Denzel Washington - desavarsirea elegantei

Recunosc, imi place Denzel Washington in mod neconditionat. Este un actor care defineste aceasta arta magica, un barbat elegant, care face ca orice eveniment la care participa sa fie unul "cool", un familist convins, un perfectionist, un barbat morocanos uneori, dar intotdeauna stilat si atent.

Are doua Oscaruri la activ, numeroase alte premii acordate de asociatii prestigioase din lumea filmului, iar cel mai recent proiect al sau, aparut pe ecranele romanesti, este "Man On Fire".

Am exagerat? Nici macar! Toate realizarile lui confirma aceste lucruri. Cea mai noua productie in care joaca, "Man On Fire", este una incitanta, desi publicul american nu a imbratisat filmul cu prea mare caldura. Drama, care se desfasoara in Mexico City, are in centrul sau un personaj cu un trecut intunecat, un fost puscas marin, Creasy (Denzel Washington), angajat sa pazeasca o fetita ai carei parinti au primit amenintari cu rapirea acesteia. Cand inevitabilul se produce, Creasy va face totul pentru a salva fetita din mainile atacatorilor.

Si Creasy nu este decat unul dintre nenumaratele personaje interpretate de Washington pana in prezent... Tom Hanks afirma ca a lucra cu Denzel pentru "Philadelphia" (1993) "a fost ca si cum ar fi urmat cursuri de drama", adaugand ca a invatat mai multe lucruri despre actorie urmarindu-l pe Washington in actiune decat de la oricine altcineva.

Si asta pentru ca actorul in varsta de aproape 50 de ani (28 decembrie 1954, Mount Vernon, New York) duce pana la perfectiune rolurile pe care le joaca. Nu fuge nici de micile aparitii in proiecte cinematografice considerate "nesemnificative" si refuzate de alti colegi de breasla, daca intr-adevar crede in ele si il ajuta sa evolueze. Restul nu conteaza.

A, ba da... Familia... Este cel mai important lucru din viata lui. Este casatorit cu Pauletta Washington din 1983 - cei doi si-au reinnoit juramintele de credinta in anul 1995, in Africa de Sud - si au impreuna patru copii: John David, Katia si gemenii Malcolm si Olivia. "Actoria nu este viata; copiii acestia reprezinta viata mea... Nu vreau sa fiu genul acela de persoana care spune: 'O, Doamne, nu am fost acolo, langa ei. M-am gandit mai mult la mine decat la ei.' Cariera mea s-a dezvoltat datorita familiei mele, datorita stabilitatii din viata mea si datorita sarbatorilor si zilelor de nastere petrecute impreuna. Daca nu as fi avut o familie, ce as fi facut in acest week-end?"



Unul dintre cele mai reprezentative lucruri pentru Denzel Washington este faptul ca adesea a interpretat personaje reale: Rubin Carter in "The Hurricane" - un rol memorabil, apreciat, in aceeasi masura, de publicul din intreaga lume si de critica (a obtinut un Glob de Aur pentru aceasta interpretare si o nominalizare la Oscar), Malcolm X in "Malcolm X" (numeroase premii acordate de New York Film Critics Circle: Best Actor, Boston Film Critics Association: Best Actor, Berlin Film Festival: Silver Bear Award: Best Actor, o nominalizare la Oscar) sau Herman Boone in "Remember The Titans".


Premiile castigate, aprecierea fanilor si a criticilor vorbesc de la sine despre talentul sau. Dar Washington este un actor modest: "Raman recunoscator pentru darul pe care l-am primit si incerc sa il folosesc intr-o directie buna." Si, intr-adevar, se foloseste de renumele sau in sens pozitiv: colaboreaza si sustine financiar asociatii caritabile, cum ar fi: Nelson Mandela Children's Fund si The Gathering Place, un spital pentru persoane infectate cu HIV.

Este genul de barbat pe care nu il vei vedea niciodata neingrijit, imbracat "casual", mai ales la evenimente. Denzel Washington se respecta... Un tip mai degraba conservator, dar extrem de stilat, cu un fizic atractiv, care face orice petrecere sa "arate bine". In plus, a fost ales de "Empire Magazine", in 1995, drept unul dintre cele mai sexy 100 de staruri din istoria filmului, iar in 2002 a intrat in Topul 50 Most Beautiful People, realizat de "People Magazine". Asta spune ceva despre el, nu?...

