O echipă „România furată” a plecat pe firul unei poveşti care are de toate: suspans, inconştienţă, fals în acte şi multe minciuni. După ce au aflat despre cele două cazuri de bovine cu ESB - boala vacii nebune, autorităţile au început căutarea lor în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), pentru stingerea focarelor. Căutarea a scos la iveală erori grave ale unei baze de date care a înghiţit peste 150 de milioane de euro.
Procurorii au descoperit că în România animalele se vând şi se sacrifică fără documente.
Iar crotaliile bovinelor, care ar trebui să fie unice, se mută de la un animal la altul. Toate aceste nereguli au făcut ca prima bovină depistată cu ESB să figureze în SNIIA ca sacrificată şi mâncată cu trei luni în urmă faţă de momentul depistării.Ancheta „România furată”, difuzată marţi, de la ora 21.00, la „Jurnalul de seară”, arată că, în loc să scoată la iveală toate neregulile şi să le remedieze, conducerea ANSVSA a ţinut cazurile secrete, a falsificat documente şi a pus în pericol siguranţa naţională.
În exclusivitate pentru Digi24, Bernard Vallat, directorul general al O.I.E, recunoaşte problemele grave. „Sistemul de identificare şi trasabilitate din România nu funcţiona bine. Aşadar, cum aţi zis, erau animale care purtau acelaşi număr de identificare, era dificil de găsit care animal e infectat şi care nu e. OIE a fost informată de această situaţie şi am cerut autorităţilor româneşti explicaţii. Până în ziua de azi, autorităţile româneşti nu ne-au furnizat explicaţiile pe care specialiştii noştri le-au cerut.”
Din fericire pentru sănătatea publică din România, ambele cazuri de ESB au avut forma atipică.
Asta înseamnă că boala se poate transmite la om doar în cazul în care sunt mâncate creierul, măduva şi intestinele animalului bolnav. Detalii despre inconştienţa autorităţilor şi lipsa de asumare într-o nouă anchetă exclusivă din cadrul campaniei “România furată”, ce poate fi urmărită marţi, de la 21.00, la Digi24.
Posteaza comentariu