Bridget Jones - Cum e sa fii la limita ratiunii

Iti era dor de atat de draguta si impulsiva englezoaica Bridget Jones? Inseamna ca ai fost una dintre femeile care au "asaltat" cu entuziasm sala cinematografului Patria marti seara, cand a avut loc proiectia filmului "Bridget Jones: The Edge Of Reason" ("Bridget Jones: La limita ratiunii"), in cadrul festivalului international de film BiFEST.

Probabil ca fiecare dintre noi am fost sau vom fi la un moment dat in viata... Bridget Jones. Si cand spun acest lucru ma refer mai ales la atitudine si comportament. Pentru ca in capacitatea fiecareia dintre noi de a se transpune in acest personaj sta, de fapt, succesul urias de care s-a bucurat prima parte a acestei serii, "Bridget Jones' Diary" ("Jurnalul lui Bridget Jones"). Indragostita pana peste cap, neindemanatica, neincrezatoare in propriile forte, frustrata, geloasa si, paradoxal, atat de optimista... aceasta este Bridget Jones. O Bridget Jones interpretata de aceeasi Renee Zellweger - din nou cu multe kilograme in plus fata de "silfida" care este, de obicei, actrita...

De fapt, acestea sunt si lucrurile care ne-au determinat sa ne indragostim initial de Bridget: fata asta are o slabiciune pentru cocktail-uri si tigari, nu prea are gusturi vestimentare sau, cel putin, are niste gusturi indoielnice, nu este foarte populara si, mai important decat orice, nu este slaba...



Dar despre ce este vorba, de fapt, in aceasta a doua pelicula ce o are drept protagonista pe Renee Zellweger? In continuarea seriei, personajul pe care il interpreteaza Renee se afla, asa cum am lasat-o - excesiv de multumita si de fericita - in bratele iubitului ei, minunatul avocat Mark Darcy (Colin Firth). Spre surprinderea tuturor (si poate, mai ales, a ei...), "cavalerul" Darcy i-a devenit iubit - asa cum foarte rar se intampla in viata reala: ca fata plinuta si nu foarte frumoasa sa fie aleasa lui Fat Frumos...

Mark este intelegator cu aproape toate toanele, ideile aiurite si geloziile jurnalistei supraponderale Bridget Jones... Macinata de gandul ca toate femeile din Londra incearca sa ii faca ochi dulci iubitului ei, Bridget devine obsesiva. Suspiciunile sale se indreapta mai ales impotriva Rebeccai (Jacinda Barrett), noua colega a lui Mark Darcy - care are "picioarele pana in gat", este desteapta "de pica" si gaseste intotdeauna, in orice situatie, cel mai potrivit lucru de spus. Adica este exact opusul nesigurei Bridget.

Astfel, Jones se transforma in cel mai mare cosmar al unui barbat: isi face prostul obicei de a-l urmari peste tot pe Mark, devenind, inevitabil, incomoda si punandu-se singura in cele mai penibile situatii... "La limita ratiunii" este sintagma ce caracterizeaza perfect comportamentul ei...

Dar Bridget nu ar fi ea daca nu ar face toate aceste lucruri. Numai ca exact acest tip de comportament este cel care ii cauzeaza probleme in relatia minunata pe care o are cu Darcy si o indeparteaza de el. Iar daca mai punem la socoteala si faptul ca acesta o adora, iar partidele lor de sex sunt exceptionale, cu atat mai putin intelegem neincrederea ei in povestea de dragoste pe care o traieste.

Astfel ca nu pot sa nu ma intreb de ce atat de draguta Bridget, cu o fire iubitoare si extrem de placuta, cu toate stangaciile si prostiile pe care le face, devine un personaj obsedat, nevrotic si haotic in partea a doua a seriei?... Dar Renee stie sa faca rolul foarte amuzant si incerc sa nu ma mai gandesc cate femei au plecat din sala de cinematograf gandindu-se "Doamne, sper ca eu nu i-am facut lui X sau lui Y viata atat de grea, asa cum a facut ea in film!"...

Povestea nu trebuie privita insa ca pe o drama reala si mai mult ca sigur ca asa si este inteleasa. Desi foarte multe femei s-au identificat cu personajul interpretat de Zellweger, sa nu uitam ca exagerarile fac parte din farmecul acestei pelicule. Din acest punct de vedere putem intelege "tragedia" prin care trece Bridget, imaginandu-si ca frumoasa ei poveste de dragoste este amenintata sa se destrame.

