12 reguli de etichetă pe care să le respecți la restaurant

12 reguli de etichetă pe care să le respecți la restaurant

În afara regulilor pe care trebuie să le respecți întotdeauna la masă, fie că ești acasă sau în vizită, există și unele reguli de care să ții cont când te afli într-un restaurant.
Acestea sunt importante pentru că pot spune foarte multe despre tine, iar dacă nu le respecți poți lăsa o impresie proastă celor alături de care iei masa.

Iată 12 reguli de etichetă pe care să le respecți la restaurant:


Asigură-te că ai ținuta potrivită

Dacă mergi într-un restaurant elegant, ai grijă ca ținuta pe care o porți să fie una potrivită. Evită combinația de jeanși, triicou și teniși și alege în schimb o ținută de tip cocktail, precum o rochie sau pantaloni și bluză elegantă, asociate cu pantofi cu toc.

Așteaptă să ți se ofere o masă

Aceasta este politica celor mai multe restaurante de top. O persoană din stuff te va conduce către masa rezervată sau către o masă liberă, dacă nu ai rezervare. De asemenea, chiar dacă ți se oferă o masă, este politicos să-i aștepți pe toți ceilalți care te vor însoți înainte de a te așeza la masă.

Nu-ți lăsa telefonul mobil pe masă

Nu este deloc politicos să-ți pui telefonul, cheile sau alte lucruri personale pe masă. Nu este recomandat nici să butonezi telefonul la masă, pentru că acest gest la transmite celorlalți mesajul că ai lucruri mai importante de făcut decât să te bucuri de compania lor.
Dacă trebuie să răspunzi urgent la un mesaj sau să răspunzi la telefon, cere-ți scuze și pleacă de la masă pentru câteva minute.

Pune șervetul în poală

Poți face acest lucru imediat ce te-ai așezat. Dar dacă cineva te-a invitat la masă, în special dacă este o întâlnire de afaceri, așteaptă până ce gazda își așază șervetul în poală. Dacă trebuie să mergi la toaletă, pune șervetul pe scaun. Atunci când ai terminat de mâncat, poți așeza șervetul pe masă.

Așteaptă ca toată lumea să fie servită înainte de a începe să mănânci

În cazul în care trimți un preparat înapoi, ceea ce este acceptabil dacă nu este gătit corespunzător, spune-le celor care te însoțesc să mănânce fără tine.

Nu striga la ospătar

Nu este deloc politicos să strigi după chelner sau ospătar. În schimb, îl poți privi în ochi pentru a-l atenționa că ai nevoie de ceva.
Dacă nu ai reușit să-i atragi atenția, ridică mâna în direcția în care se află acesta.

Tratează cu respect personalul

Este o regulă destul de evidentă, dar nu ar trebui să tratezi angajații dintr-un restaurant ca și cum ar fi servitori. Nu ar trebui să-ți fie jenă să ceri ceea ce îți trebuie, dar dacă mâncarea nu este pe gustul tău, cel mai probabil nu este vina chelnerului.

Ține paharul de vin de picior

Este o regulă de bază pe care trebuie să o știi atunci când servești vin la restaurant. Dacă nu vrei să fii servit cu vin atunci când este comandat la masă, nu întoarce paharul cu gura în jos. Pune mâna deasupra paharului ca să-i arăți ospătarului că nu dorești vin.

Pleacă la 15 minute după terminarea mesei

Nu este recomandat să rămâneți la masă mai mult de 15 minute după ce ați terminat de mâncat, mai ales într-un local aglomerat. Monopolizarea unei mese este considerată lipsă de respect.

Dacă plătești întreaga notă, anunță chelnerul în avans

Dacă tu ești gazda și vrei să plătești pentru toți cei invitați la masă, anunță-l pe ospătar din timp că tu trebuie să primești nota.

Decideți din timp cum veți împărți nota

În cazul în care doriți note separate, trebuie să-i spuneți chelnerului din timp, pentru ca acesta să țină evidența preparatelor și băuturilor consumate de fiecare. Cu toate acestea, dacă ești într-un grup mare de persoane, cel mai probabil chelnerul nu poate satisface această cerere.
Este mai simplu să împărțiți nota în mod egal atunci când consumația se ridică la aproximativ același cost pentru fiecare persoană.

Oferă bacșiș

În funcție de politica restaurantului, persoana care te servește poate fi plătită cu salariul minim, ceea ce înseamnă că depinde de bacșișul clienților pentru a avea un venit decent. Este considerată lipsă de respect să nu oferi bacșiș, mai ales dacă servirea a fost ireproșabilă. De obicei, bacșișul ar trebui să se încadreze între 15-20% din valoarea notei.