- Sunt pasionată de un stil de viata sănătos de mult timp. Mâncam crud înainte de a deschide Rawyal, dar am devenit din ce în ce mai fascinată de acest tip de alimentație după ce am început să mă documentez și să descopăr beneficiile. Habar nu aveam înainte că există atât de multe moduri de a combina alimentele, fără să fierbi sau să le coci, și să aibă un gust extraordinar. Consider că are legătură și cu partea de fashion blogging unde vorbesc și prezint tot un stil de viață frumos, prin intermediul hainelor, al accesoriilor și al locurilor frumoase pe care le vizitez. În plus, hainele vin bine pe un corp bine proporționat, pe care îl poți obține prin alimentație sănătoasă și sport.
- Ce inseamnă mai exact raw vegan în cazul tău? Pe ce tip de alimente mizezi?
- Pentru mine, raw vegan înseamnă a include în alimentație o proporție cât mai mare de alimente crude, neprelucrate termic sau prelucrate sub temperaturi de 45 grade (după această temperatură se distrug enzimele). Mă bazez pe multe salate în primul rând, în care includ tot felul de legume și frunze verzi. Alte alimente importante sunt fructele, semințele, germenii și superalimentele, pe care le-am descoperit recent și pe care încerc să le introduc în cât mai multe preparate.
- De ce este bună alimentația raw vegan?
- Alimetația crudă este bogată în foarte mulți nutrienți, care, altminteri, prin fierbere sau coacere s-ar distruge. Putem avea acum cantități mai mici de mâncare, dar cu cu un aport mare de minerale și vitamine.
- Cât de mult te costă să introduci în alimentația zilnică produse raw vegan? Este un efort financiar mare?
- Costă puțin mai mult decât ai cheltui pe mâncarea gătită clasică. Să facem însă o comparație. La o ciorbă clasică punem câteva legume și apă multă, o zeamă lungă fără prea multe proprietăți, dar care costă putin, la gramaj. La supa raw nu prea folosim apă, decât pentru a lega anumite ingredient.
- Personal, tu ce mananci raw vegan zilnic? Ce alimente ai înlocuit?
- Aproape în fiecare zi mănânc o salată și un desert raw de la Rawyal. Le ador. Am fost recent în vacanța în Turcia și abia așteptam să mă întorc în București pentru a mânca o porție din tortul cu fructe de pădure, preferatul meu. Am înlocuit total laptele de vacă cu cel de nucă de cocos, migdale sau caju, pâinea încerc să o înlocuiesc cu crackers din semințe. Pe cea clasică nu am înlocuit-o însă în totalitate, dar pe care învăț să o fac în casă. Voi învăța să fac și iaurt și brânză din laptele de nucă de cocos, migdale sau caju. Încerc să găsesc cât mai multe alternative la tot ce înseamnă alimente de origine animală. Mănânc destul de rar carne și asta doar atunci când organismul simte nevoia. Este important să știți că trecerea la o alimentație raw trebuie făcută treptat, pentru ca organismul să nu se simtă agresat. În final, este indicat să mâncați crud doar în proporție de 70-80%.
- Gătesti și acasa raw vegan? Ce anume?
- Gătesc din când în când pentru că nu am mult timp liber. Am un ajutor de nădejde acasă, o fată pe care o învăț să gătească raw și așa ajung să mănânc și acasă. Însă, de cele mai multe ori îmi comand mâncarea la Rawyal. Acasă, cel mai des gătim budincă de chia, bomboane tip Ferrero din curmale și brânză de caju.
- În privința blogului tău fashion ce ne pregătești?
- Lucrez la câteva proiecte, care sper să se concretizeze în toamnă si desăre care o să vorbim mai multe atunci. Vom avea concursuri interesante pe durata verii, atât pe blog, cât și pe contul meu de Instagram.