N-a pozat niciodată în ceva ce nu este. N-a pretins că e altfel. Chiar şi când a renunţat la sânii ei, Angelina Jolie a preferat să-şi facă publică alegerea şi să o explice pentru a ajuta publicul să o înţeleagă. Dar pentru ea implicarea în acţiuni umanitare este totală, nu concepe să lase lucrurile la nivel declarativ sau să se limiteze la strângerea de fonduri. Când trebuie să lupte şi să facă ceva pentru a schimba în bine viaţa unor amârâţi, Angelina Jolie nu mai e vedetă - e un om hotărât. Un om dispus să renunţe la confortul şi la siguranţa sa pentru a sta în ploaia torenţială, umblând prin noroi, ca să vadă cum o duc cei care fug de umbra cruntă a războiului, pentru a-i sprijini şi pentru a le cere celor puternici să-i ajute.
Angelina ar fi putut să stea liniştită în lumea ei. Ca şi soţul său, Brad Pitt, care a mers personal pentru a se ocupa de construcţia unor case eco pentru sinistraţi după uraganul Katrina, actriţa consideră că nu poţi face ce trebuie dacă nu iei contact direct cu realitatea dură pe care trebuie să o înfrunţi.
În calitate de trimis special al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi, vedeta a mers marţi în tabăra din Zahleh, Liban, care adăposteşte, dacă se poate spune aşa, sute de mii de refugiaţi, şi a transmis un semnal de avertisment comunităţii internaţionale, numind "tragic şi ruşinos" faptul că pacea este încă un obiectiv îndepărtat în Siria. Ea a înfruntat vântul puternic şi ploaia torenţială pentru a explica situaţia grea în care se află oamenii pe care i-a vizitat.
Libanul găzduieşte peste un milion de sirieni, iar ponderea refugiaţilor a ajuns la aproape o cincime din totalul acestei ţări, scrie Daily Mail.
Într-o conferinţă de presă ţinută sub cerul liber, în ploaie, Angelina Jolie a spus că şi-ar fi dorit să se afle în Siria şi să le ajute pe victimele războiului să se întoarcă la casele lor. "Este tragic şi ruşinos că suntem atât de departe de acest punct", a declarat actriţa.
Potrivit ONU, în prezent, numărul oamenilor strămutaţi din cauza conflictelor din toată lumea l-a depăşit pe cel din Al Doilea Război Mondial. Conflictul din Siria a generat ceea ce Organizaţia Naţiunilor Unite a numit cea mai mare catastrofă umanitară a unei generaţii. Jumătate din populaţia necombatantă a Siriei, aproximativ 23 de milioane de oameni, este refugiată. 5 milioane de sirieni trăiesc în statele vecine, în Liban, Iordania, Turcia şi Irak. Organizaţia de ajutor internaţional OXFAM a avertizat marţi că localităţile libaneze nu mai au unde să-i înmormânteze pe refugiaţii decedaţi.
"Nu ar trebui să uităm niciodată că, pe lângă atenţia acordată refugiaţilor din Europa trebuie să ne concentrăm asupra celor din Orientul Apropiat şi din Nordul Adricii, pentru ei presiunea e mai mare", a spus Angelina Jolie.