Iar talentul sau extraordinar nu a putut fi trecut cu vederea. Inca de mic a avut parte de toate "ingredientele" necesare apropierii de lumea stralucitoare a filmului. Tatal sau, Denzel Sr., a fost preot penticostal, in timp ce mama sa, Lennis, era cosmeticiana. Urmarind predicile pasionate ale tatalui sau la biserica (ceea ce i-a transmis, mai departe, un profund respect si o dragoste deosebita pentru biserica si pentru actiunile caritabile) si ascultand barfele si povestile "tesute" la salonul la care mama sa aranja clientele, pasiunea pentru actorie nu avea cum sa nu incolteasca in sufletul baietelului de atunci.

O intamplare interesanta din copilaria lui Washington arata, in mod aproape incredibil, ca actoria a fost pentru el, de la bun inceput, drumul "stabilit" in viata. O intalnire intr-o frizerie, pe vremea cand era copil, cu o doamna in varsta pare sa confirme succesul sau de astazi: doamna, foarte amabila, a rugat-o pe Lennis, mama sa, sa ii scrie numele complet al baiatului. Intrebata de ce sa faca acest lucru, batrana i-a spus: "Pentru ca va ajunge sa distreze milioane de oameni candva." Mama i-a lasat batranei numele baiatului si de-abia mai tarziu cei doi au aflat ca femeia ar fi fost un fel de prezicatoare a locului. Crezi sau nu, dar celebritatea i-a fost predestinata lui Denzel Washington!

Intentia sa initiala a fost insa specializarea in medicina, in speranta ca va deveni doctor, apoi in stiinte politice si abia apoi in jurnalism/drama, licenta pe care a si obtinut-o, urmand cursurile Universitatii Fordham.
Potentialul sau pentru artele dramatice a iesit la iveala in productiile studentesti la care a participat, cel mai notabil rol al sau din acea perioada fiind Othello.

O data absolvent al unei facultati, Washington si-a continuat studiile, fiind bursier al American Consrvatory Theater. Dupa numai un an, Denzel renunta la scoala si devine actor "practicant".



Inainte de a da lovitura interpretand rolul Dr. Phillip Chandler in drama-serial de la NBC "St. Elsewhere" - 1982 (care ar putea fi considerat momentul intrarii sale in lumea "greilor"), Washington a aparut in filmul pentru televiziune "Wilma" (1977) si in productia "Coriolanus" la un Festival Shakespeare. Debutul sau pe marele ecran l-a reprezentat filmul "Carbon Copy", din 1981.

A jucat adesea in filme "revolutionare", in roluri reprezentative pentru populatia de culoare. "Sunt foarte mandru ca sunt de culoare, dar asta nu este tot ceea ce insemn eu. Este background-ul meu istoric si cultural, harta mea genetica, dar nu reprezinta tot ceea ce sunt eu si nici nu este baza de la care pornesc toate raspunsurile mele in viata."

In timpul celor sase ani petrecuti pe platoul de filmare de la "St. Elsewhere", Washington s-a folosit de vacantele de vara pentru a-si perfectiona cariera cinematografica. A jucat in filmul din 1987 "Cry Freedom" (care i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar), dar performanta extraordinara din drama istorica "Glory", din 1989 - in care a interpretat rolul unui sclav fugar - a fost cea care a asigurat audienta si criticii de talentul sau incontestabil. Pentru aceasta interpretare, Denzel Washington a primit un Oscar pentru rol secundar, un Oscar despre care multi nu stiau pana la decernarea Premiului Academiei pentru "Training Day" (2001).

Despre cele doua mult ravnite statuete, Denzel marturiseste: "Imi place sa le tin una langa cealalta. Lumea imi spune: 'Felicitari! In sfarsit ai primit un Oscar!' Iar eu trebuie sa ii corectez pe toti si sa le spun ca 'De fapt, asta pentru Training Day este al doilea Oscar. Pe primul l-am castigat pentru Glory, in 1989.' Unii imi raspund: 'Da, dar acela era pentru rol secundar', dar pentru mine inseamna acelasi lucru."

In anii '90 a jucat in trei filme semnate Spike Lee: "Mo' Better Blues" (1990), "Malcolm X" (1992) si "He Got Game" (1998).

