Cei 177 de critici de film din 36 de ţări care au fost consultaţi de BBC Culture în realizarea acestei ierarhii au stabilit că "Mulholland Drive“ este cel mai important lungmetraj al secolului al XXI-lea. Lungmetrajul realizat în 2001, cu Justin Theroux şi Naomi Watts în rolurile principale, i-a adus lui David Lynch o nominalizare la Oscar, la categoria "cel mai bun regizor". Pelicula redă povestea unei actriţe aspirante care se mută la Los Angeles şi se împrieteneşte cu o femeie amnezică. Deşi nu a avut succes de casă, "Mulholland Drive" i-a cucerit pe critici şi a generat cronici elogioase în publicaţiile de specialitate.
Pelicula lui Lynch este urmată în acest clasament de un alt titlu de referinţă, "In the Mood for Love (2000), semnat de Wong Kar-wai.
Pe locul al treilea se situează "There Will Be Blood" (2007).În primele 25 de poziţii a intrat şi "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", filmul realizat de regizorul român Cristian Mungiu şi distins cu premiul Palme d’Or la a 60-a ediție a Festivalului de la Cannes din 2007 ocupând locul 15.
Regizorii cu cele mai multe titluri în acest clasament, toţi cu câte trei, sunt Christopher Nolan, Michael Haneke, fraţii Joel şi Ethan Coen, Wes Anderson, Apichatpong Weerasethakul şi Paul Thomas Anderson.
Matthew Anderson, editorul şef al BBC Culture, explică: "Noi am vrut să vedem cum se clasează filmele din memoria recentă.
Fiecare critic a avut posibilitatea de a desemna 10 filme, la final rezultând 599 de titluri, din care autorii topului au sortat primele 100. Sunt filme pe care cei mai mulţi dintre noi şi le amintesc cel mai repede. Sperăm că această listă va provoca discuţii şi dezbateri nu doar în rândul criticilor, ci şi al tuturor celor care iubesc filmele şi au o opinie despre ce înseamnă unul bun."Dacă apreciatul "Spotlight" şi-a găsit locul în această ierarhie, e de neînţeles absenţa impresionantului "Birdman" (2014), cu un palmares notabil - patru premii şi cinci nominalizări Oscar, două premii şi cinci nominalizări Globul de Aur, un premiu şi nouă nominalizări BAFTA, un premiu şi o nominalizare la Festivalul de Film de la Veneţia.
2012 a fost un an cu filme foarte bune, având cele mai multe producţii incluse în acest clasament, 10 titluri, urmat de 2013, cu nouă pelicule, printre care "12 Years a Slave" şi "Blue is the Warmest Colour", notează The Guardian.
Din top lipsesc câteva filme cu încasări foarte mari, precum cele din seria "Harry Potter", "Stăpânul inelelor" şi "Piraţii din Caraibe", dar apar câteva producţii comerciale - "Mad Max: Fury Road" (2015), pe locul 19, "WALL-E", pe locul 29 şi "Ratatouille", pe locul 90.
Topul celor mai bune 100 de filme, prezentat în ordine inversă de BBC Culture, include fiecare film, numele regizorilor şi anul lansării peliculelor:
Posteaza comentariu