Ceea ce o ameninta sunt insa proprii monstrii si grijile "fabricate". Episodul arestarii ei, sub suspiciunea de trafic de droguri, si al zilelor petrecute intr-o inchisoare din Thailanda (vei vedea ce curs al evenimentelor au dus-o pe Bridget in acest punct!) ii va dezvalui eroinei cat de false sunt "problemele" din viata ei si cat de gresit a gandit totul.

Te intrebi probabil care este locul lui Daniel Cleaver (Hugh Grant), fostul sef afemeiat al lui Bridget, in aceasta ecuatie? Ei bine, el apare doar pentru a complica si mai mult lucrurile din viata lui Bridget... Un tip care arata bine, care o considera atragatoare pe Jones, care ii este partener intr-o calatorie de serviciu pe care cei doi o fac in Thailanda... Astfel incat Bridget devine confuza, trece de la o situatie stanjenitoare la alta si incearca sentimente contradictorii.



Iar de aici pana la aventuri pe schiuri (desi Bridget nu are habar sa schieze), aventuri cu ciuperci halucinogene (extrem de haioasa interpretarea lui Zellweger, in rolul femeii drogate), arestarea ei intr-o inchisoare thailandeza (de mare exceptie scena in care le invata pe detinute sa cante, la unison, "Like A Virgin", celebra piesa a Madonnei), bataia dintre Darcy si Cleaver (nu-i asa ca toti barbatii arata la fel de caraghios intr-o asemenea incaierare de masculi feroce, mai ales pentru ca cei mai multi dintre ei nu stiu sa se bata?)... nu este decat un singur pas.

Din pacate, foarte putine dintre personajele care au avut scene "spumoase" in "Jurnal" sunt la fel de bine exploatate in partea a doua - in aceasta situatie se afla parintii eroinei, Gemma Jones (mama) si Jim Broadbent (tatal), si prietenii acesteia (Sally Phillips - Shazzer, James Callis - Tom, Shirley Henderson - Jude). Din pacate, nici rolul lui Colin Firth nu iese foarte mult in evidenta. Se remerca insa exceptional Hugh Grant si nu cred ca acesta este doar meritul personajului negativ...



In America, filmul a fost primit destul de dur de critici, fiind considerat o continuare slaba a unei pelicule originale si absolut amuzante. Totusi publicul a asaltat cele 530 de cinematografe in care a avut loc lansarea in SUA. In primul week-end de lansare, "The Edge Of Reason" a incasat nu mai putin de 3 milioane $ din vanzarea biletelor si i-a adus lui Renee Zellweger un salariu de 11 milioane $... Iar succesul sau continua in intreaga lume.



Desi aceasta parte nu a primit cele mai mari laude, Renee isi apara personajul: "Cred ca noi toate ne putem regasi in Bridget, in intrebarea ei permanenta: 'Ma iubesti sau nu?'. Poate ca adresarea permanenta a acestei intrebari pe care o poarta in suflet o face sa para slaba si nesigura. Eu cred insa ca este foarte curajoasa, pentru ca spune ceea ce gandeste, in orice situatie. Pana la urma stie ca, daca nu va primi raspunsul corect si asteptat de la acest barbat, tot va gasi calea de a ramane in picioare si de a merge mai departe. Asta cred ca inseamna putere si tarie de caracter."

Transformarea actritei a fost intampinata, de asemenea, de foarte multe controverse. Zellweger a fost nevoita sa se ingrase cu 13 kilograme pentru acest rol, kilograme pe care le-a dat jos in numai 4 saptamani, starnind speculatiile presei asupra unor diete foarte stricte pe care le-ar fi urmat in acest sens. Dar Renee a combatut zvonurile: "Sa te ingrasi nu este greu. Solutia: mancare si iar mancare, pe cat posibil, numai junk food. Ce ma deranjeaza si ma intristeaza insa este faptul ca in fiecare zi lumea vine la mine si ma intreaba: 'Ok, cum ai reusit sa slabesti atat de mult?' Nu pot sa vorbesc despre asta, pentru ca nu sunt specialista in nutritie."

