Condoleezza Rice - gratie si forta, diplomatie si neinduplecare

Condoleezza Rice, cel de al 66-lea Secretar de Stat al Statelor Unite, este cea de-a doua femeie care ocupa aceasta functie, dupa Madeleine Albright, si cea dintai afro-americana ajunsa pe locul al doilea in ierarhia administratiei prezidentiale. Asa cum s-a intamplat si cu o alta celebritate de culoare (Oprah Winfrey), Condoleezza a avut de infruntat, in primii ani ai vietii, problemele cauzate de discriminarea rasiala si de prejudecatile potrivit carora "locul femeii este la cratita".

Cu siguranta, despre ea se poate spune ca s-a nascut pentru a reusi in viata, demonstrandu-si din copilarie curajul si refuzand sa se resemneze atunci cand totul parea sa fie impotriva ei. Cu alte cuvinte, a refuzat sa lase mentalitatea epocii sa-i limiteze orizonturile.

Cu toate acestea, ea isi aminteste de numeroase situatii cand a avut de-a face cu discriminarea: intr-un magazin de imbracaminte a fost trimisa in magazie pentru a proba ce-si alesese, nepermitandu-i-se sa intre in cabina de proba; i se refuza accesul in unele hoteluri; la restaurant, i s-a intamplat sa fie servita cu friptura escesiv de prajita.

Si exemplele ar putea continua... Din acest motiv, ea si-a canalizat eforturile inclusiv spre recunoasterea drepturilor minoritatilor.

Condoleezza a urmat studiile universitare in stiinte politice la Universitatea din Denver, Colorado, iar in 1975 si-a luat masteratul in acelasi domeniu, la Universitatea Notre Dame. In 1977, a inceput sa lucreze in cadrul Departamentului de Stat, la biroul pentru Educatie si probleme culturale.

Patru ani mai tarziu, la varsta de numai 26 de ani, si-a luat doctoratul in Stiinte Politice. In aceeasi perioada si-a inceput cariera universitara ca asistent la prestigioasa universitate Stanford, al carei decan a si devenit, ceea ce a fost o premiera - nici o femeie nu mai detinuse pana atunci o functie atat de inalta in ierarhia universitara. A ocupat aceasta pozitie vreme de sase ani, interval in care a administrat bugetul considerabil al Universitatii, reusind performanta de a echilibra balanta de cheltuieli si de a face investitii profitabile.


Dupa ce a parasit decanatul, in 1999, a continuat sa predea la Stanford pana spre sfarsitul anului 2000, cand a fost numita in functia de consilier in probleme de securitate - a fost prima femeie care a detinut vreodata acest post. Tot cam atunci, si-a adjudecat denumirea de "Printesa Razboinica", menita sa reflecte forta si, in acelasi timp, delicatetea ei.

La data de 16 noiembrie 2004, presedintele George Bush a nominalizat-o pentru functia de Secretar de Stat, iar pe 26 ianuarie 2005, Senatul a confirmat-o pentru acest post. Inca de la inceput, ea a anuntat ca intentioneaza sa "inoveze" diplomatia americana, o mare parte din demersurile ei canalizandu-se catre relatiile cu statele din Orientul Mijlociu. Nu intamplator, mass-media o considera unul dintre cei mai puternici si influenti lideri pe care i-au avut vreodata Statele Unite.

Metodica si organizata, Condoleezza Rice si-a trasat un plan de actiune, care ar putea fi sintetizat in urmatoarele cinci directii:

Relocarea diplomatilor americani in regiuni ale globului precum China, India, Brazilia, Egipt, Nigeria, Indonezia, Africa de Sud si Liban;
Solicitarea expresa de a se plasa misiuni diplomatice in zone "delicate" cum ar fi Iraq, Afganistan, Sudan si Angola; de asemenea, a solicitat ca diplomatii trimisi in aceste parti ale lumii sa invete limba araba;
Se implica activ in combaterea problemelor ce apar in zonele mentionate anterior - terorismul, traficul de droguri si epidemiile;
Sprijina activ statele care au nevoie sa-si imbunatateasca infrastructura;
A introdus o noua functie, cea de Director de Asistenta pentru Straini, a carui functie consta in supravegherea modului in care Statele Unite acorda sprijin extern.

A fost numita de doua ori (in 2004, respectiv in 2005), a ocupat locul intai in topul celor mai puternice femei din lume, realizat de prestigioasa publicatie "Forbes", iar in 2006 a fost surclasata de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.
De asemenea, revista "Time" a inclus-o de patru ori in primele 3 pozitii in clasamentul celor mai influente personalitati ale lumii.



Actualul Secretar de Stat american are multiple pasiuni, pentru care isi gaseste intotdeauna putin timp. Este o femeie pe cat de puternica, pe atat de sensibila (filmul ei preferat este "Casablanca", pe care il revede cu aceeasi placere ori de cate ori are ocazia), canta la pian (compozitorul ei favorit este Johannes Brahms, despre care spune ca "este pasional, fara a fi sentimental", dar asculta si Led Zeppelin, dupa cum spunea intr-unul din sutele de interviuri acordate de-a lungul vremii.

De asemenea, este pasionata de sport, fiind o ferventa jucatoare de golf, despre care spune ca o relaxeaza si o ajuta sa-si limpezeasca ideile. Ii place si fotbalul, pe care il considera un adevarat "catalizator social".