepreședinte al BCR, a provocat la începutul lunii noiembrie 2011 un grav accident auto, pe Calea Floreasca din Capitală, în urma căruia două persoane au murit, iar alte trei au fost rănite.
Andronie (20 de ani) gonea cu 180 km/h la volanul unui BMW, încercând să scape de urmărirea unui echipaj de poliție când a lovit o maşină pe bulevard şi apoi a spulberat un taximetru. O tânără și șoferul au fost uciși pe loc. După accident, el a refuzat să sufle în etilotest, pe motiv că avea sânge în gură şi rezultatele nu ar fi fost corecte. El nu a acceptat nici să-i fie luate probe biologice la Institutul Naţional de Medicină Legală.
Andronie a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, apoi eliberat.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au adus argumente uluitoare în motivarea deciziei de cercetare în libertate. Toate declaraţiile tânărului, dar şi faptul că a refuzat să facă testul privind concentraţia de alcool din sânge au fost considerate de instanţă ca "acte de teribilism specifice vârstei". Andronie risca până la 15 ani de închisoare, însă ar putea scăpa cu o pedeapsă mai mică din cauza unei lacune a legislaţiei penale, întrucât anchetatorilor le va fi greu să demonstreze faptul că tânărul era sub influenţa băuturilor alcoolice în momentul producerii accidentului.
Iustin Covei, spaima Craiovei
Cunoscut ca un cal breaz în Cetatea Băniei, este supranumit "Prinţişorul lui tata". Iar tata, Marin Covei, era judecător în Craiova și îi acoperea toate prostiile. Până când n-a mai mers.
Covei a fost arestat în 2009, alături de alte 17 persoane, fiind acuzat că a furat peste două milioane de euro din conturile unor cetățeni străini. Fiul judecătorului Marin Covei a fost prins de mascaţi în locuinţa bunicilor săi din Craiova. În momentul în care a ieşit din casă, el a spus că are un laborator de fabricat prăjituri. Covei a fost filmat chiar în timp ce scotea bani de la un bancomat aflat chiar lângă sediul Poliţiei din Bucureşti. El nu a apucat să se plictisească în spatele gratiilor, fiind eliberat sub control judiciar pe 11 octombrie 2010.
Covei a devenit cunoscut după un șir lung de infracțiuni. Iată pe scurt lista cazurilor în care a fost implicat, publicată de Adevărul:
aprilie 2002: A distrus un Oltcit pentru că nu i-a plăcut faţa şoferului. Dosarul penal a fost soluţionat cu neînceperea urmăririi penale (NUP).
mai 2003: A fost prins la volanul unui BMW neînmatriculat şi fără permis de conducere. Soluţia: NUP.
ianuarie 2004: A intrat înarmat într-un bar, împreună cu 10 prieteni. A fost dus la Poliție, unde a lovit un subofiţer. Condamnat doar la trei luni de închisoare, cu suspendare şi 12 luni de supraveghere
februarie 2004: A produs un grav accident rutier, conducând cu viteză excesivă o mașină neînmatriculată. Soluţia: două luni de detenţie, dar tot cu suspendare.
aprilie 2004: A intrat cu un scuter într-o maşină a Poliţiei. A primit doar o amendă.
iulie 2004: A bătut un taximetrist și i-a luat staţia radio. Dosar soluţionat cu NUP.
august 2005: A dezbrăcat un tânăr pentru a-l fotografia, apoi l-a băgat într-o pubelă. Tânărul şi-a retras plângerea. Soluţia: NUP.
ianuarie 2006: A fost acuzat că a înjunghiat o tânără, însă în timpul anchetei aceasta a declarat că totul a fost o greşeală și și-a retras plângerea.
Adrian Cocoană, ucigașul cu Ferrari
Un prototip al tupeului, indolenței și prostiei, Cocoană s-a folosit de fiecare chichiță pentru a scăpa de închisoare după ce a ucis un om.
Pe 19 august 2008, Cocoană conducea cu o viteză de peste 100 de kilometri pe oră un Ferrari în centrul Timişoarei şi a provocat un accident, în timp ce încerca să facă o depăşire. Bolidul s-a izbit de un taxi, apoi a ricoşat pe trotuar, unde a lovit mortal un tânăr şi a rănit grav o altă persoană.
În timp ce ancheta era pe rol, iar mama tânărului ucis își plângea fiul, Cocoană a plecat în vacanțe exotice și a postat pe Facebook imagini cu el în Sri Lanka.
Adrian Cocoană a fost condamnat definitiv de magistraţii Curţii de Apel Craiova la patru ani de închisoare cu executare şi la plata unor daune morale de jumătate de milion de euro. La o lună după ce a fost condamnat să plătească trei milioane de lei familiei victimei, el a a ieşit însă din cele două firme imobiliare în care era asociat și administrator, dar a rămas acţionar la o firmă de taxi care nu produce nimic. A scăpat rapid şi de vila sa, girând-o pentru un împrumut greu de returnat, de 65.000 de euro, de la o cunoştinţă a sa, care acum e proprietara locuinței.
Din spatele gratiilor, Cocoană a trimis la Craiova o scrisoare prin care a cerut anularea executării pedepsei.
Andrei Popa, recidivist cu drogurile
Fiul şefului AVAS, Aurelian Popa, a fost prins în flagrant de poliţiştii de la antidrog, la începutul lunii august 2011, în timp ce făcea o tranzacţie cu canabis.
Flagrantul a fost realizat în zona Pieţei Chibrit din Bucureşti, iar Andrei Aurel Popa avea la el o geantă în care se afla o sticlă în care erau peste 190 de grame de canabis.
Tânărul, în vârstă de 28 de ani, a fost achitat de judecătorii Tribunalului Bucureşti pentru acuzaţia de trafic de droguri, însă a fost condamnat la şase luni de închisoare pentru deţinere de droguri de risc pentru consum propriu. Cum însă Andrei Popa avea o condamnare definitivă la trei ani de închisoare cu suspendare, dispusă în 2009, judecătorii au hotărât ca acesta să execute în totalitate ambele pedepse. În cazul în care decizia rămâne definitivă, tânărul va sta 3 ani şi 6 luni la închisoare.
Claudiu Diamandescu, o odraslă bine protejată
Fiul fostului sef al Politiei Romane, generalul Corneliu Diamandescu, a condus una dintre cele mai mari rețele de trafic de mașini de lux furate.
58 de persoane au fost arestate în acest caz. Potrivit ziarului România liberă, dosarul a fost plimbat prin tot felul de expertize. Diamandescu jr. a fost trimis în judecată, iar în 2006 a reintrat în atenția presei într-un dosar de trafic de droguri. El a fost cercetat doar pentru consum de cocaină și achitat.
În scandaluri cu mașini furate au mai fost implicați fiul colonelului Ion Șoricică, fostul șef al Poliției Rutiere, depistat la volanul unei mașini de lux furate și băiatul colonelului de Poliție Traian Bolosin.
Laurențiu Vlăduț:, stăpânul cardurilor clonate
La începutul lunii martie, fiul adjunctului şefului Poliţiei Calafat, condamnat în noiembrie 2010 la cinci ani de închisoare cu executare pentru clonare de carduri, s-a predat Poliției.
Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, timp de doi ani, de când a fost condamnat şi până în martie, Laurenţiu Vlăduţ a fost câteva luni plecat din ţară, însă cea mai mare parte a timpului a petrecut-o în țară.
Fiul adjunctului şefului Poliţiei Calafat, Laurenţiu Vlăduţ, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în noiembrie 2010 de Tribunalul Dolj. Procurorii au stabilit că, în aprilie 2010, Laurenţiu Ion Vlăduţ, zis "Lari", și alți cinci tineri au format o grupare infracţională, specializată în fabricarea de dispozitive pentru falsificarea instrumentelor de plată electronică, prin reinscripţionarea datelor conturilor bancare obţinute în mod fraudulos. Ei au montat aparatură de copiere a datelor în ATM-uri din Italia şi au retras numerar cu carduri false din bancomate.
Costi și Alina Răducănoiu, frații care au terorizat Craiova
Până în anii 2000, copiii fostului prefect de Dolj, Constantin Răducănoiu au făcut ce au vrut în Bănie, iar Poliția și Procuratura erau neputincioase.
Costi Răducănoiu (foto) era capul răutăților. Cel mai mare scandal pe care l-a provocat a avut loc în vara anului 1996, când a bătut doi tineri craioveni, împreună cu sora lui și încă trei amici. Costi a bătut și un polițist din Craiova, iar la Predeal a lovit un bucureștean, căruia i-a distrus mașina. Poliția din Brașov l-a reținut 24 de ore. Întors la Craiova, Răducănoiu a bătut un craiovean și i-a distrus mașina, pe motiv că avea număr de București. Berizadeaua a scăpat de dosarul penal după ce un prieten a luat vina asupra sa. Tribunalul Dolj l-a condamnat la patru ani de închisoare pentru bătaia din 1996, dar a scăpat cu o grațiere, apoi a bătut un taximetrist în centrul Craiovei. Acesta și-a retras plângerea.
După 1998, odată cu ieșirea din politică a tatălui său, Costi Răducănoiu s-a potolit și își vede în liniște de afaceri, iar Alina a avut un proces pentru calomnie cu judecătorul care a condamnat-o la patru ani de închisoare pentru vătămare corporală, violare de domiciliu și tulburarea liniștii publice.
Lucian Tărniceru a ucis și a fugit
În septembrie 2007, fiul fostului deputat PSD de Suceava Petru Tărniceru a accidentat mortal o fetiță de 8 ani în satul Mihăileni, din județul Botoșani și a fugit de la locul accidentului.
Potrivit ziarului România liberă, fetita a fost aruncată la 25 de metri de locul impactului, iar șeful postului de Poliție din localitate a spus că acesta circula cu 130 km/h pe un drum inchis circulatiei rutiere. Tărniceru a fost prins de polițiștii de frontieră de la Vama Siret, cu ajutorul aparatului de termoviziune. Acesta circula rula paralel cu fășia de frontieră, masina era avariată și nu mai avea numere de înmatriculare. Analizele au relevat că în momentul producerii accidentului, Lucian Tărniceru se afla sub influența alcoolului. Avocații săi au cerut eliberarea din arestul preventiv, invocând... nebunia! Ei au depus la dosar trei internări la Spitalul de Neuropsihiatrie "Socola" din Iași. El a fost condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare.
Lucian Tărniceru avea antecedente penale. El a fost implicat în mai multe scandaluri la Vatra Dornei și a fost condamnat și la trei ani de închisoare pentru viol.