Mai mult de 2 miliarde de ceşti de cafea sunt consumate în fiecare zi, lucru care demonstrează cât de populară este aceasta. Dar tu ce ştii despre această băutură?
Iată câteva informaţii interesante despre una dintre cele mai populare băuturi din toate timpurile:
1. Nu există cafea tare
După cum s-a demonstrat, nu există cafea tare. Este imposibil de evaluat puterea unei cafele. Cafeaua este evaluată ţinând cont de numeroşi parametri diferiţi, cum ar fi saturaţia, amărăciunea, acreala, dulceaţa sau tonicitatea.
2. Timpul potrivit pentru cafea
Dacă bei cafea pentru a te revigora, trebuie să alegi momentul potrivit. Acesta poate fi determinat cu ajutorul nivelului de cortizol în organism. Majoritatea oamenilor au un nivel ridicat de cortizol între orele 8 şi 9, următorul vârf fiind între orele 12-13, iar ultimul este de la 17:30 la 18:30. Este mai bine să bei cafea după ce începi să te simţi obosit. După ultimul vârf, nu este recomandat să bei din nou cafea dacă îţi doreşti să dormi în acea noapte.
3. Interacţiunea cu medicamentele
Oamenii de ştiinţă germani au descoperit că interacţiunea dintre cofeină şi analgezice sporeşte efectele lor.
4. Durata efectului
Dacă bei o ceaşcă de cafea la ora 9 dimineaţa, până la ora 13 vor mai rămâne doar 100 mg de cafea în organism. Dar dacă o bei după ora 15, te poate ajutra să rămâi fresh până seara.
5. Cafeaua măcinată e bună de băut în primele 15 minute
Dacă foloseşti boabe de cafea proaspete, nu lăsa cafeaua prea mult timp, ci încearcă să o bei în 15 minute. După această perioadă, aceasta îşi pierde aroma, îşi schimbă gustul şi nu o vei putea distinge de alte tipuri de cafea.
6. Cum se produce cafeaua
Pentru a produce 1 kilogram de cafea, trebuie să recoltezi boabele de la 2 copaci. Un arbore de cafea trebuie să crească aproximativ 3 ani pentru a putea recolta.
7. Supapa de pe ambalaj
Prin împingerea supapei, poţi verifica aroma de cafea şi poţi diferenţia un produs proaspăt de unul vechi, dar asta nu e principala sa funcţie. Faptul că există o supapă înseamnă că boabele au fost împachetate imediat după măcinare şi prăjire. Un kilogram de cafea emană mult dioxid de carbon după prăjire, deci dacă nu există această supapă, ambalajul va exploda.
8. Cafeaua influenţează rezultatele sportive
Cofeina creşte nivelul de adrenalină din organism şi eliberează acizii graşi din ţesutul adipos, ceea ce duce la cele mai bune rezultate pentru cei care beau cafea înainte de a se antrena sau a face orice altă activitate fizică.
9. Cafeaua se mănâncă
Deoarece cafeaua este produsă din fructe, nu e de mirare că nu a fost folosită ca băutură încă de la început. Persoanele din Africa au combinat grăsimi animale cu boabe de cafea măcinată pentru a face un fel de pastă. Din aceasta creează mingiuţe pe care le consumă pentru a avea energie.
10. Prepararea cafelei
Mulţi oameni cred că cu cât cafeaua e mai aromată şi are o culoare mai închisă, cu atât există mai multă cafeină în cafea. Dar prăjirea cafelei nu influenţează cantitatea de cofeină din ea, nivelurile rămân aceleaşi. În timpul prăjirii, umiditatea se evaporă din boabe, făcându-le să pară mai mari.
Consumul de cafea favorizează creşterea în greutate
Cafeaua accentuează hormonul cortizol, care te va face să consumi mai mult zahăr şi dulciuri. De asemenea, cofeina îţi tulbură somnul, astfel încât în ziua următoare s-ar putea să te simţi mai puţin energic şi mai tentat să mănânci diferite alimente.