Numele sau a inceput sa fie din ce in ce mai cunoscut si mai solicitat de regizorii si producatorii de la Hollywood.
Au urmat filme de actiune si thriller-uri ca "The Pelican Brief" (1993), in care a jucat alaturi de Julia Roberts, "Crimson Tide" (1995), "Courage Under Fire" (1996), "The Siege" (1998), "Fallen" (1998) si "The Bone Collector" (1999), in care a facut echipa cu Angelina Jolie. A castigat (din nou) inimile cinefililor cu pelicula romantica "The Preacher's Wife" (1996), cu Whitney Houston, si s-a reintors la Shakespeare cu participarea in comedia "Much Ado About Nothing" (1993).



Totusi, Denzel si-a exprimat in repetate randuri preferinta pentru rolurile "adevarate", cu greutate, decat pentru filmele de actiune. "Imi place sa vorbesc. Imi place sa joc. Alergatul, saritul peste tot felul de obstacole si impuscatul in stanga si in dreapta nu reprezinta ideea mea de zi perfecta... Trebuie sa gasesc o modalitate pentru a ramane optimist, pentru ca zilele acestea, cand se filmeaza scenele de actiune, sunt plictisitoare pentru mine."

Tocmai de aceea in pelicule mai serioase Denzel Washington nu dezamageste. Rolul sau, aclamat de critica, din drama "Philadelphia" (1993), in care intruchipeaza avocatul personajului lui Tom Hanks - un barbat infectat cu HIV - a primit numai cronici favorabile, in timp ce portretizarea din 1999 a campionului de box acuzat pe nedrept, Rubin "Hurricane" Carter, in filmul "The Hurricane", i-a adus Globul de Aur la categoria cel mai bun actor si o nominalizare la Oscar pentru aceeasi categorie. Un film extrem de solicitant, pentru care s-a antrenat timp de un an impreuna cu antrenorul de box din L.A., Terry Claybon.

Dupa rolul Herman Boone din "Remember The Titans" (2000), Washington a fost "vioara principala" in "John Q". Interpretarea sa din "Training Day" i-a adus in 2002 Oscarul pentru cel mai bun actor, Denzel devenind astfel primul actor afro-american caruia i s-a acordat aceasta distinctie in ultimii 40 de ani, dupa legendarul Sidney Poitier.

In prezent, proiectele "Man On Fire" si "The Manchurian Candidate" (un thriller misterios, a carui actiune se petrece in timpul Razboiului din Golf, cand soldatii sunt rapiti si li se "spala creierul" in scopuri sinistre) sunt incheiate.

Urmatorul proiect, care urmeaza sa fie finalizat in 2005, este "Tru Blu", in regia lui Antoine Fuqua - este povestea lui Frank Lucas, un sudist crescut in Harlem, care a pus bazele unei dinastii a heroinei la inceputul anilor '70.



Desi incearca sa nu aiba regrete, totusi intr-o cariera cu peste 40 de filme la activ si nenumarate aparitii in emisiuni si showuri de televiziune, este putin cam greu sa nu iti para rau dupa ceva...
"Probabil ca as mai vrea sa joc Shakespeare. L-am interpretat pe Othello in facultate, dar si pe Richard al III-lea. Acestea sunt doua dintre rolurile pe care mi-ar placea sa le... 'revizitez'. Filme? Sunt cateva pe care mi-as fi dorit sa nu le fac. Nu voi spune care, dar cu siguranta am facut niste alegeri nefericite la un moment dat."

Are aproape 50 de ani, dar acest lucru nu il inspaimanta din cale-afara. Totusi nu are o varsta oarecare, iar Denzel Washington este constient de acest lucru: "Am un prieten care spune: 'Primii 50 de ani au fost pentru ceilalti, acestia 50 sunt pentru mine.' Imi place asta. Partea cea mai ciudata (sau cea mai trista) este ca incepi sa vezi oamenii dragi din jurul tau cum te parasesc. Te gandesti: 'Doamne, dar nu era atat de batran!' Am pierdut recent un prieten, care a murit din cauza unui atac de cord. Avea 58 de ani. Cand aveam 20 de ani, la 50 mi se parea ca esti deja batran. Nu mi se mai pare asa acum..."

Denzel Washington este o... "marca", este unul dintre cele mai bune "produse" pe care le-a oferit Hollywoodul. Interpretarile sale intense nu te pot lasa indiferent, devotamentul sau, atat in viata profesionala, cat si in cea personala, impresioneaza. La fel cum impresioneaza si cariera de-o viata, construita cu migala si daruire. Tocmai de aceea Denzel Washington este un exemplu pentru toti cei care viseaza sa aiba un nume in actorie. El este aici pentru a demonstra ca... totul este posibil!