Sustinere a unor persoane publice
Initiativa Romgermed este sustinuta de doamna Corina Dragotescu care s-a alaturat campaniei in primul rand ca si femeie, dar mai ales ca urmare a experientei proprii in lupta cu cancerul. “Sunt impotriva ignorantei! Si eu, la randul meu, am fost o persoana care nu se informa. Am tratat doctorii ca pe ceva auxiliar. Cancerul mi l-am dus pe picioare pana era sa ajung la groapa! Motiv pentru care doresc sa transmit tuturor ca oricand ni se poate intampla ceva. Sa nu mai ignoram sanatatea si sa avem grija de noi!”, a declarat doamna Dragotescu in cadrul conferintei.
De asemenea, doamna Sanda Nicola sprijina si ea demersul Grupului Medical din aceleasi considerente. Impreuna avem acelasi scop: convingerea tuturor femeilor asupra importantei Testului Papanicolau!
Site dedicat campaniei
In cadrul conferintei de presa a fost lansat oficial si site-ul campaniei: www.testulpapanicolau.ro.
Cu ajutorul intreagii echipe de medici specialisti ai Romgermed si cu sprijinul Corinei Dragotescu si al Sandei Nicola site-ul este o modalitate rapida de informare, o carte deschisa spre experienta altor femei si un indemn la efectuarea testarii Papanicolau.
Mai mult decat atat, Romgermed isi doreste ca www.testulpapanicolau.ro sa devina comunitatea femeilor care si-au facut testarea!
Statistici alarmante
Romgermed demareaza acest proiect de la 1 pana la 31 martie in Bucuresti, urmand a-l extinde in Constanta (aprilie), Tulcea (mai) si Giurgiu (iunie), intrucat:
a) In Romania, principala cauza de mortalitate prin cancer la femeile intre 15 – 44 de ani este cancerul de col uterin.
b) 6 femei pe zi mor in tara noastra din cauza acestei boli.
c) Multe femei nu stiu ca: testul Papanicolau este cel prin care se determina boala; examenul citologic al colului uterin, Babes-Papanicolau, duce la o reducere cumulata a riscului de cancer de col cu 94%.
d) Multe femei ignora vizita la medicul ginecolog, nedand importanta testului.
e) In Romania, se inregistreaza anual 3.000 de cazuri noi si un total de 40.000 de femei cu acest diagnostic.
f) In Europa, la fiecare 18 minute, o femeie moare de cancer de col uterin, iar tara noastra se situeaza pe primul loc in Europa, de 6,3 ori mai mult decat media tarilor din Uniunea Europeana.
Astfel, Campania are ca scop impulsionarea femeilor de a se prezenta in clinici, pentru efectuarea testului Papanicolau. Motiv pentru care, in clinicile Grupului Medical femeile vor beneficia de control ginecologic GRATUIT si de Testul Papanicolau cu numai 50 de lei!
Explicatiile medicale
“Examenul Babes-Papanicolau este un test care detecteaza anomaliile celulelor cervicale (de la nivelul colului uterin). Tehnica de recoltare este facila, nedureroasa si usor reproductibila. Examenul citologic Papanicolau reprezinta o metoda esentiala de screening pentru cancerul cervical.”, a explicat doctor Mihaela Susanu, medic ginecolog Romgeremd prezent la conferinta.
Ea a completat: “Studiile epidemiologice demonstreaza ca peste 70% din femeile active sexual sunt infectate cu un tip de HPV, infectia vindecandu-se spontan in majoritatea cazurilor, in 6-18 luni. De asemenea, trebuie mentionat ca infectia cu o tulpina HPV oncogena este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru dezvoltarea unui cancer de col. Au fost identificati anumiti factori de risc care pot avea o influenta negativa: fumatul, alte boli cu transmitere sexuala (infectia cu Chlamydia trachomatis, Herpes simplex -2), contraceptia orala indelungata (> 5 ani), imunosupresia de durata, debut precoce al vietii sexuale, numar mare de sarcini si/sau avorturi, parteneri multipli. Evident, corectarea acestor factori de risc este benefica pentru prognosticul infectiei persistente cu HPV. Nu exista simptome specifice prezentei infectiei cu HPV. De aceea este importanta testarea regulata - examen clinic bianual si testare prin examen citologic Babes-Papanicolau.”
Cat despre cancerul de col, medicul Romgermed a adaugat: “Mult timp, neoplasmul de col ramane fara o simptomatologie evidenta (nu se caracterizeaza prin simptome specifice), fapt ce subliniaza importanta consultului ginecologic periodic si al testarii citologice combinata cu alte investigatii daca rezultatul impune aceasta atitudine (testare HPV cand este posibila, colposcopie +/- biopsie).”
Comentarii (6)
am avut uter fibromatos.mi s-a facut chirotaj ,si s-a luat analiza pentru biopsie si o secretie vaginala la ce ma pot astepta? mai e nevoie si de testul papanicolau?
Este o campanie buna , ma bucur ca se gandeste cineva si la noi femeile! Doamnelor mergeti la doctor , aveti grija de sanatate d-voastra!
Foarte buna campania!!! Felicitari!!! Am fost si eu in clinica din Oltenitei la dna. dr. Popescu, si ai dreptate m-au tratat f. bine fetele de-acolo, cat despre doamna dr. am numai cuvinte de lauda!! Mergeti si faceti testul, lasa-ti rusinea deoparte!!!!!
Este o campanie bine venita, deoarece multe femei isi neglijeaza sanatatea. Va recomand sa mergeti in clinica Romgermed cu sediul din sos.Oltenitei, nr.48-50, acolo veti gasi 2 doamne dr. cu adevarat profesioniste. Eu am fost acolo si am fost f. multumita si de asistente si de doamnele doctor.
Sunt de acord in ceea ce priveste importanta analizei si importanta mersului periodic la ginecolog! Dar fugiti de Romgermed, fac analize de cea mai proasta calitate, cu cei mai ieftini reactivi si personal de cea mai slaba pregatire! I-si fac imagine si atat! Calitatea este pe ultimul loc!
O investigatie atat de simpla iti poate salva viata,participati cu incredere la acest program!Veti gasi un medic deosebit (d-na doctor Susanu), nu va neglijati pe voi si implicit familiile voastre!
Posteaza comentariu