Intr-adevar, Renee este, practic, altcineva in continuarea filmului si foarte multi critici si chiar fani ai actritei nu au vazut cu ochi buni transformarea ei. Dintr-o femeie draguta, iubitoare, plinuta, insa nu exagerat, asa cum era infatisata Bridget in "Jurnal", Zellweger a devenit o Bridget supraponderala, cu un par neingrijit si coafuri care nu o avantajeaza, nemachiata, ceea ce a pus si mai mult in evidenta tenul "traumatizat" de procesul de ingrasare "suferit"...

Insa transformarea ei trebuie privita cu foarte multa ingaduinta si, de ce nu, admiratie. Pentru ca nu este usor pentru o vedeta de la Hollywood - stiut fiind ca toate actritele isi doresc sa fie cat mai frumoase, mai bine aranjate, machiate si imbracate - sa se prezinte publicului in cele mai inedite si penibile ipostaze posibile si sa se simta bine facand acest lucru.

Renee a declarat referitor la acest aspect: "Mi s-a parut foarte interesant sa 'umplu' rochiile lui Bridget. M-am simtit foarte bine si deloc diferit. Nu m-am simtit inconfortabil sau ca acest lucru mi-a schimbat viata. Am primit semnale pozitive din partea barbatilor din viata mea si din partea prietenilor, atata timp cat am aratat ca Bridget Jones. Am foarte multi prieteni care mi-au spus ca ar fi mai bine sa ma gandesc si sa pastrez o parte din greutate, pentru ca imi sta bine. Trebuie sa spun ca am fost de acord, pentru ca au fost foarte multe lucruri care mi-au placut la aceasta perioada. Dar, bineinteles, sunt femeie si m-am gandit: 'O, nu.' Ca orice alta femeie, vreau sa arat cat mai bine cu putinta."

Si, pentru ca isi doreste acest lucru foarte mult, Zellweger nu se sfieste sa... "experimenteze" in ceea ce o priveste. Actrita a renuntat la hainele largi, dar si la blondul parului ei: "E grozav sa fii bruneta. Pot sa ma strecor prin Los Angeles fara ca nimeni sa isi dea seama ca sunt eu. Mi-am cumparat intr-o dimineata o cafea si am fost intrebata: 'Cum te cheama?' Le-am spus: 'O, Renee'. Nimeni nu s-a uitat a doua oara la mine. Este fantastic, pentru ca ma simt din nou foarte libera. De aceea cred ca vechea zicala, potrivit careia blondele se distreaza mai mult, este eronata!"

"Din punct de vedere emotional, kilogramele in plus nu m-au afectat", a precizat mai departe actrita, referitor la "silueta" ei din film. "De fapt, mi-era teama ca nu ma ingras suficient de mult. Am lucrat pentru film sase zile pe saptamana si ma temeam ca pierd din greutate din cauza stresului si ca asta se va vedea pe ecran. Dar pierderea de greutate nu a fost vizibila. Lumea imi sugera: 'Poate ca nu este necesar sa te ingrasi atata sau nu atat cat te-ai ingrasat pentru primul film.' M-am gandit insa ca sunt absolut necesare kilogramele in plus pentru a repeta 'calatoria'. Daca nu sunt asa cum este ea, atunci care mai este rostul?"

Iar Renee a fost, intr-adevar, Bridget Jones... "Ceea ce admir cel mai mult la Bridget este optimismul ei omniprezent, chiar daca se confrunta cu situatii disperate. Imi place la nebunie cum intra in tot felul de incurcaturi romantice, dar reuseste sa le dea de capat si chiar sa rada de ea insasi. Eu? Fac tot posibilul. Cel putin nu ma las doborata si incerc mereu..."

Macar pentru acest lucru, daca altceva nu te-a convins, merita sa vezi acest film. Vei rade cu siguranta, pentru ca stangaciile si neindemanarea lui Bridget sunt deja proverbiale... Actiunea este amuzanta, reactiile personajelor la fel. Si, daca esti o romantica si o optimista incurabila, atunci te va amuza concluzia de final a eroinei devenita simbolul femeilor singure din lumea intreaga: "Cred cu adevarat ca poti fi fericita, chiar daca ai implinit deja 33 de ani si ai fundul de marimea a doua mingi de bowling..."