Craciunul lui Cristian Tabara...

Este una dintre cele mai impunatoare prezente de pe micul ecran. Cristian Tabara a atras atentia publicului datorita emisiunilor sale culturale si, mai ales, axate asupra umanului, pentru ca, asa cum el insusi considera, este important sa ne raportam intotdeauna la valorile adevarate ale umanitatii.

Emisiunea "Daruiesti si castigi", de la PRO TV, s-a dovedit a fi o punte intre oameni, o legatura prin care se incearca ajutorarea semenilor nostri mai putin avantajati de soarta. Si cand putea fi difuzata aceasta emisiune daca nu in preajma Sarbatorii Sfinte a Craciunului?...

Cum sarbatoreste Craciunul Cristian Tabara, vom afla chiar de la el...

Ce inseamna pentru tine Craciunul si perioada sfarsitului de an?
Profesional, in primul rand relaxare. Iar Craciunul, evident, "adunare din risipire", pentru a folosi cateva cuvinte laice.

Care este sarbatoarea ta "preferata" si de ce?
Nu cred ca am o sarbatoare preferata. Mi se pare chiar ca fiecare dintre ele este pusa bine la vremea ei.

Numeste trei lucruri sau traditii care te insotesc si pe care le respecti intotdeauna in aceasta perioada.
Nu am avut niciodata reguli fixe.
Reactionez pur si simplu in functie de ceea ce simt in fiecare perioada a anului. De exemplu, au fost dati in care nici macar nu am impodobit un brad acasa. Nu am simtit in acele zile atunci importanta gestului.

Un nou sezon "Daruiesti si castigi". Este una dintre cele mai longevive emisiuni ale PRO TV-ului. Ce inseamna pentru tine succesul acestui program?
In primul rand speranta ca societatea nu si-a pierdut valorile fundamentale, chiar daca le-a estompat.

In ce masura si cum te-a afectat realizarea acestei emisiuni in plan personal, dar si profesional?
Resimt uneori foarte puternic anumite cazuri, dar incerc sa transfer intristarea in imbarbatare. Profesional, cred ca este important pentru mine sa pot intra in contact direct cu oamenii altfel decat in sistemul stirilor.

Ce anume te determina si te motiveaza sa realizezi in fiecare an acest program?
Simt mai multe motivatii, dar prima tine de nevoia de a nu lasa valorile normale sa dispara prin neexersare. In al doilea rand, dorinta de a folosi puterea de penetrare a televiziunii in slujba sprijinirii celor care au nevoie de un asemenea sprijin.


Cu siguranta de-a lungul timpului au existat cazuri prezentate in cadrul emisiunii care te-au impresionat. Povesteste una dintre situatiile care ti-au ramas adanc intiparite in minte si in suflet.
E greu de spus. Au fost destule, dar poate cel mai tare m-a impresionat fetita din Sebes, judetul Mures, care sufera de ihtioza. Pielea ei are culoarea si aspectul pielii de crocodil. M-a impresionat modul in care ea face fata unei astfel de situatii.

Care este granita dintre umanism si profesionalism si, de ce nu, caracterul comercial al unei emisiuni? Cum reusesti sa pastrezi echilibrul intre aceste elemente?
Umanismul si profesionalismul nu se exclud, iar caracterul comercial nu presupune caderea in derizoriu. Asa ca daca profesionalismul incearca sa fie uman, atunci orice subiect care va fi acceptat de public va deveni comercial, fara a fi condamnabil din punct de vedere etic.

Ti-ai dorit sa te implici in aceste cazuri mai mult decat ai facut-o sau mai mult decat a fost posibil sa faci acest lucru? De ce?
Mi-am dorit si uneori chiar am facut-o, dar nu doresc ca gesturile acestea ale mele sa fie publice.
Au fost situatii in care interventia mea depasea cadrul unei emisiuni televizate.

Masa de Craciun si cea de Anul Nou se petrec in familie, alaturi de cei dragi si de prieteni. Cum petrece Cristian Tabara sarbatorile de iarna?
La munte, cat mai retras si fara semnal de mobil.

Care este cea mai mare "distractie" sau multumire a ta in aceasta perioada?
Sa pot sa stau linistit, sa citesc si sa beau un vin fiert cu scortisoara.

Care este cel mai surprinzator cadou pe care l-ai primit? Dar cel mai inedit cadou pe care l-ai daruit?
Ulei de motor pentru automobilul Volvo pe care il aveam atunci. Iar, de daruit, un pui de rotweiler.

Care este lucrul pe care il apreciezi cel mai mult la oameni?
Sinceritatea.

Te rog sa ne spui cateva versuri din colindul tau preferat. Ce importanta are acesta pentru tine si cum te influenteaza in perioada sarbatorilor?
"Nu mai plange, Maica mea, / scutecele moi ti-oi da, / Pruncul Sfant de-i infasa." Ma face sa imi amintesc ca, la ortodocsi, legatura intre om si sfintenie e atat de fireasca, incat pana si in colinde, tarancile ii ofera Maicii Domnului scutece pentru prunc.


Ce te deranjeaza cel mai mult in perioada sarbatorilor de iarna?
Fariseismul.

Ce crezi despre transformarea Craciunului in "business", despre caracterul comercial pe care l-a capatat aceasta sarbatoare sfanta? Cat la suta Craciunul inseamna comert si profit si cat la suta inseamna sarbatoare, in adevaratul sens al cuvantului?
Nu m-ar deranja daca de Craciun s-ar vinde si cumpara mai mult, daca oamenii nu ar uita ca acum sarbatorim Nasterea lui Dumnezeu Cel Intrupat. Daca agitatia de Sarbatori ar fi justificata de dorinta de a sarbatori cat mai bine acest lucru, nu as avea nimic de obiectat, iar aici fiecare se evalueaza singur.

Cum te afecteaza aceasta comercializare a sarbatorii?
Nicicum. In masura in care ma protejez sufleteste.

Si, pentru ca fiecare dintre noi ramane in adancul sufletului un copil, ce iti doresti sa iti aduca Mos Craciun si anul care vine?
Echilibru, liniste, rabdare si intelepciune.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod