Alina Petrescu, un profesionist cu experienta

Esti sau nu o impatimita a programelor de stiri, cu siguranta iti place sa culegi toate informatiile prezentate de televiziuni.

Esti sau nu o impatimita a programelor de stiri, cu siguranta iti place sa culegi toate informatiile prezentate de televiziuni. Unul dintre oamenii care mediaza legatura dintre tine si evenimentele care se intampla in intreaga lume este Alina Petrescu. La doar 29 de ani, Alina Petrescu se poate lauda cu un CV destul de stufos.

A fost jurnalist pentru EuroNews, a lucrat la TVR, a avut un contract de colaborare cu RRI (Radio Romania International), a lucrat si ca traducator, iar acum este editor prezentator la Antena 3.

Cum ai intrat in televiziune?


O intamplare fericita si apoi o decizie inspirata. Demisionasem de la Radio Romania International pentru ca incepea ultimul an de facultate si voiam sa ma concentrez pe licenta. Am primit insa un telefon - la TVR International se lansa un proiect ambitios, un jurnal de actualitate interna, dar in limba engleza.
Nu am putut sa refuz, mi s-a parut o provocare prea frumoasa. Puteam folosi pasiunea mea, limba engleza, intr-un domeniu complet nou pentru mine.
 

Tu ai ales stirile sau stirile te-au ales pe tine?


Le-am ales eu, atunci cand am luat drumul televiziunii. In viata, alegerile ti le faci singur, dintre optiunile care ti se prezinta sau din cele pe care ti le creezi. Afli mai tarziu daca ai gresit sau nu.

Ai avut un parcurs destul de complicat: liceu matematica-fizica, facultate limbi straine si televiziune. Cum asa?


Colegiul National Mihai Viteazu, mate-fizica, engleza intensiv, pentru ca erau considerate printre cele mai bune clase din Bucuresti, iar ai mei m-au invatat sa vreau ce e mai bun. Macar sa incerc sa aspir la mai bine. Limbi straine pentru ca asta mi-am dorit dintotdeauna sa studiez.

Televiziunea a fost o intamplare fericita pe care o exploatez la maximum.

Cat timp petreci in televiziune?


Depinde, nu am program fix. Uneori, prea mult, alteori, prea putin.
Dar e mai intotdeauna un program intens.

Cum arata o zi de munca pentru tine?


Incepe ca la spa. Relaxare, machiat si coafat. Dupa aceea, e ca in cantonament, alaturi de colegii din redactie sau regie. Stirile, de fapt evenimentele din spatele lor, ne ritmeaza existenta profesionala. Uneori, si pe cea personala, nu de putine ori esti deturnat de la orice program pentru ca undeva s-a intamplat ceva important.

Cum ai trecut de la TVR la Antena?


Dupa ce am trecut prin experienta muncii intr-o redactie occidentala, EuroNews. Atunci am fost motivata sa caut un alt stil de lucru si in tara. Antena 3 imi placea ca pachet TV de cand a aparut, cu multe luni inainte sa ma gandesc sa lucrez cu ei. Apoi, am primit un pont cum ca Antena 3 cauta oameni si am fost invitata la interviu.
In general, in acest domeniu, oamenii isi schimba des locul de munca.

Daca ma uit in CV-ul tau, esti destul de statornica. S-a intamplat sau asta este o deviza a ta?


Sunt un om statornic, in general, si, atat timp cat mi-e bine intr-un loc, nu caut motive sa plec.

Care este cea mai mare realizare profesionala de pana acum?


As zice acoperirea summitului NATO, o reala desfasurare de forte pentru mine, personal, si pentru Antena 3, in general. Au fost zeci de ore de emisie in direct, zeci de ore de documentare, jonglerii tehnice si verbale, iar rezultatul a fost bun.

Care este, din punctul tau de vedere, interlocutorul perfect, in Romania?


Interlocutorul perfect, oriunde pe pamant, este un om deschis la minte, cu simtul umorului, un om de la care ai ce invata si care stie sa-si "vanda" inteligenta fara condescendenta. De prea multe ori, intrebarile sunt, in mod inutil, primite cu aroganta.

Pe cine ai vrea sa il ai invitat in emisiune?


Acum, anul acesta, pe Barack Obama. Mi se pare omul momentului.
Chiar daca nu va castiga alegerile din noiembrie, desi chiar are sanse sa o faca.